VICEPREMIJER

Abazović: ‘Ponašanje Srbije prema Crnoj Gori nije prihvatljivo, ne doprinosi smanjenju tenzija‘

‘Nisam zadovoljan izjavama koje dužnosnici Srbije daju prema Crnoj Gori, to ne doprinosi smanjenju tenzija‘
Dritan Abazović
 Savo Prelevic/AFP

Potpredsjednik vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je u subotu da "nije zadovoljan" načinom na koji se Srbija odnosi prema njegovoj zemlji te je ocijenio da je vrijeme za resetiranje odnosa između Podgorice i Beograda.

"Nisam zadovoljan izjavama koje dužnosnici Srbije daju prema Crnoj Gori, to ne doprinosi smanjenju tenzija", kazao je Abazović na konferenciji za novinare u Sarajevu gdje je boravio u službenom posjetu.

Posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer je ranije ovaj tjedan izjavio da Washington ima dokaze o vanjskom miješanju u unutarnje poslove Crne Gore pri čemu je sugerirao da se to odnosi prije svega na Srbiju i Rusiju.

Komentirajući tu izjavu Abazović je potvrdio da je o tome i osobno razgovarao s Palmerom i da su to političke ocjene koje imaju osnove.

Utjecaj drugih država u regiji nitko ne može zanemariti u suvremenom globaliziranom svijetu, dodao je.

Na izravno pitanje miješa li se Srbija u unutarnja pitanja Crne Gore Abazović je odgovorio konstatacijom da su odnosi dvije države pogoršani zbog zbivanja u proteklih mjesec i pol koliko traje kriza vlasti u njegovoj zemlji prouzročena različitim pritiscima prosrpskih stranaka.

"Nije dobro da se to nastavi", kazao je Abazović.

Vrijeme je da Beograd i Podgorica u izravnom i otvorenom dijalogu riješe postojeće probleme odnosno da resetiraju uzajamne odnose, rekao je.

Crna Gora svakako mora naći način zaštititi svoje nacionalne interese, a to može učiniti prije svega jačanjem svojih institucija, smatra Abazović.

Predbacio je aktualnom predsjedniku Crne Gore Mili Đukanoviću da je to propustio učiniti jer je dopustio širenje korupcije i uspostavio "privatnu državu".

Sadašnja vlada Crne Gore želi podjednako dobre odnose sa svim susjednim državama, rekao je.

Rezolucija kojom je parlament Crne Gore osudio genocid u Srebrenici nije neprijateljski čin prema bilo kome.

Zbog usvajanja te rezolucije kojoj je potporu dala i Abazovićeva stranka Ura susret s njim je odbio predsjedatelj Predsjedništva BiuH Milorad Dodik koji je zabranio i svim srpskim dužnosnicima u tijelima vlasti BiH da s njim razgovaraju.

Komentirajući tu činjenicu Abazović je kazao kako mu je osobno žao što Dodik nije želio susret.

"Iako ne dijelimo iste poglede spreman sam razgovarati sa svima bez ograničenja", kazao je Abazović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:27