IZBOR NOVOG ČELNOG ČOVJEKA CRKVE

'AKO CRNI AFRIKANAC BUDE PAPA TO ĆE BITI ČUDO' Vodeći nadbiskup Gane o izboru novog pape

 AFP

CAPE COAST - Crni afrički Papa koji bi naslijedio papu Benedikta bio bi "prilično čudo" , rekao je vodeći nadbiskup Gane i dodao da bi kandidat iz zemalja u razvoju možda morao prevladati negativne percepcije u katoličkoj hijerahiji.

"Ako crkva izabere osobu iz trećeg svijeta ili crnog papu morat će riješiti neke stvari sa samom sobom", rekao je agenciji Reuters Matthias Kobena Nketsiah, nadbiskup Cape Coasta. "Ne kažem da je crkva rasistička ali ima prizvuka i percepcija koji možda izlaze na to".

U razgovoru za Reuters u utorak Nketsiah je rekao da podržava ganskog kardinala Petera Turksona, njegovog prethodnika na mjestu nadbiskupa Cape Coasta, u izboru za novog čelnog čovjeka katoličke crkve.

"U potpunosti sam za to ali sam s nogama na zemlji. Bilo bi to prilično čudo s obzirom na percepciju nekog Afrikanca iz trećeg svijeta", rekao je u svojoj rezidenciji u Cape Coastu.

Podsjetimo, dvije trećine od 1,2 milijarde katolika u svijetu danas živi u Latinskoj Americi, Africi i Aziji. Ganski kardinal Turkson i brazilski kardinal Odilo Scherer spomenuti su kao kandidati.

Nketsiah je rekao da vjeruje da bi 64-godišnji Turkson, trenutno na čelu vatikanskog vijeća za pravdu i mir, u slučaju da bude izabran bio sklon konzervativnom pristupu pitanjima morala.

"Mi u Gani, i mislim u Trećem svijetu, smo lojalna djeca crkve i, ako mogu tako reći, držat ćemo se učenja crkve", rekao je.

"Ako crkva kaže da nema puta za istospolne odnose, on će to slijediti... On bi se toga držao i učio kako crkva uči", rekao je Turkson.

Kao drugi potencijalni kandidat iz Afrike za novog Papu spominje se i nadbiskup Kinshase kardinal Laurent Mosengwo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:36