NA RUBU RATA

AKTIVNOST ZRAKOPLOVSTVA SJ. KOREJE NA NEVIĐENOJ RAZINI Dnevno izvode i do 700 letova!

Taj broj letova je skoro šest puta veći od najvećeg broja letova koji zabilježen tijekom sezone obuke pilota u ljeto 2012. godine
This picture, taken by North Korea's official Korean Central News Agency on March 7, 2013 shows North Korean leader Kim Jong Un (C) using a pair of binocular to look south as he inspects Jangjae Islet Defence Detachment near South Korea's Taeyonphyong Island in South Hwanghae province, North Korea's southwestern sector of the front. AFP PHOTO / KCNA via KNS ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 AFP

SEUL - Zrakoplovstvo Sjeverne Koreje podiglo je svoju aktivnost na dosad neviđenu razinu pa dnevno izvodi i do 700 letova borbenih zrakoplova i helikoptera, objavila je u srijedu južnokorejska agencija Yonhap pozivajući se na vojni izvor u Seulu.

Taj broj letova je skoro šest puta veći od najvećeg broja letova koji zabilježen tijekom sezone obuke pilota u ljeto 2012. godine. Vjeruje se da su ove aktivnosti dio napora Sjeverne Koreje da podigne razinu borbene spremnosti i da bolje nadzire vojnu vježbu "Ključna odlučnost" u Južnoj Koreji. Ministarstvo obrane u Seulu nije komentiralo ove informacije.

Južnokorejske postrojbe i američki vojnici počeli su u ponedjeljak godišnje vojne vježbe na kojima sudjeluje 10.000 Južnokoreanaca i 3.000 Amerikanaca, od ukupno 28.000 vojnika koliko SAD imaju na Korejskom poluotoku. Amerikanci u vježbama koriste i zrakoplove F-22 Raptor te B-52 Stratofortress koji su za ovu prigodu angažirani iz baza u drugim zemljama.

Kao i svake godine, Pjongjang je osudio te vježbe koje poistovjećuje s invazijom Juga na Sjever, uz pomoć Washingtonom. Do vježbi dolazi nakon tjedan dana vrlo jakih tenzija na poluotoku: Pjongjang je zaprijetio prošlog tjedna osudom sporazuma o primirju kojim se završio Korejski rat 1953., iznio prijetnju o "termonuklearnom ratu" i upozorio SAD da se izlaže "preventivnom nuklearnom udaru".

UN je Sjevernoj Koreji nametnuo dodatne sankcije nakon trećeg nuklearnog pokusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:22