NAGODILI SU SE

Američke izviđače 60.000 muškaraca tužilo za seksualno zlostavljanje: Žrtvama isplatili 850 milijuna dolara

Izviđači su u veljači 2020. podnijeli zahtjev za stečaj nakon što su pogođeni stotinama tužbi za seksualno zlostavljanje
Ilustracija
 Frederic J. Brown/AFP

Organizacija američkih izviđača (BSA) postigla je nagodbu u vrijednosti 850 milijuna američkih dolara sa skupinama koje predstavljaju desetke tisuća muškaraca koji su tužili organizaciju zbog seksualnog zlostavljanja, što je važan korak prema rješavanju poplave optužbi zbog kojih je organizacija bankrotirala.

U podnesku u četvrtak pred američkim stečajnim sudom u Delawareu, organizacija izviđača (BSA) rekla je da nagodba s Koalicijom zlostavljanih izviđača za pravdu i dvije druge skupine pokriva zahtjeve oko 60.000 izviđača koji su pretrpjeli zlostavljanje.

Navedeno je da sporazum pruža okvir za globalno rješavanje zahtjeva za zlostavljanje i mogao bi mu omogućiti da se provede "krajem ove godine" u sklopu zakonskog članka o stečaju s preustrojem.

"Dogovor s ovim skupinama predstavlja značajnu prekretnicu ... jer BSA djeluje prema našim dvostrukim imperativima da pravično obešteti one koji su pretrpjeli zlostavljanje i očuva misiju izviđanja", navodi u izjavi neprofitna organizacija osnovana prije 111 godina.

Skupine su odvojeno sporazum nazvale "značajnim postignućem koje postiže konsenzus" među većinom podnositelja zahtjeva, izviđačima i više od 250 mjesnih odbora.

Nagodbu sklopljenu u četvrtak mora odobriti sud i mogla bi se suočiti s protivljenjem osiguravatelja koji bi morali isplatiti svote.

Osnovani 1910. godine, izviđači su u veljači 2020. podnijeli zahtjev za stečaj s preustrojem na temelju Poglavlja 11 nakon što su pogođeni stotinama tužbi za seksualno zlostavljanje.

Te su tužbe pokrenute nakon što je nekoliko američkih država, uključujući New York, počelo dopuštati ljudima da dižu tužbe zbog navodnih seksualnih zlostavljanja koja su se dogodila desetljećima ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:00