ŽIVOT POD TALIBANIMA

Afganistanke prodaju vlastitu djecu kako bi kupile kruh: ‘Nema dana da ne zaplačem...‘

Međunarodne organizacije kažu da je u ovih godinu dana otkako su talibani preuzeli vlast prodaja novorođenčadi postala "uobičajena praksa"
 Daniel Leal/Afp

Afganistanske majke prodaju bebe kako bi platile hranu nakon godinu dana vlasti talibana, piše londonski Times. Događalo se to i prije, no otkako su talibani zabranili rad brojnim ženama, a zemlja je zbog međunarodnih sankcija zapala u najtežu krizu, prodaja novorođene djece postala je jedini izlaz za preživljavanje mnogima.

Prošla je godina otkako je 28-godišnja učiteljica iz Mayamane, majka šestero djece, u Afganistanu izgubila posao. Da bi prehranila obitelj, Farheena je prodala svoju četveromjesečnu kćer. Za bebu Lailu dobila je skoro 18.000 kuna.

Bez ikakvih prihoda, s mužem koji je zapeo u Iranu, Farheenina djeca gladuju. Jedno je u bolnici zbog akutne pothranjenosti. Kad je čula od susjede da neplodni par traži obitelj koja im je voljna prodati novorođenče, Farheena je rekla da je zainteresirana. "Nema dana da ne plačem za svojom bebom", rekla je novinarima britanskog Timesa. No, taj novac potrajao im je samo nekoliko mjeseci. Možda će morati prodati još jedno dijete kako bi ostatak obitelji preživio nadolazeću zimu. No, sad bi Farheena mogla očekivati znatno manje novca jer je u međuvremenu porastao broj onih koji žele prodajom djece osigurati kruh ostatku obitelji.

image

talibani

Javed Tanveer/Afp

Međunarodne organizacije kažu da je u ovih godinu dana otkako su talibani preuzeli vlast prodaja novorođenčadi postala "uobičajena praksa". U to su uključeni i zaposleni u rodilištima, piše Times. Njihovi novinari razgovarali su s dvije babice iz afganistanskih državnih bolnica koje su ispričale da znaju za zaposlene u rodilištima koji posreduju u prodaji beba jer se "toliko majki boji uzeti kući bebe zato što si ne mogu priuštiti da ih hrane".

Talibani zabranjuju trgovinu djecom pa se sve odvija u tajnosti. U organizaciji Save the Children Afghanistan (Spasimo djecu Afganistana) kažu da je ta praksa postojala i prije talibanskog preuzimanja vlasti, ali da se povećala u prošloj godini.

Glasnogovornik Afganistanske nacionalne pomoći i humanitarne organizacije (ANAHO) kaže da su prije dolaska talibana na vlast vrlo rijetko čuli da je netko prodao dijete, dok posljednjih mjeseci saznaju za barem dvije obitelji tjedno.

image

Život na ulicama Kabula

Wakil Kohsar/Afp

Novinari britanskog lista razgovarali su s pet obitelji koje su prodale svoje bebe. Posljednja je to napravila u svibnju, kada je jedna majka dobila 1800 kuna za dvomjesečnog sina. Ta je žena ispričala da neke njezine prijateljice odbijaju dojiti svoje bebe jer se boje da ih neće uspjeti prodati ako je dijete uspostavilo vezu s majkom. Zbog sve većeg broja žena spremnih da prodaju svoju novorođenčad, pala je cijena, kaže udruga ANAHO. U nekim slučajevima majke su besplatno predale svoju djecu strancima u nadi da će im oni pružiti hranu i sigurnost koje u vlastitoj obitelji ne mogu dobiti.

Međunarodna zajednica nametnula je sankcije Afganistanu, koje pogađaju obične ljude. Kad su talibani proglasili Islamski Emirat Afganistan, SAD je zamrznuo sedam milijardi dolara inozemne imovine središnje banke. Dodatne sankcije uzrok su najgore krize posljednjih desetljeća, mnogi su gladni. Situaciju jako pogoršavaju talibanska ograničenja zapošljavanja žena. Više od 900.000 ljudi ostalo je bez posla otkako su talibani preuzeli vlast.

Athena Rayburn iz udruge Spasimo djecu Afganistana usporedila je ilegalnu trgovinu bebama sa "živim pijeskom". Ne postoji službeno crno tržište, ali često netko moćan ponudi onima najranjivijima da mu prodaju dijete. Naišli su na slučajeve gdje stanodavci rade pritisak na obitelji koje ne mogu platiti najamninu da prodaju svoje dijete. Jedan 27-godišnji stomatolog iz pokrajine Balkh, oženjen liječnicom s kojom ima trogodišnju kćer, rekao je da je platio 1400 kuna jer su željeli sina. Kaže da je platio više jer je želio pomoći toj obitelji. On tvrdi da poznaje obitelj koja je prodala kćer, da bi dijete na kraju završilo u rukama trgovaca organima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:30