KĆI LIBIJSKOG VOĐE

Ajša Gadafi: Afrička Claudia Schiffer s kalašnjikovom u rukama

Ajšu su prozvali Claudijom Schiffer sjeverne Afrike. Bila je odvjetnica Sadamu Huseinu
 AFP

TRIPOLI - Zbog duge plave kose prozvali su je Claudijom Schiffer sjeverne Afrike. Jedan od najjačih aduta osporavanog libijskog vođe, njegova 34-godišnja kći Ajša, održala je jučer govor pred očevim pristašama u povodu 25. obljetnice američkog granatiranja Tripolija.

- Zahtjev za protjerivanje pukovnika Moamara Gadafija iz zemlje uvreda je libijskom narodu . Moj otac ne prebiva u Libiji nego u srcima Libijaca - istaknula je Ajša u vrlo nadahnutom i prkosnom govoru.

Sjećanje na napad

U snažno utvrđenoj vojnoj bazi Bab al-Azizija Gadafijeva kći, inače odvjetnica, govorila je o tome kako je u napadu SAD-a 1986. “pobijeno mnogo libijske djece” te kako danas, četvrt stoljeća poslije, “bombe ponovo padaju, ovaj put na glave vaše djece”. Obilježavanje američkog udara na Tripoli, koji je tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan naredio kao odgovor na libijsku bombu u Berlinu i smrt američkih vojnika, posljednji je u nizu javnih istupa Gadafijeve jedine kćeri. Naime, Ajša je od početka nemira i sukoba u Libiji već nekoliko puta istupala u javnosti i hrabrila pristaše svog oca.

Ambasadorica UN-a

Jedina kći među osmero Gadafijeve djece snažna je ličnost i najmoćnija žena u svijetu libijskog beduinskog pukovnika. S ocem ima vrlo nježnu i prisnu vezu. - Posvećuje mi mnogo vremena. Ponekad imam osjećaj da sam s vladarom, a nekad da je kraj mene najbolji prijatelj.

On je moj lijek protiv boli i utvrda koja me čuva od tuge - izjavila je jednom Ajša. No, ona nije samo poslušna kći i lijepa sestra. Prema nekim izvorima, bila je jedan od potencijalnih Gadafijevih nasljednika na vlasti. U međunarodnim je krugovima često istupala kao glasnogovornica svoje obitelji, a 2009. je proglašena UN-ovom ambasadoricom dobre volje zbog, kako je obrazložila ta svjetska humanitarna organizacija, angažmana u borbi protiv HIV-a, siromaštva i diskriminacije žena.

Ta joj je titula oduzeta zbog podrške ocu koji je na svoje ljude poslao artiljeriju. Najpoznatiji je njezin profesionalni angažman u Iraku. Naime, bila je u timu branitelja svrgnutog iračkog vođe Sadama Huseina koji je 2004. osuđen na smrt.

Da je prava kći svog oca, pokazala je kad je u Velikoj Britaniji žestoko branila irsku terorističku organizaciju IRA-u, navodeći da su oni borci za slobodu, a svijetu je obznanila da podržava iračke pobunjenike.

Bijeg na Maltu?

Ajša Gadafi zna rukovati oružjem, a vatrenost u obrani politike svog osporavanog oca pokazala je prošlih tjedana kad je snimljena kako, mašući zastavom, u terencu kruži ulicama Tripolija i poziva građane na borbu za održanje libijskog pukovnika na vlasti.

Nedavno se, doduše, pojavila informacija da je Ajša, kojoj je prije nekoliko tjedana izdana međunarodna zabrana putovanja, pokušala sletjeti na Maltu kako bi pobjegla od nemira. Ipak, plavokosa ljepotica klana Gadafi i dalje je u Libiji i čvrsto stoji uz oca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 16:28