TRI ISTRAGE

Amazon promijenio praksu i postigao dogovor s Europskom unijom: ‘Izbjegli su visoku kaznu‘

Amazon je optužen da se koristio svojom veličinom i podacima kojima raspolaže kako bi prednost pri prodaji dao vlastitim proizvodima
 Sebastien Bozon/Afp

Amazon je u utorak postigao dogovor s Europskom unijom u tri istrage pošto je pristao promijeniti praksu koja je izazvala zabrinutost i na taj način se spasio od kazne koja bi mogla iznositi 10 posto njegova ukupnog godišnjeg prihoda.

U prvom slučaju Amazon je optužen da se koristio svojom veličinom, snagom i podacima kojima raspolaže kako bi prednost pri prodaji dao vlastitim proizvodima, a što je nepoštena prednost u odnosu na konkurente koji se također koriste Amazonom.

Naime, ta američka platforma ima dvostruku ulogu: ona služi kao prodajno mjesto na kojem neovisni prodavatelji nude svoje proizvode izravno potrošačima, a također i Amazon nudi vlastite proizvode čime konkurira tim neovisnim prodavateljima, objašnjava agencija AFP.

Europska komisija otvorila je istragu u srpnju 2019., optužujući Amazon da se koristi podacima neovisnih kupaca kako bi vlastitu ponudu poboljšao čime izravno šteti konkurenciji.

Amazon je pristao promijeniti praksu i neće se koristiti podacima prodavatelja, objavljeno je u utorak.

"Komisija je prihvatila Amazonove obveze", najavila je europska povjerenica za konkurentnost Margrethe Vestager na konferenciji za novinare.

U drugom slučaju Amazon je pristao uspostaviti drugu prodajnu kutiju zvanu "buybox" za konkurentski proizvod ako se taj proizvod znatno razlikuje u cijeni i roku isporuke od ponuđenog u prvoj kutiji.

U trećem slučaju Komisija je otvorila istragu sumnjajući da Amazon pruža preferencijalni status prodavateljima koji se koriste Amazonovim uslugama logistike i isporuke.

Amazon se sada suglasio da prodavatelji u kategoriji Amazon‘s Prime mogu odabrati vlastitu logistiku i usluge isporuke koje se razlikuju od onih koje je on odabrao i odobrio.

"Iako se i dalje razilazimo u nekoliko zaključaka Europske komisije, obvezujemo se konstruktivno nastaviti služiti kupce u Europi", rekao je glasnogovornik Amazona.

Obveze koje Amazon preuzme ostaju na snazi sedam godina u odnosu na kategoriju Prime i uspostavu druge "Buybox" ponude, a ostale obveze vrijedit će pet godina.

Pod nadzorom Komisije, neovisno tijelo pratit će provedbu preuzetih obveza", rečeno je na konferenciji za novinare.

Amazon se obvezao uvesti centralni sustav za pritužbe za sve prodavatelje i prijevoznike ako imaju pritužbe na nepoštivanje pojedinih propisa.

Komisija bi mogla kazniti Amazon globom od deset posto ukupnog godišnjeg prihoda tvrtke u slučaju kršenja propisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:48