PREOKRET?

Američki obavještajci su uvjereni da Ukrajinci stoje iza atentata na Duginu: ‘Ništa nam nisu govorili...‘

Sjedinjene Države nisu sudjelovale u ovom napadu. Da smo imali ikakva saznanja o tome, usprotivili bismo se ubojstvu, rekli su

Darija Dugina

 Profimedia/

Obavještajne agencije SAD-a vjeruju kako je ukrajinska vlada u kolovozu odobrila napad autobombom u blizini Moskve u kojemu je ubijena Daria Dugina (29), kći istaknutog ruskog nacionalista Aleksandra Dugina, objavio je The New York Times. Ovakva procjena podijeljena je u američkoj vladi prošloga tjedna, a američki dužnosnici sad strahuju kako bi ovo moglo produbiti već postojeći sukob u Ukrajini.

Podsjetimo, SAD i Europa uvele su sankcije protiv Dugine, a Zapad ju je optuživao i za širenje ruske propagande o Ukrajini.

Rusija je otvorila svoju istragu odmah nakon atentata, nazvavši eksploziju u kojoj je poginula terorističkim činom. Nakon ubojstva, propitkivalo se je li Ukrajina odgovorna za zločin ili je to bila operacija pod lažnom zastavom koja je trebala svaliti krivnju na Ukrajince. Ruska obavještajna služba F.S.B. okrivila je ukrajinske obavještajne službe za Darijino ubojstvo.

image

Mjesto gdje je ubijena Daria Dugina

Handout/Investigative Committee of Russia/AFP

Ilija Ponomarev, bivši član ruske Dume koji je glasao protiv aneksije Krima, ustvrdio je kako je za ubojstvo odgovorna skupina pod nazivom Nacionalna republikanska armija, sastavljena od proukrajinskih i antiputinovih boraca koji djeluju u Rusiji. U intervjuu za The New York Times, Ponomarev je rekao kako je u kontaktu s Nacionalnom republikanskom armijom, ali i kako je bio svjestan operacije koja se vodila protiv Darije Dugine nekoliko sati prije nego što je ista i provedena u djelo. No mnogi dužnosnici u Washingtonu bili su skeptični prema njegovim tvrdnjama.

- Sjedinjene Države nisu sudjelovale u ovom napadu - nisu dijelile nikakve obavještajne podatke ili pomagale na bilo koji drugi način. Nismo unaprijed znali za spomenutu operaciju. Da smo imali ikakva saznanja o tome, usprotivili bismo se ubojstvu. Poslije atentata poslali smo upozorenje ukrajinskim kolegama - rekli su američki dužnosnici.

Ukrajina je odmah nakon napada zanijekala umiješanost u ubojstvo.

Iako Rusija na ovaj zločin nije uzvratila na konkretan način, Sjedinjene Države strahuju kako bi ovakvi napadi mogli isprovocirati Moskvu da izvede nešto slično na štetu visokih ukrajinskih dužnosnika.

Osim toga, američki dužnosnici frustrirani su zbog ukrajinske netransparentnosti o svojim vojnim i tajnim planovima, osobito onima koji se provode na ruskom tlu. Dok su Pentagon i američke agencije s Ukrajincima dijelile osjetljive obavještajne podatke s bojnog polja, pomažući im da se usredotoče na ruska zapovjedna mjesta, linije opskrbe i druge ključne mete, Ukrajinci američkim dužnosnicima nisu uvijek govorili što planiraju učiniti.

SAD stalno vrše pritisak na Ukrajinu tražeći da iznesu više detalja o svojim ratnim planovima, ali to im baš i ne polazi za rukom. Američki dužnosnici priznali su kako su u ranijim fazama rata često znali više o ruskim ratnim planovima - zahvaljujući svojim intenzivnim naporima prikupljanja informacija - nego što su znali o namjerama Kijeva.

Suradnja se u međuvremenu ipak poboljšala pa je Ukrajina svoje planove za rujansku vojnu protuofenzivu podijelila sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom.

Od početka rata, ukrajinske sigurnosne službe pokazale su da su sposobne provesti diverzantske operacije u Rusiji, a ubojstvo Darije Dugine definitivno je jedna od njihovih najhrabrijih operacija dosad kojom je Ukrajina pokazala da se itekako može približiti istaknutim Rusima.

Neki američki dužnosnici sumnjaju da je zapravo otac ubijene, Aleksandar Dugin, bio stvarna meta operacije i da su operativci vjerovali kako će on biti u vozilu sa svojom kćeri. Inače, vodeći zagovornik agresivne i imperijalističke Rusije, Dugin, javno je pozivao Moskvu da intenzivira rat protiv Ukrajine.

image

Aleksandar Dugin kraj portreta ubijene kćeri

Kirill KUDRYAVTSEV/AFP

Amerikanci ne otkrivaju za koji dio ukrajinske vlade vjeruju da su odobrili ovu misiju, kao ni tko je eventualno izveo napad i je li predsjednik Volodimir Zelenski potpisao misiju. Nisu htjeli reći ni tko je u američkoj vladi uputio opomene ukrajinskoj vladi, a ostaje nepoznat i odgovor Ukrajine.

Na pitanje o procjeni američkih obavještajnih službi, Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, porekao je umiješanost ukrajinske vlade u ubojstvo Darije Dugine.

- Opet ću naglasiti da svako ubojstvo tijekom rata u nekoj zemlji mora sa sobom nositi neku vrstu praktičnog značaja - trebao bi ispuniti neku specifičnu svrhu, taktičku ili stratešku. Ali netko poput Darije Dugine nije taktički ili strateški cilj Ukrajine. Imamo i druge mete na teritoriju Ukrajine - pritom mislim na kolaboracioniste i predstavnike ruskog zapovjedništva, koji bi mogli imati vrijednost za pripadnike naših specijalnih službi koji rade u ovom programu, ali to svakako nije Dugina - rekao je u utorak Podoljak za The New York Times.

Iako su detalji oko sabotaže na teritoriju pod ruskom kontrolom obavijeni velom tajne, ukrajinska vlada tiho je priznala ubojstva ruskih dužnosnika u Ukrajini te sabotiranje ruskih tvornica i skladišta oružja. Visoki ukrajinski vojni dužnosnik, koji je zbog osjetljivosti teme htio ostati anoniman, rekao je kako su ukrajinske snage uz pomoć lokalnih boraca izvršile napade i ubojstva na optužene ukrajinske kolaboracioniste i ruske dužnosnike na okupiranim ukrajinskim teritorijima. Među njima je bio i šef regije Herson kojega je na tu poziciju postavio Kremlj - on je otrovan u kolovozu i morao je biti evakuiran u Moskvu na hitno liječenje.

Iako druge države inače ne raspravljaju o tajnim akcijama pojedinih nacija, prvenstveno zbog straha od otkrivanja vlastitih operacija, neki američki dužnosnici misle kako je sad ipak ključno obuzdati "opasan avanturizam", osobito politička ubojstva.

Dužnosnici State Departmenta, Vijeća za nacionalnu sigurnost, Pentagona i C.I.A. odbili su komentirati procjenu američkih obavještajnih službi.

U Washingtonu su zabrinuti da bi Rusija sad mogla razmatrati daljnje korake za intenziviranje rata, što uključuje i ubojstva istaknutih ukrajinskih čelnika. Zelenski bi im bio glavna meta, ali Rusija bi sad mogla ciljati i druge ukrajinske čelnike koji nemaju istu zaštitu kao sam predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:19