RASTU TENZIJE

Akcija kosovske policije naoružane dugim cijevima razbjesnila EU i SAD, snage KFOR-a s oklopnim vozilima izašle na ulice

Vlada Kosova je objavila da su "kršili ustavnost i zakone Republike Kosovo".

Kosovska policija (arhiva)

 Armend Nimani/Afp

Europska unija i Sjedinjene Država istaknuli su u subotu zabrinutost zbog nekoordiniranih akcija u kojima je kosovska policija na sjeveru dan ranije zatvorila paralelne urede lokalne uprave koje podržava službeni Beograd i upozorile Prištinu da ne povlači jednostrane poteze.

Reagiranja su uslijedila nakon što su 30. kolovoza kosovske institucije objavile da su zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru većinski naseljenom Srbima, a vlada Kosova objavila je da su institucije djelovale pod vodstvom Srbije "kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo".

Prema izvješću Radio televizije Srbije (RTS), zgrade lokalnih samouprava i drugih institucija vlade Srbije u četiri općine na sjeveru Kosova i dalje su blokirane, a i danas je ispred njih je policija naoružana dugim cijevima.

Istodobno, međunarodna mirovna misija KFOR pojačala je svoje prisustvo na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici između većinskog srpskog sjevernog dijela grada i desne obale Ibra s dominantno albanskim stanovništvom.

Od noćas su na mostu pojačane i snage talijanskih karabinjera, koji su nakon akcije kosovske policije dovukli i oklopna vozila, javlja RTS.

U povodu akcije prvo je u petak navečer oštro reagiralo američko veleposlanstvo na Kosovu prenoseći poruku State Departmenta da "stalne nekoordinirane akcije Kosova pogoršavaju partnerstvo Washingtona i Prištine".

Uslijedila je u subotu i poruka Bruxellesa.

Operacija kosovske policije u petak protiv ureda koje podržava Srbija u općinama na sjeveru Kosova, dovodi u opasnost krhku sigurnosnu situaciju na terenu, poručio je glasnogovornik EU-a Peter Stano na društvenoj mreži X.

Pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja James O‘Brien pozvao je danas premijera Kosova Albina Kurtija da zaustavi, kako je rekao, "nekoordinirane akcije koje negativno utječu" na partnerstvo Washingtona i Prištine, objavio je Radio slobodna Europa (RFE).

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji sudjeluje na Forumu GLOBSEC u Pragu, zatražio je od posebnog izaslanika EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, "konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica", ali "ne samo u osudi najnovijeg nasilja Prištine" već i "u sprječavanju takvih poteza i zaštiti Srba".

I EU i SAD naglašavaju u svojim porukama da je operacija koju su poduzele prištinske vlasti "razočaravajuća", te da nije bila koordinirana s međunarodnom zajednicom.

Kosovske vlasti potvrdile su da su zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje - Kosovski okrug Mitrovica, te paralelne općine u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i u općinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Pravosudna misije EU-a na Kosovu (EULEX) priopćila je da, sukladno svom mandatu, "prati situaciju" na sjeveru, a Ured Europske unije u Prištini opetovao je razočarenje Bruxellesa "zbog kontinuiranog nedostatka koordinacije Prištine s međunarodnim partnerima", ocijenivši da akcija kosovske policije "dovodi u opasnost krhku sigurnosnu situaciju na terenu".

Srbijanski ministar vanjskih poslova b ocijenio je da "jednostrane akcije" prištinskih institucija "predstavljaju prijetnju po stabilnost", te bi ih "trebalo kazniti".

Vladin Ured za Kosovo i Metohiju u Beogradu akcije kosovske policije vidi kao još jedan potez vlasti Albina Kurtija u etničkom čišćenju kosovskih Srba.

I Washington i Bruxelles podsjećaju na obveze koje su u dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, pod pokroviteljstvom EU-a i uz potporu SAD-a, preuzele obje strane, upozoravajući Prištinu da ne povlači poteze za koje nema suglasnost međunarodnih partnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 22:27