OBJAVLJENO IZVJEŠĆE

Američki obavještajci tvrde da su Rusija i Iran tajnim kampanjama pokušali zadržati Trumpa na vlasti

Teheran i Moskva ranije su negirali bilo kakvu umiješanost u pokušaje utjecaja na američke izbore
Vladimir Putin
 Alexey Druzhinin/AFP

Rusija i Iran pokušali su se umiješati u predsjedničke izbore 2020. između Joea Bidena i Donalda Trumpa, prema američkom obavještajnom izvješću objavljenom u utorak, prenosi Washington Post.

Rusija je pokušala utjecati na spomenute izbore podmećući "obmanjujuće ili neutemeljene optužbe" protiv Bidena. Izvještaj Ureda ravnatelja Nacionalne obavještajne službe iznosi da je Rusija pokušala usmjeriti američke glasače prema Donaldu Trumpu kroz još jednu kampanju na društvenim mrežama i širenjem utjecaja putem interneta. Američko obavještajno izvješće zaključilo je da je operacija bila slična onoj iz 2016. godine kada je Rusija utjecala na ishod izbora potkopavanjem demokratske kandidatiknje Hilary Clinton.

Teheran i Moskva ranije su negirali bilo kakvu umiješanost u pokušaje utjecaja na američke izbore.

No, u izvješću se navodi da je ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio "operacije utjecaja usmjerene na omalovažavanje kandidature predsjednika Bidena i Demokratske stranke te je podržavanjem bivšeg predsjednika Trumpa pokušao potkopati povjerenje javnosti u izborni proces i pogoršati sociopolitičke podjele u SAD-u".

U međuvremenu je Iran "izveo višestruku tajnu kampanju utjecaja koja je trebala poboljšati izglede za ponovni izbor bivšeg predsjednika Trumpa", te tako "posijati podjelu i pogoršati društvene napetosti u SAD-u", navodi se u izvješću.

Iako su Iran i Rusija bili aktivni u izbornoj utrci, američka obavještajna zajednica je utvrdila da Kina nije pokušala promijeniti ishod izbora. Također, američki obavještajci tvrde da strani akteri nisu pokušali izmijeniti američke glasačke listiće ili prebrojavanje glasova.

"Za razliku od 2016. godine, nismo vidjeli ustrajne ruske kibernetičke napore da se dobije pristup infrastrukturi". U izvješću se nadalje navodi da nije bilo naznaka da je bilo koji strani akter pokušao izmijeniti bilo koji tehnički aspekt glasovanja na američkim izborima 2020. godine, uključujući registraciju birača, glasanje, prebrojavanje glasova ili izvještaje o rezultatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:10