OŠTAR ODGOVOR

Albanija: ‘Prekidamo sve odnose s Iranom!‘

Teški kibernetički napad izveden je 15. srpnja kako bi se uništila računalna infrastruktura albanske vlade, rekao je premijer Edi Rama

Edi Rama

 Dursun Aydemir/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Albanija prekida diplomatske odnose s Iranom zbog kibernetičkog napada u srpnju i naredila je diplomatima i osoblju iz iranskog veleposlanstva da u roku od 24 sata napuste zemlju, izjavio je u srijedu premijer Edi Rama.

"Vlada je odlučila odmah prekinuti diplomatske odnose s Islamskom Republikom Iran", rekao je Rama u izjavi za medije.

"Ovaj krajnji odgovor... Posve je sukladan težini i opasnosti kibernetičkog napada koji je prijetio paralizom javnih službi, brisanjem računalnih sustava i hakiranjem državnih tajni, krađom elektroničke komunikacije vlade te sijanjem kaosa i nesigurnosti u našoj zemlji", dodao je Rama.

Teški kibernetički napad izveden je 15. srpnja kako bi se uništila računalna infrastruktura albanske vlade, a "orkestrirao ga je i sponzorirao" Teheran, ustvrdio je Rama, prenosi agencija France presse.

Agencija dodaje da je od 2013. godine, a na zahtjev Sjedinjenih Država, Albanija pristala na svome tlu prihvatiti članove Organizacije mudžahedina iranskog naroda, pokreta koji se protivi režimu u Iranu te je u toj zemlji zabranjen i zato djeluje u egzilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2022 01:13