JALOV RAZGOVOR?

Američki državni tajni kineskog kolegu ‘ispipavao‘ o Ukrajini, ovaj se nije dao: ‘Zašto nas želite obuzdati?‘

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da Sjedinjene Države nisu čule ništa novo o pristupu Kine ruskom ratu u Ukrajini

Šangaj

 Hector Retamal/Afp

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je svom američkom kolegi u ponedjeljak da bi Sjedinjene Države trebale prestati pokušavati obuzdati i potisnuti Kinu, te izbjegavati stvaranje prepreka odnosima dviju zemalja.

Wang je također u telefonskom razgovoru s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom rekao da je kontrola izvoza koju je Washington nametnuo Kini ozbiljno naštetila njezinim legitimnim pravima i da se to mora ispraviti, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Tijekom poziva, Blinken je razgovarao o ratu Rusije protiv Ukrajine i prijetnjama koje on predstavlja globalnoj sigurnosti i gospodarskoj stabilnosti, objavio je američki State Department u odvojenom priopćenju.

Sjedinjene Države više su puta naglašavale potrebu održavanja otvorenih linija komunikacije između dviju zemalja, ali su također nedavno istaknule implikacije ako bi Peking podržao rusku invaziju na Ukrajinu.

Ruski strateški partner Kina držala se neutralno glede ukrajinskog rata, kritizirajući zapadne sankcije protiv Rusije, ali ne podupirući vojnu kampanju Rusije niti joj pomažući.

Blinken je također razgovarao sa svojim kineskim kolegom o potrebi odgovornog upravljanja američko-kineskim odnosima, navodi se u priopćenju.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak da je razgovor, za koji je rekao da je trajao oko 70 minuta, bio produktivan i profesionalan.

"Svaka tvrdnja da je naša politika usmjerena protiv Kine ili bilo koje druge zemlje u svijetu nije istinita. Istina je, naravno, da imamo duboka neslaganja s NR Kinom u nizu područja", rekao je Price.

Dodao je da Sjedinjene Države nisu čule ništa novo od Wanga o pristupu Kine ruskom ratu u Ukrajini.

Prošlog je tjedna predsjednik Joe Biden rekao da Sjedinjene Države ne žele sukob s Kinom, a predsjednik Xi Jinping rekao je da je Kina voljna surađivati ​​sa Sjedinjenim Državama kako bi se pronašli načini da se postigne dogovor na zajedničku korist.

Razgovor je održan uoči summita G20 na Baliju sljedećeg mjeseca na kojem bi se oba čelnika potencijalno mogla sastati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:52