BIVŠA SLOVENSKA PREMIJERKA

ALENKA BRATUŠEK ZA JUTARNJI 'Bit će loše za sve ako napustite arbitražu'

"Slovenski dužnosnici koji su bili u to uključeni dali su ostavke i nema razloga da se postupak ne nastavi"
 AFP

Bivša slovenska premijerka Alenka Bratušek u razgovoru za Jutarnji list - prije imenovanja novog slovenskog arbitra - izjavila kako je uvjerena da treba nastaviti arbitražni postupak.

Kakvo je vaše mišljenje o tretnutnom stanju arbitražnog postupka u koji ste bili uključeni kao slovenska premijerka?

Riječ je o poslu u koji su hrvatski i slovenski političari uložili jako puno energije i mislim da je nužno da se cijeli postupak nastavi kako bi se konačno riješilo pitanje granice koje bi se potom moglo ukloniti s dnevnog reda slovensko hrvatskih odnosa. Arbitražu smo uspješno dogovorili i mislim da je nužno dovesti je do konačnog rješenja.

No, trenutno je cijeli postupak, kako ističe hrvatska strana, kompromitiran i Zagreb je jasno rekao kako kani izaći iz tog postupka?

Mislim da je nužno da Arbitražni sud obavi svoj posao i donese konačni pravorijek. To je najbolje rješenje i na njemu treba ustrajati. Slovenija je pokazala spremnost da sa svoje strane učini što je potrebno. Kad je riječ o objavljenim audio snimakama stanje je vrlo jasno, slovenski dužnosnici koji su bili u to uključeni dali su ostavke, vlada će imenovati novog arbitra i nema nikakvog razloga da se postupak ne nastavi i da Sud ne donese pravorijek.

Hrvatska ipak i dalje inzistira na tome da izađe iz postupka arbitraže i da se cijeli proces zaustavi.

Slovenski su pravnici istaknuli kako izlazak iz arbitraže nije moguć i mislim da je to precizno definirano, osim toga u samom sporazumu su jasno definirani koraci u slučaju da dođe do neočekivanih zbivanja. Ponavljam, najbolje rješenje za granično pitanje između naših dviju država je nastavak arbitražnog postupka i mi smo u stranci oko toga jasno zauzeli stav i podupiremo taj smjer. Sve drugo samo bi dodatno zakompliciralo ovu situaciju.

Vaša stranka, Savezništvo AB, nije vladi ponudila kandidata za mogućeg novog slovenskog arbitra.

Mi smo trenutno najmanja parlamentarna stranka te smo smatrali da nema razloga da se uključuemo u proces izbora novog arbitra. Taj smo posao prepustili vladi koja nam je zajamčila da će pronaći kandidata koji će biti izuzetno kredibilan i tako moći ukloniti sumnje koje postoje s hrvatske strane. I vjerujemo da će tako biti.

Kako će ovaj spor utjecati na odnose dviju susjednih država?

Upravo zbog toga smatram da bi bilo najbolje kad bi Arbitražni sud, dakle neovisno tijelo oko kojeg smo se dogovorili, dovrši svoj rad i donese konačnu presudu koju su obje strane još ranije odlučile prihvatiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 01:24