PLAN B

Aktivirana je mreža spavača, Moskva pomiče fokus rata: ‘Putinu hitno treba nešto opipljivo prije ožujka!‘

Aktiviranje agenata spavača uslijedilo je nakon ograničenih teritorijalnih dobitaka Rusije na ratištima istočne fronte

Vladimir Putin

 Anatoly Maltsev/Afp/Profimedia/Anatoly Maltsev/afp/profimedia

U posljednja dva mjeseca Moskva je aktivirala mrežu agenata spavača u Ukrajini s ciljem daljnje destabilizacije zemlje usred vojnog zastoja, prema riječima ukrajinskog savjetnika za nacionalnu sigurnost Oleksija Danilova kojeg je intervjuirao Sunday Times. Ruski agenti, infiltrirani u razne javne institucije uključujući i ukrajinsku domaću sigurnosnu službu SBU, navodno su zaduženi za potkopavanje jedinstva zemlje. Prepoznajući vojne izazove, Danilov je ustvrdio da se fokus Rusije pomaknuo prema unutarnjoj destabilizaciji jer "shvaćaju da ne mogu pobijediti vojnim putem".

Unatoč tome što je Ukrajina održavala ujedinjenu frontu u prvih 20 mjeseci ruske invazije, posljednjih tjedana svjedočimo rastućim podjelama. Ovaj je vikend Rusija izvela svoj najopsežniji napad dronovima na Kijev od početka invazije, koristeći 75 bespilotnih letjelica Shahed iranske proizvodnje. Iako je većina navodno presretnuta, nekoliko je ljudi, uključujući 11-godišnje dijete, ozlijeđeno u napadima.

General Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik vojske, proglasio je vojni zastoj u nedavnom intervjuu za The Economist, a tu je izjavu predsjednik Volodimir Zelenski odmah opovrgnuo. Danilov je otkrio da ruski agenti iskorištavaju percipirane napetosti između Zelenskog i Zalužnog šireći lažne priče kako bi stvorili razdor među političkim i vojnim čelnicima. Osim toga, ulažu se napori da se potaknu protuvladini osjećaji među stanovništvom.

U članku za online novine Ukrajinska pravda Danilov je istaknuo cilj Rusije da gurne Ukrajinu u "stanje neupravljivosti i anarhije, slično razdoblju od 1917. do 1921.". Cilj je stvoriti negativnu javnu pozadinu, potičući malodušnost i depresiju te smanjujući povjerenje u pobjedu, što potencijalno utire put državnom udaru.

Aktiviranje agenata spavača uslijedilo je nakon ograničenih teritorijalnih dobitaka Rusije na ratištima istočne fronte tijekom ljetnih i jesenskih ofenziva. Danilov je sugerirao da je Putin željan opipljivog uspjeha prije ruskih predsjedničkih izbora u ožujku.

Priznajući prošle neuspjehe u čišćenju sigurnosnih sustava od izdajnika, Danilov je kritizirao nastavak djelovanja KGB-ovih ostataka unutar SBU od 1991. godine. Naveo je infiltraciju u sigurnosnu službu tijekom predsjedničkog mandata Viktora Janukoviča od 2010. do 2014., naglašavajući tekuće suđenje bivšem šefu SBU na Krimu Olehu Kuliniču, pod optužbom za veleizdaju, kao dokaz dugotrajnih izdajica.

Danilov je, tijekom neobjavljenog posjeta Londonu, razgovarao o strategijama za pobjedu s raznim sigurnosnim i vojnim dužnosnicima. Ukrajina je zabrinuta zbog potencijalnih ruskih napada na energetsku infrastrukturu tijekom zime. Izvješće britanske obrambene obavještajne službe sugerira da bi Rusija mogla rasporediti krstareće rakete koje se lansiraju iz zraka, iz svoje flote teških bombardera, da gađaju kritičnu nacionalnu infrastrukturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:01