NIŠTA SVETO

Američki ‘puškoljupci‘ prkosno održavaju konvenciju unatoč nedavnom masakru školi... I to gdje!

Nacionalna udruga za oružje prkosila je posljednjih dana pozivima da otkaže događaj nakon pokolja u osnovnoj školi Robb

Konvencija Nacionalne udruge za oružje/Arhivska fotografija

 Seth Herald/Afp

U SAD-u se očekuju prosvjedi jer najistaknutija skupine lobista za oružje u Sjedinjenim Državama održava u petak svoju godišnji konvenciju u Houstonu u Teksasu, na kojoj bi trebao sudjelovati i bivši američki predsjednik Donald Trump te drugi najviši republikanci, a sve to samo nekoliko dana nakon masakra u školi u Uvaldeu, također u Teksasu, kada je 18-godišnji Salvador Ramos naoružan do zuba upao u školu i ubio 19 učenika i dvije učiteljice.

Nacionalna udruga za oružje (NRA) prkosila je posljednjih dana pozivima da otkaže događaj nakon pokolja u osnovnoj školi Robb, udaljenoj manje 500 kilometara od mjesta održavanja, prenosi The Times.

Promovirana kao "14 hektara oružja i opreme", konvencija je prva od početka pandemije covida-19 te se očekuje da će privući brojne proizvođače oružja i obožavatelje oružja iz cijele zemlje.

Trump je potvrdio da će govoriti na događaju, no nije poznato hoće li nazočiti i drugi istaknuti politički pristaše poput Teda Cruza, senatora iz Teksasa, iako bi prema nekim informacijama i on trebao nazočiti. Trump je u srijedu, inače, potvrđujući sudjelovanje na skupu NRA rekao kako SAD trebaju "prava rješenja i pravo vodstvo u ovoj razdoblju, a ne političare i pristrana razmatranja" te je obećao američkom narodu "važan govor".

Greg Abbott, guverner Teksasa, koji se također trebao pojaviti, danas se vraća u Uvalde i poslat će na događaj unaprijed snimljenu poruku. "Guverner će se obratiti NRA putem unaprijed snimljenog videa", rekao je glasnogovornik Mark Miner.

Glazbenici otkazali nastupe

Abbott, koji se nada reizboru u studenom, inače smatra da stroži zakoni o oružju ne sprječavaju nasilje. Zakonodavci bi se, smatra on, trebali usredotočiti na prevenciju i liječenje mentalnog zdravlja.

S druge strane, gotovo svi glazbenici koji su trebali nastupiti na konvenciji ove skupine koja se bori za prava na nošenje oružja u subotu navečer, otkazali su svoj nastup zbog pucnjave u školi.

Beto O'Rourke, demokratski kandidat koji se natječe za guvernera Teksasa, prekinuo je u četvrtak konferenciju za novinare, nedugo nakon što je Abbott sugerirao da je loše mentalno zdravlje napadača, a ne njegovo vatreno oružje, razlog pucnjave.

"Ne radiš ništa. Svi vi ne radite ništa", vikao je O’Rourke. "Ovo je potpuno predvidljivo kada odlučite ne raditi ništa". No, neki prisutni su vikali da je prevršio mjeru te je ispraćen van prostorije. Očekuje se da će O'Rourke prisustvovati prosvjedu protiv održavanja konvencije. Više organizacija će se pridružiti prosvjedu pod nazivom Rally Against Gun Violence.

Prosvjed je planiran ispred mjesta na kojem se održava konvencija NRA, rekli su organizatori, kako bi se poslala poruka političarima koji primaju donacije i potporu od skupine koja se bori za pravo na oružje.

NRA, koja ulaže milijune dolara godišnje u promicanje posjedovanja oružja, osudila je pucnjavu kao "užasan i zao zločin" i "čin usamljenog, poremećenog kriminalca".

Iako konvencija u Houstonu slavi upravo vatreno oružje, ono će biti zabranjeno na konferencijskom prostoru zbog govora bivšeg predsjednika, inače njegovog petog obraćanja na ovom događanju. Konvenciju će osiguravati agenti tajne službe, a policija je spremna za prosvjede dok SAD tuguje zbog smrti 19 školaraca i učiteljica u Uvaldeu, što je potaknulo nove pozive na strožu kontrolu oružja.

Nedavne pucnjave u SAD-u su, naime, ponovno potaknule debatu o američkim zakonima o oružju. Masakr u Uvaldeu zbio se samo 10 dana nakon što je samoprozvani bijeli rasist upucao 13 ljudi u supermarketu u pretežito crnačkoj četvrti u Buffalu, u saveznoj državi New York.

Nove rasprave o kontroli oružja

Predsjednik Joe Biden i njegovi kolege demokrati prisegli su da će poticati nova ograničenja za korištenje oružja, unatoč otporu republikanaca. No, malo je vjerojatno da bi Kongres odobrio strože zakone o oružju jer se tome protive republikanci, pozivajući se na pravo na nošenje oružja iz američkog ustava.

Budući da je Senat na omjeru 50-50, demokrati su predložili ideje za koje se nadaju da bi mogle privući deset republikanaca i tako omogućiti 60 glasova potrebnih za usvajanje novih mjera kontrole oružja. No, većina republikanskih senatora je nepopustljiva u svom protivljenju gotovo svakom širenju kontrole oružja, uključujući i strožu provjeru prošlosti vlasnika.

Senatori raspravljaju o 'red fleg' nacionalnom zakonu koji bi vlastima omogućio da oduzimaju oružje ljudima koje sudovi okarakteriziraju kao opasne. 'Red flag' zakoni postoje u najmanje 19 država, a njegovo proširenje se smatra najvjerojatnijom opcijom za dobivanje podrške republikanaca.

Nakon upita o kontroli oružja nakon posljednjeg masakra, Mitch McConnell, čelnik republikanaca u Senatu, izjavio je kako je dao instrukcije senatoru iz Teksasa Johnu Cornynu da vodi pregovore svoje stranke s demokratima. Cornyn se iz Uvaldea vratio u Washington, a McConnell je rekao kako se "nada da bismo mogli doći do dvostranačkog rješenja". Međutim, odbio je podržati bilo kakve konkretne prijedloge o kontroli oružja.

Godišnji skup održava se u trenutku kada je policija pod valom kritika jer joj je navodno trebalo previše vremena da intervenira u školi u Uvaldeu.

Po brojnim svjedočanstvima, roditelji su pred školom čekali cijelu vječnost da policija intervenira, dok je naoružani osamnaestogodišnjak Salvador Ramos ubijao djecu i učiteljice u učionici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:23