PITANJE SVIH PITANJA

Američka podrška Izraelu nije upitna, no što je s Ukrajinom? ‘Ne možemo bezuvjetno davati bianco čekove‘

Matt Gaetz i republikanski ‘agenti kaosa‘ inzistiraju na obustavi ili radikalnom kresanju vojne pomoći Kijevu

Mike Johnson

 Win Mcnamee/Getty Images Via AFP

Pitanje svih pitanja trenutačno je kako će novo vodstvo tvrde desnice uspjeti spriječiti blokadu federalne vlade. Kratak podsjetnik, Johnsonov prethodnik Kevin McCarthy s demokratima je dogovorio privremeni kompromis kojim je blokada bila odgođena za malo manje od dva mjeseca. Kompromis je podrazumijevao ustupke, a ustupci su toliko razjarili radikalno desnu frakciju Republikanske stranke, predvođenu Mattom Gaetzom, da mu se zaljuljala stolica. Zbog kaosa bez presedana koji je nastao u tim okolnostima Kongres je bio potpuno paraliziran puna tri tjedna, čime se Mike Johnson kao novi predsjednik doveo u situaciju da mu je prva točka dnevnog reda vrući krumpir zbog kojeg je srušen njegov prethodnik.

Time dolazimo do drugog problema - pitanja vojne i humanitarne pomoći Ukrajini. Izrael nije upitan jer je bezrezervna podrška Tel Avivu imala minutažu u pobjedničkom govoru novog predsjednika još u srijedu. Matt Gaetz i republikanski "agenti kaosa" inzistiraju na obustavi ili radikalnom kresanju vojne pomoći Kijevu, zbog čega prvenstveno inzistiraju na tome da se pomoć Izraelu odvoji od one koja će se alocirati Ukrajini. Potonje je, naime, bila taktika trezvenijih i odgovornijih republikanaca u Senatu koji su na taj način željeli spriječiti sabotažu paketa obećane pomoći Kijevu.

Rizik se krije u tome što se još uvijek ne može sa sigurnošću predvidjeti kako će se u cijeloj toj priči postaviti Johnson kao predsjednik Doma. Tijekom zastupničkog mandata u brojnim se prilikama strastveno protivio nastavku davanja pomoći Ukrajini. S druge strane, politički analitičari napominju da su kopernikanski obrati učestali nakon što netko iz "opozicije" dođe na "poziciju" i shvati ozbiljnost situacije te nuždu kompromisa koji državni aparat drže iznad površine vode.

Kompromis bi se mogao kriti u definiranju uvjeta dodjeljivanja američke pomoći stranim zemljama, a takvo što je dao naslutiti i sam Johnson još u srijedu.

- Svi želimo nastaviti pomagati Ukrajini, no ono na čemu želimo inzistirati jest da nam Bijela kuća dostavi pojašnjenja koji je krajnji cilj našeg financijskog angažmana ondje jer ne želimo stranim državama bezuvjetno davati bianco čekove - rekao je na upit novinara.

image

Matt Gaetz

Anna Rose Layden/Getty Images Via AFP

U rujnu, kad su se američki zakonodavci utrkivali s vremenom kako bi spriječili blokadu federalne vlade, demokrati su prihvatili privremeni plan koji nije podrazumijevao paket pomoći Ukrajini u nadi da će time spriječiti blokadu vlade te računajući da će u naknadnim pregovorima dogovoriti uvjete većeg i sveobuhvatnijeg paketa. No to se nije dogodilo jer su republikanci srušili McCarthyja čime se blokirao Kongres, a u međuvremenu je zaratilo i na Bliskom istoku.

- Predsjedniku Johnsonu rekao sam isto ono što sam rekao i njegovu prethodniku McCarthyju: kad je vlada ovako podijeljena, jedini način da usvojimo zakonske prijedloge i zadržimo elementarno funkcioniranje državnog aparata jest da se fokusiramo na dvostranačje, a to podrazumijeva kompromise - izjavio je za NYT Chuck Schumer, vođa demokratske većine u Senatu, referirajući se na činjenicu da Johnson kao zastupnik nije stekao reputaciju zakonodavca koji želi tražiti podršku među demokratima.

I tu dolazimo do novog izazova. U američkom parlamentu prijedlog zakona (bill) postaje zakon (law) tako da ga prvo odobri Zastupnički dom, zatim Senat, a tek nakon toga dolazi predsjedniku u Ovalni ured na konačno potpisivanje. Ako je Zastupnički dom postao talac frakcije agenata kaosa, i to dok su umjereni republikanci i demokrati ideološki neprijatelji koji si zbog političkog opstanka ne mogu priuštiti zajedno surađivati, Matt Gaetz i skupina na čelu s Mikeom Johnsonom mogla bi povesti kolo. Tješiti treba činjenica da Senat (u kojem demokrati imaju mršavu, ali svejedno većinu) i sam predsjednik Joe Biden imaju ustavne ovlasti blokirati one prijedloge koji ne obuhvaćaju prihvatljivu pomoć Ukrajini. No taj bi scenarij podrazumijevao novi međuinstitucionalni kaos koji bi ponovno mogao dovesti do blokade federalne vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:36