ODGOVOR KIMU

Američki supernosač na nuklearni pogon ušao u vode Korejskog poluotoka: ‘Neobičan potez‘

Sjeverna Koreja je ove godine provela ukupno 24 vježbe, uključujući i one balističkim i krstarećim projektilima

USS Ronald Reagan (CVN-76)

 Handout/South Korean Defence Ministry/AFP

Udarna skupina nosača zrakoplova američke mornarice ušla je u vode kraj Korejskog poluotoka uslijed niza sjevernokorejskih lansiranja raketnih projektila u posljednja dva tjedna u smjeru istočnog mora, rekli su južnokorejski sigurnosni dužnosnici.

Sjeverna je Koreja u četvrtak ispalila još dvije balističke rakete i taj vojni pokus nazvala "pravednom protumjerom" protiv Washingtona i Seula i njihovih zajedničkih vojnih vježbi u regiji. Dogodilo se to u vrijeme dok je u New Yorku zasjedalo UN-ovo Vijeće sigurnosti kako bi raspravljalo o sjevernokorejskoj raketi koja je dva dana ranije preletjela iznad Japana.

Kako navodi južnokorejska vojska, dvije rakete kratkog dometa lansirane su u četvrtak ujutro iz okolice Pjongjanga u smjeru Japanskog mora. Japanska obalna straža je potvrdila lansiranje. To je šesto takvo lansiranje u 12 dana.

Nacionalno vijeće za sigurnost (NSC) upozorilo je da će snažno odgovoriti na provokaciju Sjeverne Koreje, a prvi je korak preraspodjela nosača zrakoplova USS Ronald Reagan i njegove udarne grupe u Istočno more, također poznato kao Japansko more, na lokaciju gdje je Pjongjang u utorak lansirao balistički projektil.

Inače, USS Ronald Reagan (CVN-76), nazvan prema bivšem američkom predsjedniku, je supernosač na nuklearni pogon klase Nimitz u službi mornarice Sjedinjenih Država. U okviru regionalne patrole, USS Reagan je stigao je u Busan u Južnoj Koreji u planirani posjet luci 23. rujna 2022., prvi put u 4 godine da nosač zrakoplova američke mornarice dolazi u posjet Južnoj Koreji.

Južnokorejski načelnik stožera također je u srijedu rekao da će udarna grupa američkih nosača biti prebačena na plovni put, što je okarakterizirano kao "vrlo neobičan" potez koji znači "odlučnu volju SAD i Južne Koreje da odlučno odgovore na svaku provokaciju ili prijetnju iz Sjeverne Koreje."

image

USS Ronald Reagan (CVN-76) (sredina)

Handout/South Korean Defence Ministry/AFP

Nakon južnokorejske izjave o kretanju udarne skupine američke mornarice stigao je i oštar odgovor Pjongjanga.

"Demokratska Narodna Republika Koreja pomno prati kako SAD predstavlja ozbiljnu prijetnju stabilnosti situacije na Korejskom poluotoku i u njegovoj blizini preraspoređivanjem borbenih snaga u vodama kraj Korejskog poluotoka", stoji u priopćenju sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom na državnoj Korejskoj središnjoj novinskoj agenciji.

Lansiranje dviju raketa iz Pjongjanga u četvrtak dio je velikog broja testiranja ove godine. Sjeverna Koreja je ove godine provela ukupno 24 vježbe, uključujući i one balističkim i krstarećim projektilima, što čini najveći godišnji broj od kada je Kim Jong Un preuzeo vlast 2012.

U utorak je Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil bez upozorenja iznad Japana – prvi u pet godina – što je Tokio navelo da pozove stanovnike na sjeveru da se sklone. Sjedinjene Države i Južna Koreja odgovorile su lansiranjem projektila i vježbama oko Korejskog poluotoka u utorak i srijedu.

Američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je da će Sjeverna Koreja, ako nastavi "ovim putem" provociranja, "samo povećati osudu, izolaciju i korake koji se već poduzimaju kao odgovor na njihova djela."

Prošli mjesec mornarice SAD-a, Japana i Južne Koreje provele su zajedničke protupodmorničke vježbe u međunarodnim vodama u blizini istočne obale Korejskog poluotoka kako bi poboljšale sposobnost odgovora na prijetnje sjevernokorejskih podmornica. Udarna grupa nosača Reagan i razarači iz Južne Koreje i Japana sudjelovali su u toj zajedničkoj vježbi, prema informacijama južnokorejske mornarice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:26