BOSONOGI LOPOV

Alarm u francuskom zračnom prostoru! Borbeni lovac presreo putnički avion: ‘Oteo ga je mladi Slovak u Italiji...‘

Kako javlja Europe 1, privedeni gospodin je policiji uručio i pismo na engleskom jeziku

Borbeni avion Mirage 2000

 Meryl Curtat/Afp/Profimedia

U srijedu ujutro oko 10:40 sati francuski borbeni avion Mirage 2000 poletio je kako bi presreo putnički avion koji je ukraden u Italiji, javlja francuski radio Europe 1.

Ukradenim avionom letio je pilot slovačke nacionalnosti (barem je sam tako rekao, javljaju Francuzi), a prilikom leta prošao je i pokraj gradova Toulona i Nice, zbog čega je privremeno zatvoren i zračni prostor oko Nice.

Francuski Mirage koji je dobio zadatak presresti avion poletio je iz vojne baze Orange, a kad se približio ukradenom zrakoplovu njegovu pilotu poručio je da hitno sleti na pistu aerodroma Aix-Les Milles, u blizini Marseillea.

Pilot je poslušao instrukcije francuskog vojnog pilota i sletio na aerodrom. Prema informacijama radija Europe 1, čovjek kod sebe nije imao osobne dokumente, a poručio je da je rođen 19. rujna 1988. godine u Slovačkoj. Ionako bizarnu priču dodatno je začinio još jedan detalj: kradljivac aviona bio je bez obuće, nosio je samo čarape.

U svakom slučaju, na hitno slijetanje prisiljen je zato što se sumnjiči da je avion ukrao u Italiji i potom njime ušao u francuski zračni prostor, a pritom je prošao i kroz nekoliko zona zabrane letenja, poput one iznad mornaričke baze u Toulonu, inače domu francuskih napadajnih nuklearnih podmornica, te aerodroma Nice - Azurna obala.

Nakon slijetanja muškarac je odmah priveden. Kako javlja Europe 1, privedeni gospodin je policiji uručio i pismo na engleskom jeziku, ali sadržaj tog pisma zasad nije objelodanjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:03