‘HVALE TERORISTE!‘

Ako želite naljutiti Tursku, dovoljna je jedna riječ. To su upravo saznale Hillary i Chelsea Clinton

Anakara je odmah požurila napasti bivšu američku državnu tajnicu zanemarujući stvarni doprinos Kurdkinja u borbi protiv terorista Islamske države
Hillary i Chelsea Clinton
 Perry Smylie/Mirrorpix/Profimedia

Ako želite naljutiti Tursku, dovoljna je samo jedna riječ: Kurdi. I odmah slijedi provala bijesa. Što je dijelom točno jer je Kurska radnička partija (PKK) bila desetljećima ozbiljna teroristička prijetnja zemlji. Stvari su se promijenile, Abdullah Öcalan, lider PKK je još od 1999. godine u turskom zatvoru, a situacija u regiji je pretvorila Kurde u heroje borbe protiv terorističke skupine Islamska država. Ali, Ankara i dalje strahuje od mogućeg formiranja neke kurdske države na svojim granicama (Irak, Sirija) što bi, pretpostavljaju, potaknulo ‘njihove’ Kurde da krenu u proces odcjepljenja.

Hillary Clinton, bivša državna tajnica i prva američka dama i njezina kći Chelsea jako su naljutile Tursku. Državna agencija Anadolu je objavila kako njih dvije produciraju televizijsku seriju koja “predstavlja članove terorističke skupine YPG/PKK kao navodne ‘borce za slobodu’”. YPG je kurdska stranka u Siriji.

Naime, majka i kći Clinton su odlučile ekranizirati knjigu koju je napisala Gayla Tzemach Lemmon: “Kćeri Kobanea: Priča o pobuni, hrabrosti i pravdi”. Kobane je grad u Siriji vrlo blizu turske granice napučen većinom Kurdima, ali i Arapima, primjerice. Kad je IS 2014. godine krenuo u, činilo se, nezaustavljiv pohod u kojem je irački Mosul, dvomilijunski grad ‘šaptom pao’, Kobane je pružio nezamisliv otpor. I doveo do prvog poraza IS-a koji je uložio silnu energiju da skrši otpor. Tada su u prvi plan izašle kurdske borkinje, pešmerge koje su bile u prvim redovima s muškarcima. I ostavile dubok trag kao sjajne vojnikinje. Koje su i kasnije, tijekom ostalih operacija rušenja Islamske države, imale izuzetno važnu ulogu. Ženske su pešmerge govorile da se bore protiv terorizma, ali isto tako da se bore kako bi popravile položaj žena u kurdskom društvu, a onda i šire, na Bliskom istoku. I pojavile se naslovnoj stranici magazina Marie Claire. U uniformama.

"Kćeri Kobanea izvanredan su prikaz hrabrih, prkosnih žena koje se bore za pravdu i jednakost", rekla je Hillary Clinton za Hollywood Reporter koji je prvi objavio priču o njezinom televizijskom angažmanu. Majka i kći Clinton su, u suradnji sa Samom Bransonom, u prosincu pokrenule produkciju HiddenLight Productions s ciljem stvaranja dokumentarnih i scenarističkih sadržaja za film, TV i digitalne platforme koji su usredotočeni na ljudski duh.
I dok je Ankara bijesna, lham Ahmed, jedna od najviše pozicioniranih žena u kurdskoj zajednici u Siriji, smatra da je riječ o dobrom projektu, “strateškom s gledišta slobode žena”.

Teroristi IS-a silno su bojali ženskih pešmerga jer navodno, prema njihovom tumačenju Kurana, vjeruju da idu izravno u pakao, džehenem, ako ih ubije žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:27