‘GLOBALNA GRMLJAVINA‘

Alarm u Moskvi: ‘Amerikanci tik uz rusku granicu vježbaju bacanje atomske bombe!‘

Šojgu tvrdi da je u sklopu vojnih vježbi, koje nose kodno ime Globalna grmljavina, deset bombardera vježbalo simultanu upotrebu nuklearnog oružja protiv Rusije

B-52 (gore) i B-1B (dolje)

 AFP PHOTO/HO/USAF

Ministar obrane Ruske Federacije Sergej Šojgu u utorak je ustvrdio da su američki nuklearni bombarderi tijekom proteklih nekoliko tjedana izveli više desetaka borbenih letova kako bi utvrdili spremnost Rusije za nuklearni rat, javlja RT.

- Došlo je do značajnog pojačanja aktivnosti američkih strateških bombardera nedaleko od ruske granice - rekao je Šojgu nakon sastanka s kineskim kolegom Weijem Fengheom.

- U posljednjih je mjesec dana izvedeno oko 30 misija nedaleko od granica Ruske Federacije, oko dva i pol puta više nego prošle godine u istom periodu - dodao je Šojgu.

Šojgu tvrdi da je u sklopu nedavnih američkih vojnih vježbi, koje nose kodno ime Globalna grmljavina, deset strateških bombardera vježbalo simultanu upotrebu nuklearnog oružja protiv Rusije sa zapada i s istoka. Dodao je da su bombarderi od ruskih granica bili udaljeni minimalno 20 kilometara.

Šojgu je potom rekao da odnos Rusije i Kine zbog "trenutnih geopolitičkih turbulencija i povećanog rizika od konflikta" postao važniji.

Izjave ruskog ministra obrane dolaze u trenutku velikih napetosti na relaciji Rusija-Sjevernoatlantski savez (NATO), poglavito zbog ukrajinskog pitanja.

Kijev tvrdi da bi rusko gomilanje vojske na granici s Ukrajinom moglo biti uvertira u invaziju. Moskva te optužbe odlučno odbacuje.

- Kretanja našeg naoružanja i vojske po našem teritoriju naša su stvar - priopćila je Moskva.

Vanjska obavještajna služba (SVR), obavještajna služba Ruske Federacije zadužena za djelovanje u inozemstvu, u ponedjeljak je objavila priopćenje u kojem je optužila SAD za organiziranje dezinformacijske kampanje koja za cilj ima potenciranje rizika od konflikta.

- Stvara se slika da će horde ruskih tenkova početi gaziti ukrajinske gradove, a Washington koristi diplomatske kanale kako bi sa svojim saveznicima i partnerima dijelio potpuno lažne informacije o pozicijama naših oružanih snaga uoči invazije na Ukrajinu - stoji u priopćenju SVR-a.

Rusija i NATO međusobno se terete za povećanje broja letova borbenih zrakoplova u blizini svojih granica.

Moskva je prošle godine naredbu Washingtona da po prvi puta u povijesti u ukrajinski zračni prostor pošalje nuklearne bombardere B-1B okarakterizirala kao provokaciju.

Rusija je na taj manevar odgovorila tako da je odmah mobilizirala svoje borbene zrakoplove i sustave za protuzračnu obranu.

image

Mark Milley i Valerij Gerasimov

-/Sputnik/Profimedia

Ruski i američki načelnik glavnog stožera razgovarali telefonom

Načelnik glavnog stožera ruske vojske i načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga u utorak su razgovarali telefonom, priopćili su Moskva i Washington, u jeku napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine.

Rusko ministarstvo obrane navodi u priopćenju da je general Valerij Gerasimov razgovarao s američkim kolegom Markom Milleyjem o pitanjima "međunarodne sigurnosti", ne navodeći druge pojedinosti.

Pentagon je pak rekao da su dvojica visokih vojnih dužnosnika razgovarala o "smanjenju rizika".

Gerasimov i Milley su se u rujnu bili sastali u Finskoj, gdje su, navodi Moskva, razgovarali o sprječavanju vojnih incidenata između dvaju geopolitičkih suparnika.

Prošlog tjedna je i ruski predsjednik Vladimir Putin optužio zapadne bombardere da su se približili ruskoj granici na 20 km.

U takvim zategnutim prilikama, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u ponedjeljak da se razmišlja o skorom "kontaktu" predsjednika Vladimira Putina i Joea Bidena, ali "o vremenu i o drugim potankostima još se razgovara".

"Ukrajina će svakako biti jedna od tema" tog eventualnog razgovora, rekao je Lavrov.

U prigodi njihova povijesnog sastanka na vrhu 16. lipnja, Joe Biden i Vladimir Putin su nastojali na potrebi dijaloga, unatoč mnogim razlikama u stajalištima. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:08