IZAZVALI ZBRKU

Alarm u Pekingu: Kineske vlasti zabranu putovanja i masovne lockdowne planiraju provoditi još 5 godina?!

Nakon što se obavijest proširila društvenim mrežama ubrzo je uklonjen dio u kojem piše "pet godina", ali bez ikakvog objašnjenja kakvi su stvarni planovi

Lockdown u Pekingu

 Profimedia/Profimedia

Pekinške vlasti izazvale su pravu zbrku među Kinezima nakon što su najavile da bi stroga politika nulte tolerancije na covid mogla biti na snazi sljedećih pet godina, a uključivala bi konstantna masovna obvezna testiranja i zabrane putovanja, izvijestio je Guardian.

Obavijest, prvo objavljena u ponedjeljak poslijepodne, pripisana je Cai Qiju, tajniku Komunističke partije u Pekingu. U izvornom tekstu stoji kako će "u sljedećih pet godina Peking normalizirati mehanizme prevencije i kontrole epidemije."

Obavijest je prvi objavio Beijing Daily, a zatim su je prenijeli drugi državni mediji.

Hashtag #5godina, koji se na kineskoj društvenoj mreži Weibo pojavio uz obavijest koju su prenijeli državni mediji, uklonjen je nakon nekoliko sati, no ne prije nego ga je vidjelo oko milijun korisnika.

Kineske vlasti nisu razjasnile izjavu ili zašto su uklonili dio koji spominje "pet godina". Neki poznavatelji situacije u Kini sugerirali su da se izraz "pet godina" često koristi u vladinim objavama, pa je moguće da je riječ o zabuni.

Guardian je kontaktirao pekinški dnevnik Beijing Daily, koji je prvi objavio obavijest, no nije dobio odgovor.

Inače, kada smo kod Kine, u Pekingu su ponovno otvorene škole, a vlasti Šangaja nisu prijavile niti nijedan novi slučaj korone tijekom vikenda, što je prvi put od ožujka. Međutim, u Kini i dalje postoji opasnost od iznenadnih zatvaranja ili zabrane putovanja. Prošlog tjedna u Shenzhenu je u lockdownu završilo nekoliko četvrti, i to nakon što je prijavljen tek jedan slučaj, dok je u nedjelju tamo naređeno zatvaranje svih zabavnih događanja, kao i pristup parkovima jer se broj slučajeva popeo na njih desetak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:40