PRIJETI JOJ 10 GODINA

Američka zvijezda pred ruskim sudom priznala krivnju: ‘Da, posjedovala sam drogu, ali...‘

Ulje kanabisa ilegalno je u Rusiji, a uhićenje košarkašice dogodilo se tjedan dana prije ruske invazije na Ukrajinu

Brittney Griner

 Kirill Kudryavtsev/Afp

Američka košarkašica Brittney Griner se pred ruskim sudom izjasnila krivom za posjedovanje droge, ali je zanijekala namjerno kršenje zakona, piše BBC.

Osvajačica zlatne olimpijske medalje uhićena je u veljači u zračnoj luci u blizini Moskve kada su u njezinoj prtljazi, navodno, pronađeni spremnici s uljem kanabisa.

‘Bila sam u žurbi s pakiranjem i bočice s uljem su slučajno završile u mojoj torbi‘, rekla je sudu u Khimkiju.

Suđenje je počelo prošlog tjedna, a bude li proglašena krivom mogla bi završiti u zatvoru na čak 10 godina.

image

Brittney Griner

Kirill Kudryavtsev/Afp

Njezina supruga Cherelle ranije je pozvala predsjednika Joea Bidena da učini ‘sve što je potrebno‘ kako bi Griner bila oslobođena. Biden je rekao da radi na tome da košarkašica bude oslobođena što je prije moguće.

31-godišnja košarkaška zvijezda, koja je optužena za posjedovanje i krijumčarenje droge, već je predsjedniku poslala pismo u kojem je rekla da se ‘boji da bi ovdje mogla ostati zauvijek‘.

Dužnosnici ruske vlade upozorili su SAD da ‘ne dižu buku u javnosti oko ovog slučaja‘. ‘Iznošenje ovakvih stvari u javnost - koliko god to moderni političari voljeli - trenutno samo smeta sudskom procesu‘, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

image

Brittney Griner

Kirill Kudryavtsev/Afp

‘Izjašnjavam se krivom, časni sude. Ali nije bilo namjere. Nisam htjela prekršiti zakon‘, rekla je Brittney Griner sudu na engleskom jeziku. S lisicama na rukama, u crvenoj majici i hlačama, rekla je da bi iskaz cijeli dala kasnije i da joj treba vremena da se pripremi. Suđenje je nakon toga odgođeno za tjedan dana.

Griner je jedna od najuspješnijih igračica u ženskoj profesionalnoj ligi u SAD-u te igra za Phoenix Mercury. Osvojila je naslove WNBA i Eurolige, kao i dva olimpijska zlata. Otputovala je u Rusiju kako bi igrala klupsku košarku izvan sezone, a od 2014. igra u euroligaškom timu UMMC Ekaterinburg.

Ulje kanabisa ilegalno je u Rusiji, a uhićenje košarkašice u zračnoj luci Šeremetjevo blizu Moskve dogodilo se tjedan dana prije ruske invazije na Ukrajinu.

Odnosi između SAD-a i Rusije su vrlo loši i trebalo je nekoliko mjeseci prije nego što je Bidenova administracija njen slučaj postavila kao prioritet. Glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost rekla je u četvrtak da ju je Rusija nepravedno pritvorila pod ‘nepodnošljivim okolnostima‘.

image

Brittney Griner

Kirill Kudryavtsev/Afp

Državni tajnik Antony Blinken objavio je na Twitteru da su službenici američkog veleposlanstva prisustvovali saslušanju u četvrtak i da su Griner predali pismo predsjednika Bidena: ‘Nećemo popustiti dok se Brittney, Paul Whelan i svi drugi nepravedno pritvoreni Amerikanci ponovno ne budu sa svojim voljenima.‘

Whelan služi 16-godišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za špijunažu koje je njegova obitelj odbacila kao besmislicu.

Rusija je demantirala da je pritvaranje košarkašice povezano s lošim diplomatskim odnosima sa SAD-om, ali je John Garamendi, član američkog Kongresa, prošlog mjeseca upozorio da bi rat mogao pogoršati problem. ‘Ne želimo da Brittney Griner postane pijun u političkoj borbi koja se trenutno vodi diljem svijeta.‘

image

Brittney Griner

Kirill Kudryavtsev/Afp

Bilo je nagađanja da bi Rusija mogla biti spremna zamijeniti nju ili Paula Whelana za nekog ruskog zatvorenika visokog profila u američkom zatvoru, poput trgovca oružjem Viktora Bouta. Prozvan ‘trgovcem smrću‘, Bout je osuđen na 25 godina zatvora nakon što je u američkoj operaciji uhvaćen na Tajlandu.

Cherelle Griner je na skupu koji je organizirao Phoenix Mercury, rekla: ‘Frustrirana sam što je prošlo 140 dana otkad sam posljednji put razgovarala sa suprugom. Frustrirana sam što moja žena neće imati pravedno suđenje.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:26