NAPETOST NA GRANICI

Američka diplomatkinja pri NATO-u odbacila napise o povlačenju vojnika u istočnoj Europi

Cilj ključnih razgovora Moskve i Washingtona u ponedjeljak je smirivanje napetosti nakon višemjesečne zabrinutosti Zapada

Veleposlanica SAD-a pri NATO-u Julianne Smith

 Twitter/Screenshot

Najviša američka diplomatkinja pri NATO-u odbacila je napise da se Sjedinjene Države pripremaju smanjiti broj vojnika u istočnoj Europi uoči razgovora s Rusijom o napetostima na granici s Ukrajinom.

"Administracija ne priprema opcije za povlačenje snaga u istočnoj Europi", rekla je američka veleposlanica pri NATO-u Julianne Smith na Twitteru nakon što je NBC prvi izvijestio da se razmatra promjena broja vojnika u Poljskoj i na Baltiku.

Cilj ključnih razgovora Moskve i Washingtona u ponedjeljak je smirivanje napetosti nakon višemjesečne zabrinutosti Zapada da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao izvršiti invaziju na ukrajinski teritorij kao 2014. godine kad je Rusija anektirala poluotok Krim.

Rusija poriče da priprema invaziju na Ukrajinu i optužuje Ukrajinu da premješta vojnike prema regiji Donbas koju kontroliraju proruski separatisti.

Putin traži od NATO-a da se ne širi na istok i da obeća da neće primiti Ukrajinu u taj savez.

Rusija kaže da strahuje za vlastitu sigurnost zbog napredovanja NATO-a. Mnoge bivše komunističke države koje su bile dio Sovjetskog Saveza ili su bile usko povezane s njim, pridružile su se NATO-u od kraja Hladnog rata.

Zapadni vojni savez odbacio je tvrdnju o prijetnji Moskvi kao apsurdnu. Ukrajina je blizak saveznik NATO-a, ali ne i članica saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:41