BRISANJE SERVERA

Američke vlasti najavile potpuno gašenje Megauploada: Korisnici se sami moraju snaći za podatke

Tvrtke koje pohranjuju podatke za Megaupload najavile da će u četvrtak početi s brisanjem arhive ukoliko ne dobiju novac za održavanje

WASHINGTON - Američki federalni tužitelji najavili su kako će popularna internetska stranica Megaupload najkasnije do četvrtka biti u potpunosti obrisana, javlja AP. Tijekom istrage američke su vlasti blokirale pristup stranici te uhitile sedam osoba, osnivače i suradnike, navodeći kako se iza nevine usluge digitalnog ormarića skrivao servis koji je korisnicima omogućavao da besplatno skidaju piratizirane filmove, muziku, aplikacije ili knjige.

Tvrtka navodi kako su milijuni njezinih korisnika pohranjivali vlastite podatke, uključujući obiteljske fotografije i osobne dokumente, do kojih zbog istrage vlasti sada nemaju pristup. Megaupload za pohranu podataka plaća drugim kompanijama, no prema nedjeljnom priopćenju Ire Rothken, odvjetnice tvrtke, sva su financijska sredstva zamrznuta.

U službenom priopćenju američkog Državnog odvjetništva navodi se kako su dvije kompanije koje pohranjuju podatke za Megaupload, Carpathia Hosting Inc. i Cogent Communications Group, najavile da će u četvrtak početi s brisanjem arhive ukoliko ne dobiju novac. Komentara iz Carpathije i Cogenta još uvijek nema.

U pismu stoji i kako su vlasti kopirale dio podataka sa servera Megauploada, no nisu ih fizički uzele. Dodaje se kako su serveri pod kontrolom Carpathije i Cogenta te da problem brisanja informacija korisnici moraju riješiti s tim kompanijama .

Rothken je izjavila kako Megaupload surađuje s tužiteljstvom ne bi li sačuvala informacije na serverima od brisanja. Najmanje 50 milijuna korisnika moglo bi izgubiti sve pohranjene podatke.

- Podaci i informacije na serverima važni su korisnicima, ali i Megauploadu kako bi se na sudu mogao braniti. Za sada smo oprezno optimistični oko riješavanja ove problematike jer SAD, kao i naša kompanija, imaju želju zaštiti klijente - pojasnila je Rothken.

Podsjetimo, FBI je podnio tužbu protiv Megauploada i Megavidea zbog 'masivnog svjetskog online piratstva'. Stranicama su blokirane domene, a tereti ih se za kršenje prava više od 500 milijuna dolara vrijednih filmova i ostalih sadržaja. Sedam ključnih zaposlenika, uključujući i osnivača Kim Doctoma , uhićena su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 01:22