POSEBNA MISIJA

Američka elita s kineskim čovjekom za specijalne zadatke: ‘Prošao je sve naše testove!‘

Kina ne želi mijenjati svjetski poredak niti rušiti Sjedinjene Države s vrha svijeta. U Washingtonu u to nitko ne vjeruje

Kineski predsjednik Xi Jinping na televizijskom ekranu u Muzeju Kineske komunističke partije u Pekingu

 Greg Baker/Afp

Liu Jianchao, bivši prevoditelj i voditelj glavnog antikorupcijskog tijela u Kini, mogao bi postati novi kineski ministar vanjskih poslova, piše Wall Street Journal.

Američki poslovni dnevnik piše da je Liu, kojeg opisuju kao lojalnog i iskusnog partijskog čovjeka, početkom mjeseca posjetio Washington, New York i San Francisco. Tamo ga je poslao kineski predsjednik Xi Jinping kako bi ga testirao u diplomatskim vodama te mu dao priliku da se predstavi američkoj administraciji. Osim toga, Liu je prošle jeseni bio domaćin američkoj delegaciji u Pekingu.

Liu je, vjeruje WSJ, prošao na svim testovima, a očekuje se da će na dužnost stupiti nakon stranačkog zasjedanja u ožujku. Zamijenit će Wang Yija, bivšeg Xijeva ministra, kojeg je kineski predsjednik navodno postavio kao vatrogasnu mjeru nakon što je ljetos naglo smijenio Qin Ganga, prema pisanju medija, zbog izvanbračne afere.

Liu, koji se istaknuo na mjestu čelnika kineskog antikorupcijskog tijela, u Sjedinjenim Državama se susreo s poslovnom i političkom elitom. Među ostalim, razgovarao je sa Stephenom Schwarzmanom i Rayom Daliom, poznatim američkim investitorima, a od Bidenove administracije primio ga je Antony Blinken, potencijalno budući kolega.

WSJ piše kako su američki izvori sigurni da je svrha posjeta bilo upoznavanje s idućim kineskim šefom diplomacije, a dojam koji su prenijeli jest da se Liu fokusirao na smanjivanje tenzija sa SAD-om i promociju kineskog infrastrukturnog projekta Pojas i put.

Pišući o Liuu, Wall Street Journal ocijenio je da ni Kina, koja ima problema s domaćom ekonomijom, ni SAD, kojem se svakim danom množe problemi u vanjskoj politici, ne žele pogoršanje međusobnih odnosa ili sukobe. To vrijedi za Bidena dodatno zato što ulazi u osjetljivi finalni dio utakmice za novi mandat u Bijeloj kući i ne trebaju mu novi vanjskopolitički problemi.

"Sadašnje naznake govore u prilog tome da Xi želi stabilizirati odnose sa SAD-om prije američkih izbora i zbog situacije kod kuće", komentirao je za WSJ Daniel Russel, bivši službenik u State Departmentu, danas zaposlen u think tanku Asia Society Policy Institute.

On je jedan od američkih stručnjaka s kojima se sastao izgledni budući ministar. Russel je istaknuo cijeli niz pozitivnih znakova: nedavno obnovljene komunikacijske kanale između američke i kineske vojske, suradnju u borbi protiv trgovine drogom fentanil te susrete na visokoj razini. Dok je bio u Americi, Liu se držao Xijeve službene pozicije da Kina ne želi mijenjati svjetski poredak niti rušiti Sjedinjene Države s ekonomskog i političkog vrha svijeta, piše WSJ, podsjećajući da tome u Washingtonu nitko ne vjeruje.

Neki od ljudi koji su se susreli s Liuom kažu da je kineski diplomat u odnosu na svoje kolege bio puno otvoreniji u slušanju i odgovaranju na pitanja o kineskoj politici prema stranim evaluatorima rizika ulaganja u Kinu. Peking kritiziraju da pokušava otežati rad tih tvrtki, a zbog toga se pojačao bijeg stranih ulagača s tamošnjeg tržišta. "Djelovao je iskreno zainteresiran da shvati što je potrebno da se američki ulagači vrate u zemlju", rekao je jedan sugovornik za WSJ.

Za Kinu je velika opasnost i najava o "reviziji i potencijalnom ukidanju trajnih normalnih trgovinskih odnosa s Kinom", a to je ideja nekih republikanaca, koju spominje i kandidat za republikansku nominaciju Donald Trump, podsjeća WSJ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:20