‘BRZA REAKCIJA 2021‘

Američka vojna jedinica posijala kaos u Bugarskoj: ‘Upali su mi u tvornicu i izveli diverziju, svi smo u šoku‘

Vojska je priznala pogrešku navodeći da nije bilo otvaranja vatre iz oružja
Američki vojnici na vježbi u Bugarskoj
 Nikolay Doychinov/AFP

Vlasnik malog pogona za proizvodnju suncokretova ulja u Bugarskoj podignuo je tužbu protiv američkih vojnika koji su slučajno upali u tvornicu u sklopu vježbe snaga NATO-a prošlog mjeseca, piše Guardian.

"Brza reakcija 2021" bila je vojna vježba s američkom vojskom na čelu koja je izvedena u Estoniji, Bugarskoj i Rumunjskoj i u kojoj je sudjelovalo 7000 vojnika iz deset zemalja članica NATO-a, a incident u Bugarskoj tvornici dogodio se 11. svibnja.

Za vrijeme vježbe su pripadnici iz 173. brigade stacionirane u Italiji izvodili simulaciju upada i preuzimanja bivše zračne baze Češnegirovo na jugu Bugarske, raščišćavajući bunkere i druge objekte. No, pogreškom su upali i u zgradu blizu baze za koju su mislili da je dio kompleksa. Međutim, u njoj su bugarski radnici radili na proizvodnji ulja. Vojska je priznala pogrešku navodeći da nije bilo otvaranja vatre iz oružja.

Međutim, vlasnik je zbog pretrpljenog šoka odlučio podići tužbu.

Bugarski predsjednik Rumen Radev poručio je da je "neprihvatljivo da se u opasnost dovode životi i mir bugarskih civila, neovisno o tome radi li se o bugarskim ili stranim vojnicima".

"Vježbe na bugarskom teritoriju koje uključuju naše saveznike trebaju snažiti sigurnost i povjerenje u kolektivnu obranu, a ne stvarati tenzije među Bugarima", rekao je još Radev.

Američko veleposlanstvo u Bugarskoj ispričalo se poduzeću i zaposlenicima.

"Iz ovakvih vježbi uvijek učimo i trenutno provodimo istragu o tome što je dovelo do pogreške. Provodit ćemo rigorozne procedure za jasno definiranje područja za trening kako bismo spriječili da se ovakvi incidenti dogode u budućnosti", navodi se u priopćenju veleposlanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:13