STIGAO TRUMAN

Američki nosač aviona u Jadranskom moru: ‘Ovo je dokaz da je NATO ujedinjen, spremni smo djelovati bilo gdje!‘

Američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman nalazi se na čelu borbene skupine na vojnoj vježbi u Jadranskom moru

USS Harry S. Truman snimljen iz helikoptera

 U.s. Navy Photo By Mc3 Tate Cardinal

Američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman nalazi se na čelu borbene skupine na vojnoj vježbi u Jadranskom moru, a njegov zapovjednik nije želio nagađati o tome što će se dogoditi nakon završetka vježbi narednih dana jer pravila zabranjuju da se govori o budućim operacijama.

No prisustvo nosača zrakoplova snažan je simbol američke vojne moći i snage NATO-a u regiji u kontekstu sve većih napetosti zbog gomilanja ruskih snaga kod granica Ukrajine.

"Odluka o tome gdje će biti raspoređena američka borbena skupina donosi se na razini ministra obrane", rekao je u srijedu američki kontraadmiral Curt Renshaw koji vodi borbenu skupinu nosača zrakoplova.

"Ali spremni smo djelovati bilo gdje, planirali smo biti na dugoj misiji kada smo odlazili iz Norfolka i planiramo djelovati ondje gdje smo najpotrebniji".

Borbena skupina, koja je pod operativnom kontrolom NATO-a, nalazi se u Jadranu radi koordiniranih pomorskih vježbi, obuke za protupodmorničko ratovanje i obuke za napade dalekog dometa. Vježba bi trebala trajati do 4. veljače.

image

Fotografija snimljena 29. siječnja na nosaču zrakoplova USS Harry S. Truman

Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

Najavljujući vježbe, nazvane "Neptune Strike 2022", NATO je rekao da je to prvi put od Hladnog rata da je cijela američka borbena skupina pod njegovim zapovjedništvom.

Američko ministarstvo obrane ističe ulogu svojeg nosača zrakoplova u tim vježbama kao dokaz da je NATO "ujedinjen, sposoban i snažan".

SAD je ranije u srijedu objavio da će poslati gotovo 3000 vojnika u Poljsku i Rumunjsku zbog, kako tvrdi Washington, ruske prijetnje invazijom na Ukrajinu.

Rusija niječe da priprema invaziju, ali poručuje da bi mogla poduzeti nespecificirane vojne mjere ako joj ne budu ispunjeni njezini zahtjevi, uključujući obećanje NATO-a da se nikada neće proširiti na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 19:35