KRITIČNA SITUACIJA

Afganistanski veliki gradovi pred padom, civili nemaju gdje pobjeći: ‘Neće imati milosti...‘

Talibanski borci, osnaženi vojnim uspjesima, usredotočili su se na aerodrome dvaju velikih afganistanskih gradova
Civili u Afganistanu
 Afp

Sve su žešće borbe između snaga afganistanske vlade i talibana, pri čemu se talibanski borci guraju prema gusto naseljenim središtima gradova i napadaju gusta tranzitna čvorišta.

Talibanski borci, osnaženi vojnim uspjesima, usredotočili su se tako na aerodrome dvaju velikih afganistanskih gradova Kandahara i Herata, a pod navalom je tijekom vikenda bio i grad Lashkar Gah u provinciji Helmand. Afganistanska vojska priznala je da su tri grada u provincijama na zapadu i jugu zemlje u "kritičnoj sigurnosnoj situaciji".

image
Hoshang HashimiAFP

Napadi talibana, koji su se intenzivirali u svibnju, nakon isteka prvotno dogovorenog roka do kojeg je američka vojska najavila napustiti Afganistan, žestoki su i prijeti ozbiljna opasnost da će prvi put nakon dvadeset godina u njihove ruke pasti velika urbana središta.

Podrška iz zraka

Lashkar Gah, glavni grad provincije Helmand, već je godinama pod pritiskom talibana, a padne li u njihove ruke, bit će prvi od 34 provincijska središta. Posljednji put je Tirin Kot, centar provincije Oruzgan, na jugu zemlje, bio u opasnosti da prijeđe u talibanske ruke 2016. godine.

Afganistanske snage, uz američku podršku iz zraka, borile su se da zadrže kontrolu nad trima gradovima tijekom vikenda. U Lashkar Gahu borbe su se tijekom vikenda vodile unutar grada, a talibani su prodirali prema centru. Civilno stanovništvo masovno je bježalo od borbi, bolnice su se punile ranjenicima, a s nekoliko dana zakašnjenja, stiglo je i pojačanje vladinim snagama.

image
Wakil Kohsar

Jedan stanovnik je za AFP opisao kako izgleda u centru borbi kakve Afganistan nije vidio još otkako su američke snage 2001. godine napale zemlju i svrgnule talibanski strogi vjersko-politički režim. "Ni talibani neće s nama imati milosti, kao ni što vladine snage neće prestati bombardirati", rekao je Hilm Karimi za francusku novinsku agenciju. Lashkar Gah, od svih gradova, trenutačno se čini najranjivijim. Riječ je o provinciji Helmand, gdje su mnogi američki i drugi strani vojnici otišli u smrt prethodnih godina.

Istodobno su se jučer pojačali napori za preuzimanje Kandahara, na čijem su aerodromu otkazani svi letovi jer su talibani raketama granatirali kompleks prije zore. Oštetili su dio piste. Za BBC je jedan lokalni političar rekao kako postoji ozbiljna mogućnost da grad padne u ruke talibana, a već su deseci tisuća ljudi morali pobjeći iz svojih domova. Humanitarna katastrofa je počela.

image
Sajjad Hussain

Značaj Kandahara takav je da bi ga talibani uzeli kao svoju prijestolnicu, a pad Kandahara sa sobom nosi i pad nekoliko okolnih provincija. Ako se militanti provuku u grad, vlada zbog gusto naseljenog civilnog stanovništva neće moći koristiti tešku artiljeriju protiv pobunjenika.

I Kandahar i Herat, koji je treći grad na udaru, važna su gospodarska središta Afganistana. U Heratu su vladine snage sklopile pakt s militantnom skupinom koju vodi Ismail Khan, veliki suparnik talibana, koji se istaknuo u vrijeme sovjetsko-afganistanskog rata, kada je zapovijedao mudžahedinskim snagama. S njegovom se pomoći, provincija u Heratu stabilizirala, i aerodrom je nastavio s radom. Talibani su udarili na zgradu Natoa blizu aerodroma, pri čemu je jedna osoba poginula.

Suradnja s talibanima

Inače, u proteklih nekoliko mjeseci talibani su, prema dostupnim procjenama, preuzeli više od polovice afganistanskih okruga te tako poboljšali svoju poziciju u pregovorima s vladom u Kataru. Kontinuirano njihovi predstavnici ponavljaju da žele dijalog i dogovor. No, na terenu uglavnom govori oružje. Talibani su zauzeli nekoliko pograničnih prijelaza s Pakistanom i Iranom, koji su bitni za gospodarsko funkcioniranje zemlje.

Neka od njih ponovno su nastavila s radom, jer su susjedne zemlje bile prisiljene surađivati s talibanima. Talibani su proteklih tjedana počinjavali zvjerstva, poput dekapitacija prevoditelja koji su radili za Amerikance i ciljanog napada i ubojstva pilota, kako bi riješili stratešku prednost afganistanske vojske, s obzirom na to da ima mogućnost udara iz zraka.

Ašraf Gani za situaciju okrivio Amerikance

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani jučer je rekao kako je za događaje u zemlji kriva američka "nagla" odluka o povlačenju. Predstavio je plan za sigurnost zemlje pred parlamentom i rekao kako će uz pomoć njega i Amerikanaca situacija u zemlji biti "pod kontrolom u roku šest mjeseci".

Talibani su ubrzo odgovorili, nazivajući njegov plan besmislicom. "Narod je odlučio osuditi nacionalne izdajice i izvesti ih pred lice pravde. Objava rata, optužbe i neistine ne mogu produljiti Ganijev život. Njegovo vrijeme je, dao Bog, završeno", poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:55