NESTAŠICA ZBOG RATA

Alarmantno upozorenje: ‘Prijeti nam katastrofa kakvu nismo vidjeli od Drugog svjetskog rata‘

‘Ukrajina i Rusija proizvode 30 posto svjetske ponude pšenice, 20 posto kukuruza i 75 do 80 posto suncokretova ulja‘, rekao je Beasley

Pšenica Ukrajina

 Pavlo Pakhomenko/AFP

- Rat u Ukrajini stvara katastrofu koja utječe na lokalnu poljoprivredu i globalne zalihe hrane i žitarica u mjeri koju nismo vidjeli od Drugog svjetskog rata - upozorio je, kako prenosi New York Times, čelnik Svjetskog programa za hranu (WFP) pri UN-u.

- Govorimo o katastrofi povrh katastrofe - rekao je David Beasley, izvršni direktor WFP-a, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. Dodao je da je Ukrajina od svjetske žitnice prešla na "red za kruh".

- Nismo ni sanjali da će ovakvo što biti moguće - rekao je.

Vijeće sigurnosti održalo je hitan sastanak o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, a rasprava održana u utorak bila je usredotočena na širenje poljoprivredne krize. Ukrajina i Rusija proizvode 30 posto svjetske ponude pšenice, 20 posto kukuruza i 75 do 80 posto suncokretova ulja, rekao je Beasley. Dodao je da WFP od Ukrajine kupuje 50 posto žitarica i da je porast cijena hrane, dostave i goriva doveo do mjesečnog povećanja operativnih troškova WFP-a za 71 milijun dolara.

WFP je već naveo da se najmanje 45 posto ukrajinskog stanovništva suočava s nestašicom hrane te da odrasli preskaču obroke ili jedu manje kako bi mogli prehraniti djecu. Poljoprivrednici su se pretvorili u vojnike koji se bore na prvoj crti bojišnice u Ukrajini umjesto da brinu o svojim usjevima. Nedostatak gnojiva iz Rusije i Ukrajine mogao bi umanjiti žetvu za 50 posto - navodi New York Times.

image

David Beasley, izvršni direktor Svjetskog programa za hranu

Jung Yeon-je/AFP

Beasley je istaknuo da zemlje poput Egipta i Libanona više od 80 posto ovise o ukrajinskom žitu te da utjecaj rata na poljoprivredu nije samo vezan za poskupljenje hrane, nego su nastali i potencijalni problemi dostupnosti ne budu li zemlje u stanju nadoknaditi gubitke od Rusije i Ukrajine.

- Ne prestane li sukob, svijet riskira glad, destabilizaciju zemalja i masovne migracije - rekao je Beasley i dodao da je agencija već bila prisiljena smanjiti obroke za polovicu.

- Sve dok Putin nastavlja svoj rat, sve dok ruske snage nastavljaju bombardirati ukrajinske gradove i blokirati konvoje pomoći, sve dok opkoljeni civili ne budu u mogućnosti doći na sigurno, ova će se humanitarna kriza pogoršavati - u Ukrajini, za Ruse i ljude širom svijeta - rekla je na Vijeću Wendy Sherman, zamjenica državnog tajnika SAD-a. Navela je da je Rusija bombardirala najmanje tri civilna broda koja su prevozila robu iz crnomorskih luka te da je njezina mornarica blokirala pristup ukrajinskim lukama kako bi prekinula izvoz žitarica.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasily Nebenzya rekao je da njegova zemlja nije odgovorna za prehrambenu i poljoprivrednu krizu te je okrivio "histerične sankcije" koje su Rusiji uvele SAD i zapadne zemlje.

- Ruske oružane snage ne predstavljaju prijetnju slobodi civilne plovidbe - rekao je Nebenzya, tvrdeći da je ruska mornarica stvorila humanitarni pomorski prolaz kako bi brodovima omogućila sigurnu plovidbu. "Same zapadne države mogu spriječiti glad i nestašicu hrane."

Ukrajinski veleposlanik pri UN-u, Sergiy Kyslytsya, rekao je na Vijeću da Rusija planira izazvati humanitarnu krizu u cijeloj njegovoj zemlji uništavajući njezin poljoprivredni potencijal. Kyslytsya je istaknuo da je to ruski plan B nakon što njihove trupe nisu uspjele brzo preuzeti zemlju.

- To je iznimno okrutno - rekao je Kyslytsya.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 19:41