SUMRAK DINASTIJE

Američki Kongres prvi put u pola stoljeća bez Kennedyjevih

Svoje odustajanje od nove izborne utrke Patrick je objavio u videointervjuu

WASHINGTON - Kongresmen Patrick Kennedy, sin pokojnog Teda Kennedyja, najavio je da se neće kandidirati tijekom sljedećih izbora za Kongres. Tako će najpoznatija američka politička dinastija prvi put u gotovo pola stoljeća ostati bez svojih predstavnika u Kongresu.

Izgubili mjesto

- Svi mi znamo kako su teške bile posljednje godine - izjavio je Patrick Kennedy na početku video intervjua, kojim je najavio svoju odluku. Zatim se osvrnuo na očevu smrt. - Bolest je uzela život mome najmilijem mentoru i pouzdaniku, posljednjem izvoru nadahnuća i snage - dodao je Kennedy.

Njegova odluka da se ne kandidira na ovogodišnjim izborima za Kongres velikim je dijelom motivirana time što su demokrati na izvanrednim izborima izgubili mjesto u senatu koje je 46 godina držao Ted Kennedy.

Podsjetimo, nedavno je na to mjesto izabran Scott Brown, republikanac iz Massachusettsa, države koja je desetljećima bila neslomljiva demokratska utvrda.

Obiteljske tragedije

Da “neokrunjena kraljevska dinastija” polako silazi s američke političke scene jasno je nakon što je u kolovozu prošle godine Ted Kenendy umro od raka u 78. godini. On je bio jedini od četvorice braće koji je uspio doživjeti starost.

Podsjetimo, Rose Fitzgerald i Joseph Kennedy imali su devetero djece, pet kćeri i četiri sina. No, tu mnogobrojnu i bogatu bostonsku katoličku obitelj, ikonu Demokratske stranke, pratilo je mnoštvo obiteljskih tragedija.

Najstariji sin Joseph junior poginuo je kao ratni pilot 1944. godine. Snove Josepha starijeg o prvom američkom predsjedniku katoliku ispunio je John F. Kennedy (JFK) koji je pobijedio na izborima 1960. godine, ali je tri godine kasnije ubijen u Dallasu. Njegov brat Robert, pak, ubijen je 1968. tijekom predsjedničke kampanje.

Predsjedničke ambicije

Najmlađi brat Edward, popularno zvan Ted, odlučio je nastaviti obiteljske predsjedničke ambicije, ali je 1969. godine imao prometnu nesreću u kojoj je stradala njegova tajnica. Ted je pobjegao s mjesta nesreće i tako zauvijek uništio svoje šanse da postane američki predsjednik. Ipak, do kraja života ostao je senator i jedan od najuvažavanijih američkih političara.

Njegov sin Patrick (42) već je u ranim dvadesetim godinama krenuo u političke vode. Prvi put u Kongres je izabran 1994., postavši najmlađi član Zastupničkog doma i nova demokratska zvijezda u usponu.

Kada je u avionskoj nesreći 1999. poginuo John John Kennedy, sin neprežaljenog predsjednika JFK-a, Patrick je došao u prvi plan kao jedan od mladih lavova legendarnoga klana.

No, poput većine muških članova loze Kennedy, ni Patrick nije bio lišen poroka: vodio je raskalašen život, ispunjen seksom, alkoholom i drogom. Tako je 2006. izazvao prometnu nesreću pod utjecajem sedativa, pa se naposljetku liječio na klinici za odvikavanje. Kada je tijekom izbora za predsjedničkog kandidata demokrata klan Kennedy 2008. godine podržao Baracka Obamu, uz Teda su tada stajali njegov sin Patrick i nećakinja Caroline, kći JFK-a. Iako je najavila da će se natjecati za senatoricu New Yorka, Caroline Kennedy naposljetku je od toga odustala.

Sada i njezin brat Patrick odustaje od nove utrke za Kongres jer njegov “život ide drugim tokom”. Ovo je uistinu sumrak Kennedyjevih.

To je Camelot

Joseph Kennedy

(1988. - 1969.): potomak irskih doseljenika, uspješni poduzetnik i istaknuti član Demokratske stranke

Rose Kennedy

(1890. - 1995.): Josephova supruga i kći bostonskog gradonačelnika rodila je devetero djece

Joseph Kennedy mlađi

(1915. - 1944.): najstariji sin koji je poginuo kao ratni pilot u Drugom svjetskom ratu

John F. Kennedy

(1917. - 1963.): prvi američki predsjednik katolik, tragično je preminuo nakon antentata u Dallasu

Robert Kennedy

(1925. - 1968.): ubijen tijekom predsjedničke kampanje, ostavio iza sebe suprugu i 11-ero djece

John John Kennedy

(1960. - 1999.): sin JFK-a i Jacqueline Kennedy, nije se bavio politikom, poginuo u avionskoj nesreći

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 05:58