SKUP U BRUXELLESU

Alojzije Stepinac opet posvađao Srbiju i Hrvatsku; Dačić: ‘Znao je za zločine u NDH i sudjelovao u njima‘

HDZ-ova eurozastupnica Željana Zovko organizira skup zbog kojeg je reagirao srbijanski ministar vanjskih poslova Dačić

Alojzije Stepinac

 Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia/Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia

Željana Zovko, HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke, 21. ožujka u EU parlamentu organizira konferenciju "Blaženi Alojzije Stepinac - svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade".

Ona će okupiti govornike uključujući mons. Jurja Batelju, koji će predstaviti knjigu o Stepincu, mons. Hrvoja Škrleca, savjetnika u Apostolskoj nuncijaturi pri EU, povjesničare dr. sc. Esther Gitman i dr. sc. Robina Harrisa te don Ivana Vučka, krašićkog župnika.

Konferencija je opet naljutila Republiku Srbiju, makar nije članica EU. Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, reagirao je službenom izjavom: "Veoma žalimo zbog namjere hrvatske europoslanice da organizira konferenciju o Stepincu u Bruxellesu", istaknuo je Dačić u pisanoj izjavi, naglasivši da se Srbija zalaže za jačanje odnosa s Hrvatskom, kao i između dva naroda, ali da "konferencija o Stepincu ne doprinosi tom cilju".

"Stepinac je problematičan kao potencijalni svetac bilo koje kršćanske crkve, a kršćanin u njemu nije nadvladao fanatični hrvatski ekstremizam. Mnogi članovi Stepinčeva klera aktivno su sudjelovali u zločinima i masovnim ubojstvima i surađivali s ustaškim nacistima", istaknuo je Dačić i dodao da dokumenti potvrđuju da je nadbiskup znao o zločinima NDH i na posredan način u tome sudjelovao. "Stepinac je rodonačelnik hrvatskog kleronacizma. Pavelić ga zato i odlikuje ordenom Zvezde 1944.", glasi Dačićeva optužba.

Ponovio je i notorne laži. "U NDH je ubijeno gotovo milijun nehrvata - Srba, Židova i Roma. Stepinac se u pismu Piju 12. hvalio da je u NDH pokatoličeno 250.000 pravoslavnog življa".

Željana Zovko izjavila je da je ne zanima što misli Dačić. "Stepinčev slučaj je primjer suđenja neistomišljenicima. Na konferenciji i drugi mogu iznijeti svoje stavove. Neshvatljivo je što Dačić radi, ali me pretjerano niti ne zanima", kaže Željana Zovko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:40