EKSTREMNIJA OD DRUGIH

Američka učiteljica obučavala ženski bataljun ISIS-a: ‘Razina njezine radikalnosti je bila izvan svih mjerila‘

Uhvaćena je u ljeto 2021. godine, kada su je nepoznate snage zadržale u Siriji. Prijeti joj 20 godina zatvora

Allison Fluke-Ekrem

 Policija Alexandrije

Učiteljica iz Kansasa i majka sedmero djece, koja se preobratila na muslimansku vjeru, otputovala je u najopasnije dijelove svijeta - Libiju, Irak i Siriju - u nadi da će voditi rat. U Siriji je Allison Fluke-Ekren najzad 'ostavila svoj trag'. Penjala se u hijerarhiji Islamske države, sve dok nije postala zapovjednica ženskog bataljuna u kojemu je obučavala više od 100 žena i djevojaka, uključujući vlastitu kćer, piše New York Times.

Čak i nakon što je njezina kći na koncu pobjegla natrag u Kansas 2017. ona je ostala, u želji da svoj život da za kalifat. Uhvaćena je u ljeto 2021. godine, kada su je nepoznate snage zadržale u Siriji nakon čega je dovedena na sud u Virginiju pod optužbom pružanja materijalne potpore teroristima.

Amerikanka, koja je prvi put postala majka još u tinejdžerskoj dobi, priznala je na sudu da je obučavala žensku jedinicu kako da koristi oružje i bori se za Islamsku državu u Siriji, kao i da je planirala napade na američkom tlu.

Pridružila se borcima Islamske države nakon što je napustila Sjedinjene Države 2011. godine i otputovala za Libiju, gdje je surađivala s terorističkom skupinom prije nego što je otišla u Siriju.

Fluke-Ekren (42), bivša studentica biologije na Sveučilištu Kansas i učiteljica, također je boravila u Egiptu i Turskoj.

Dok je bila u Islamskoj državi, vodila je Khatiba Nusaybah, ženski bataljun, i to u Raki. Njezina primarna uloga bila je podučavanje žena i djece da nauče pravilno koristiti oružje, od pušaka AK-47 do samoubilačkih prsluka, tvrde dužnosnici.

Na sudu u Virginiji u utorak je priznala da je obučavala samo žensku grupu, te tvrdi da nikada nije pokušala regrutirati djecu.

- Nismo namjerno obučavali nijednu mladu djevojku, rekla je, kako prenosi CNN. Ipak, jedan svjedok je izjavio kako je u njezinu domu u Siriji vidio kćer okrivljenice kako drži oružje u dobi od pet ili šest godina.

Očekuje se da će neke žene koje je obučavala svjedočiti protiv nje na sudu.

Allison Fluke-Ekren, koja je bila poznata i po imenu Umm Mohammed al Amriki, također je živjela u Mosulu, nakon što su ga okupirali borci IS-a.

Tužiteljstvo navodi izjavu jednog svjedoka koji je ustvrdio da je njezina razina radikalnosti bila 'izvan svih mjerila', odnosno 11 ili 12, na ljestvici od jedan do 10.

Također je priznala da je razmišljala o napadima na američkom tlu, uključujući sveučilište i trgovački centar. Prema riječima jednog svjedoka, smatrala je rasipanjem sredstava bilo koji napad u kojemu ne bi poginulo puno ljudi.

Presuda će biti izrečena u listopadu, a prijeti joj maksimalno 20 godina zatvora.

Njezin drugi suprug bio je pripadnik Ansar Al-Sharije, militantne organizacije koja je 2012. organizirala napad na američki kompleks u Bengaziju u Libiji, piše BBC.

Članovi njezine obitelji ranije su tražili od suda da joj zabrane bilo kakav kontakt s obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:45