POVJERLJIVE BILJEŠKE

Afera WikiLeaks: Gadafi prijetio Škotskoj ako ne pusti Megrahija

Tripoli je najavljivao trenutačni prestanak svih britanskih komercijalnih aktivnosti u Libiji, prekid političkih veza i maltretiranje djelatnika ambasade
 AP

LONDON - Libija je prijetila “trenutačnim i oštrim” mjerama protiv britanskih interesa u slučaju da osuđeni bombaš iz Lockerbieja, Abdelbaset al-Megrahi, umre u škotskom zatvoru, pokazuju diplomatske depeše koje je u Washington slala američka ambasada u Tripoliju.

Britanija u problemima

Novi dokumenti iz kontingenta povjerljivih bilješki do kojih je došao WikiLeaks, a jučer ih objavio Guardian, pokazuju da je libijski lider Moamar Gadafi eksplicitno prijetio da će suspendirati trgovinu s Britanijom te maltretirati djelatnike britanske ambasade ako Megrahi ostane u zatvoru. Škotskoj vladi, pak, u čijoj je nadležnosti bila odluka o Megrahiju, Libija je nudila “paradu divota”, no prema depešama, vlada u Edinburghu ih je odbila.

“Točne prijetnje uključivale su trenutačni prestanak svih britanskih komercijalnih aktivnosti u Libiji, smanjenje ili prekidanje političkih veza te demonstracije protiv službenih britanskih lokacija. Dužnosnici su implicirali, iako nisu to izravno izrekli, da će dobrobit britanskih diplomata i građana u Libiji biti ugrožena”, napisao je američki veleposlanik Gene Cretz. Britanci su stoga bili pripremili drastične protumjere, uključujući zatvaranje britanske škole i konzulata u Libiji, te smanjenje broja djelatnika u ambasadi.

U kolovozu 2009.

Cretz je dodao i da bi sa sličnim posljedicama mogle biti suočene i Sjedinjene Države, koje su na kasniju škotsku odluku o puštanju Megrahija reagirale sa zgražanjem..

“Ako se američka vlada javno protivi al-Megrahijevu puštanju na slobodu ili bude ostavila dojam da je sudjelovala u donošenju odluke da se al-Megrahi zadrži u zatvoru, procjenjujemo da bi američki interesi mogli trpjeti slične posljedice”, napisao je Cretz.

Megrahi je na kraju pušten u kolovozu 2009., nakon što je sudski liječnik utvrdio da mu je zbog raka prostate ostalo još samo tri mjeseca života. No, više od godinu dana nakon toga Megrahi je i dalje živ, u Tripoliju, gdje je dočekan kao heroj. Američke bilješke pokazuju da je tadašnji šef britanske diplomacije Jack Straw upozoravao da liječnici zapravo ne znaju koliko bi dugo Megrahi još mogao poživjeti - pretpostavljalo se da mu je ostalo između godinu i pol i pet godina života - ali je tvrdio da ga je škotska vlada ipak spremna pustiti zbog humanitarnih razloga.

U depešama se navodi i da su libijski dužnosnici tvrdili da je bivši britanski premijer Tony Blair spominjao Megrahijev slučaj tijekom sastanka na kojem je 2007. s Gadafijem razgovarao o unosnim poslovima za Britaniju u Libiji, ali i da su britanski diplomati to oštro opovrgnuli.

Načitan i intelektualno znatiželjan

TRIPOLI - Gadafi je hirovit i ekscentričan lider koji pati od fobija i paranoje, a voli flamenco i utrke konja, može se iščitati iz bilježaka. Ambasador u Tripoliju državnu je tajnicu Hillary Clinton upozorio da Gadafi na početku sastanka može izbjegavati kontakt očima i da može očekivati dugačke periode tišine, ali da je libijski lider načitan i intelektualno znatiželjan te da bi joj mogao poželjeti ispričati stavove o globalnim zbivanjima. Unatoč ekscentričnom stilu, Gadafi živi “u skromnoj kući, sa zidovima od knaufa i podovima koji škripe”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 21:43