USNS HARVEY MILK

Američka mornarica porinula brod nazvan po ubijenom časniku, borcu za prava homoseksualaca

Harvey Milk bio je mornarički časnik koji je pedesetih godina bio primoran napustiti službu zbog svoje spolne orijentacije.

USNS Harvey Milk

 Ariana Drehsler(AFP

Američka mornarica porinula je brod nazvan po Harveyu Milku, borcu za prava homoseksualaca koji je pedesetih godina prošlog stoljeća bio primoran napustiti službu zbog svoje spolne orijentacije.

USNS Harvey Milk porinut je u subotu u San Diegu, a događaju su prisustvovali ministar mornarice Carlos Del Toro i Milkov nećak Stuart.

Riječ je o jednome od šest novih brodova koji će dobiti ime po proslavljenim američkim borcima za građanskih prava.

Među njima su bivši guverner Kalifornije i predsjednik Vrhovnog suda Earl Warren i ubijeni predsjednički kandidat Robert Kennedy.

Milk je u Korejskome ratu sudjelovao kao podmornički časnik i poručnik na brodu za spašavanje podmornica USS Kittiwake, no 1955. godine je, po završetku dvotjednog ispitivanja o njegovoj spolnoj orijentaciji bio primoran napustiti službu.

Kasnije je postao jedan od prvih američkih otvoreno homoseksualnih političara, a 1977. izabran je u Nadzorni odbor San Francisca.

No, godinu dana kasnije ubio ga je Dan White, bivši gradski nadzornik s kojim se često sukobljavao.

Kad je Obamina administracija prvi put godine 2016. objavila namjeru da brod nazove po Milku neki su se tomu usprotivili.

Pojasnili su da misle kako Milk ne bi odobrio da se brod američke mornarice nazove njegovim imenom s obzirom na njegovo dobro poznato protivljenje Vijetnamskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:33