PUTIN PRED IZAZOVOM

Američki obavještajci: Ovo je jedini način na koji Rusija može ostvariti velike teritorijalne dobitke u Ukrajini

Produljenje rata, s povremenim pauzama u borbama, može biti njegov najbolji preostali put

Xi Jinping (L); Vladimir Putin (D); ukrajinski vojnici napadaju ruske položaje (sredina)

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia; Sameer Al-doumy/Afp; Pool For Yomiuri/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun Via Afp/

Prema novoj procjeni američkih obavještajnih službi, Rusija će morati započeti s obveznom mobilizacijom i primiti puno oružja iz Kine ako želi ostvariti veće teritorijalne dobitke u Ukrajini ove godine.

Avril Haines, direktorica američke Nacionalne obavještajne službe, rekla je u srijedu da opkoljena ruska vojska nema dovoljno streljiva i trupa potrebnih za održavanje trenutne razine borbi i da bi mogla biti prisiljena prijeći na strategiju održavanja i obrane, odugovlačeći rat.

Vladimir Putin "čini se da je sada usredotočen na skromnije vojne ciljeve", rekla je Haines, pojavljujući se pred Senatskim odborom za obavještajna pitanja dok su dužnosnici objavili svoje godišnje izvješće o procjeni prijetnji.

"Ako Rusija ne pokrene obveznu mobilizaciju i ne identificira značajne zalihe streljiva treće strane, bit će joj sve veći izazov održati trenutnu razinu ofenzivnih operacija u nadolazećim mjesecima", rekla je.

"Slijedom toga, mogli bi se u potpunosti prebaciti na držanje i obranu teritorija koje okupiraju."

Nakon velikih neuspjeha i velikih gubitaka na bojnom polju, "ukratko, ne predviđamo da će se ruska vojska dovoljno oporaviti ove godine da bi ostvarila velike teritorijalne dobitke", rekla je Haines.

Ipak, dodala je da Putin "najvjerojatnije računa da vrijeme radi u njegovu korist".

Vjerojatno vjeruje da produljenje rata, s povremenim pauzama u borbama, "može biti njegov najbolji preostali put da na kraju osigura ruske strateške interese u Ukrajini, čak i ako za to budu potrebne godine".

Vojna moć Moskve sada je značajno ograničena gubicima trupa i iscrpljivanjem naoružanja, što je pogoršano trgovinskim ograničenjima i sankcijama koje su postavili SAD i saveznici, istaknula je.

Izvještavajući o stavu široke američke obavještajne zajednice, rekla je da godinu dana nakon invazije na Ukrajinu Putin nije uspio u svojim primarnim ciljevima operacije i da sada vjerojatno bolje razumije ograničenja svojih snaga.

U izvješću o procjeni prijetnji navodi se da Rusija želi izbjeći izravan sukob sa SAD-om, ali neuspjesi u Ukrajini mogli bi potaknuti Moskvu na eskalaciju rata.

"Postoji stvarna mogućnost da ruski vojni neuspjesi u ratu naštete Putinovom unutarnjem položaju i time potaknu dodatne eskalacijske akcije Rusije u pokušaju da povrati potporu javnosti", stoji u izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:03