SVE VEĆI PROBLEM

Američke bolnice sve punije, ali ne zbog covida: ‘Ljudi, prestanite uzimati taj lijek, niste konji!‘

Ovog tjedna utjecajni voditelj podcasta Joe Rogan rekao je da uzima Ivermectin nakon što je dobio pozitivan nalaz na covid
 Carla Bernhardt

Iako ga američka državna agencija za regulaciju lijekova nije stavila na popis sigurnih supstanci za liječenje covida-19, u SAD-u se svakim danom pojavljuje sve više slučajeva predoziranja ivermektinom.

Broj recepata izdanih za taj lijek skočio je na više od 88.000 tjedno, sve je otišlo toiko daleko da neki ljekarnici prijavljuju nestašicu.

Američki liječnik iz Oklahome nakon svega je uputio apel javnosti da prestanu uzimati lijek koji se propisuje konjima za dehelmintizaciju (uklanjanje glista).

"Zbog ovog lijeka, koji nije odobren za uporabu protiv covida, pacijenti sve češće trebaju hitne tretmane u bolnicama Oklahome", rekao je Dr. Jason McElyea.

Male doze Ivermectina su odobrene za primjenu na ljudima, ali ne za covid.

"S razlogom morate imati propisani recept za ovaj lijek. Može biti veoma opasan", rekao je McElyea za BBC.

Kaže da slučajevi predoziranja ovim lijekom stvaraju dodatni pritisak na bolnički sustav, koji je već pod velikim pritiskom zbog rasta broja slučajeva zaraze covidom.

"Ambulante hitne pomoći su toliko prepune da je žrtvama pucnjava bilo teško doći do ustanova u kojima mogu dobiti skrb", rekao je lokalnoj televiziji ranije ovog tjedna.

Ivermectin većinom propisuju veterinari, a u malim dozama može se koristiti za liječenje ljudi.

"Niste konj i niste krava", poručili su iz FDA, upozorivši da je uzimanje velikih doza "opasno i može uzrokovati ozbiljne probleme".

Cijeli kaos počeo je nakon što je utjecajni voditelj podcasta Joe Rogan rekao da uzima Ivermectin nakon što je dobio pozitivan nalaz na covid.

Dr McElyea kaže da su pacijenti koji su uzeli taj lijek dolazili u bolnicu s bolovima u mišićima, gubitkom vida i problemima s probavom.

"Neki ljudi koji su uzeli neprimjerene količine Ivermectina doveli su se u stanje većeg rizika nego da su se borili s covidom", rekao je.

"Morate se zapitati; 'Ako uzmem ovaj lijek, što ću napraviti ako se nešto loše dogodi?' Koji vam je idući korak, koji vam je plan B? Ako ćete uzeti lijek koji može ozbiljno utjecati na vaše zdravlje, učinite to uz nadzor liječnika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:53