RAT U SIRIJI

AL QAIDA SE KUNE 'Nemamo veze s grupom u kojoj se bore mudžahedini s Balkana'

Sukob među islamistima od početka godine odnio 1800 života

Zapovjedništvo Al-Qaide objavilo je da nemaju nikakve veze sa sirijskom džihadističkom skupinom Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) u pokušaju da povrati autoritet nad islamističkim grupama koje se bore u Siriji.

Glasnogovornici ISIL-a javno su se više puta pozvali na Al-Qaidu i tvrdili da su njezin dio. U poruci objavljenoj jutros na internetu, zapovjedništvo Al-Qaide na čelu s Ajmanom Zavahirijem ističe da ISIL nije dio Al-Qaide, pa Al-Qaida nije odgovorna za njihovo djelovanje.

U možda najkrvavijem sukobu od početka građanskog rata u Siriji, od početka godine mala ali moćna skupina ISIL bori se za prevlast na područjima Sirije pod kontrolom pobunjenika. ISIL je poznat po tome da se u njemu bori najviše uvoznih mudžahedina, pa i onih s Balkana, pa su zbog toga posljednjih tjedana na balkanskim džihadističkim stranicama učestale vijesti o novim pogibijama boraca iz BiH i sa Sandžaka. Procjenjuje se da je taj sukob unutar pobunjeničkih skupina od početka godine odnio 1.800 života, prenosi britanski Guardian.

Kao službeni ogranak Al-Qaide u Siriji zapadni mediji sada navode skupinu Jabhat al-Nusru, s kojom je lider ISIL-a prošlog proljeća pokušao integrirati svoju skupinu. Vjeruje se da će nakon ove poruke većina mudžahedina preći u al-Nusru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 10:02