STOP ŠKOLARINAMA >> PROSVJED NA FILOZOFSKOM

Studenti traže besplatno studiranje: Mnogi od nas moraju dignuti kredit, nemamo novaca

 Damir Krajač/Cropix

ZAGREB - Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta danas su se okupili u još jedan prosvjed kako bi se izborili za besplatno školstvo . Povod je ovog puta bila sjednica Fakultetskog vijeća na kojoj se trebalo odlučiti hoće li studenti druge i treće godine preddiplomskog studija početi sami plaćati školarine.

- Ovakva nagla odluka nije u redu, jer ne znam što i kako dalje. Mnogi od nas će dići kredit, jer jednostavno nemamo novac koji odjednom traže od nas. Razočarana sam odlukom fakulteta, jer mislim da svi trebamo imati besplatno školovanje - kaže Aleksandra Relić, studentica druge godine, koja ne zna koliko će plaćati studij i kako prikupiti novce.

Odluku o stupanju u provjed dionio je Plenum fakulteta, koji smatra da nije u redu uvesti školarine od, kako se priča, 3000 kuna za sve studente ili 6000 kuna za one koji studiraju za vlastite potrebe. Plenumaše ljuti neispunjeno obećanje ministra obrazovanja, Radovana Fuchsa koji je obećao besplatno studiranje i najavljuju daljnje akcije.

Dekan Filozofskog fakulteta, Damir Boras, kaže da podržava svakoga tko traži da država izdvaja više sredstava za obrazovanje.

- Ipak, svi studenti bili su svjesni da bi mogli početi plaćati studij. Oni nisu izigrani, jer su te činjenice bili svjesni. U dogovoru s njima vidjet ćemo da li školarinu uvesti samo za studenate koji studiraju za osobne potrebe, kojih je oko 50%, ili drugačije raspodjeliti troškove- kaže Boras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:41