DUBRAVKA DOLENC

SPECIJALNI FOTOSSESION ANTIJUNAKINJE TJEDNA 'Postala sam žrtva seksističkih ispada, valjda neću završiti u Vrapču’

Dubravka Dolenc (45), atraktivna pravnica iz Zagreba, zamjenica ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka, kao i njezin šef Ante Rajkovača ovih dana očekuje smjenu - što je Vlada predložila Saboru zbog skandala s uklanjanjem imovinskih kartica dužnosnika s interneta, a na to se nadovezala i afera s povlaštenim kreditima zaposlenicima HBOR-a, gdje je prije radila i korisnica je takvog kredita

Ultimativna antijunakinja hrvatskog medijskog prostora proteklog tjedna bila je Dubravka Dolenc (45), zamjenica ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka. Na atraktivnu pravnicu iz Zagreba obrušio se sav gnjev javnosti zbog skandala oko uklanjanja imovinskih kartica dužnosnika s interneta (a u njezinu se slučaju nadovezala afera s povlaštenim kreditima zaposlenicima Hrvatske banke za obnovu i razvitak), pa je Vlada u predizbornoj godini promptno na adresu Sabora uputila prijedlog za razrješenje s dužnosti nje i njezina šefa, Ante Rajkovače.

Odlučila je kako neće šutjeti, neuobičajeno strpljivo odgovarala je i na najdirektnija pitanja, no pritisak i napetost žderači su živaca na duže staze, pa je prirodan strah do odluke o radnom mjestu konačno presudio. Maska hrabrosti i čvrstoće, iako štovanja vrijedna, pala je i ukazalo se lice žene zabrinute za svoju budućnost. Argumentiranost i elokvenciju na trenutak su nadomjestili ranjivost i emocija.

- Spiritualna sam osoba koja se uvijek odazivala svakoj inicijativi u plemenite svrhe, pa sam tako apsurdom sudbine sudjelovala i na sijaset stručnih predavanja protiv govora mržnje na internetu, da bih sada i sama postala žrtvom takvih neutemeljenih napisa. Za razliku od mnogih, moja je imovinska kartica besprijekorno ispunjena, pa se lako može provjeriti da nemam jahtu i Maserati, već stan od 50 kvadrata koji uredno otplaćujem, a sada mi se ovako sramotno imputira sukob interesa, što osobito boli kad znamo koliko su se drugi nakrali. Hajka na mene odigrana je kako bi se neki prikazali neprikosnovenim borcima protiv korupcije, pa neka isti pokažu svoje imovinske kartice, koje su predali poluprazne, tek da zadovolje formu. Nažalost, prekasno se reagiralo, kad se sve jako zahuktalo, a ja sam bila u Bruxellesu kad su kartice maknute s weba pa ne znam zašto nisu hitno vraćene. Da sam se skroz povukla iz medija, svi bi me ispljuvali do daske, a sad kad sam rekla svoje, predsjednica Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa Dalija Orešković i dalje je heroina. Ona je pravnica, zar ne zna da postoji pravni put? Ovo je u najmanju ruku nekolegijalno i nimalo herojski. Je li se itko pitao tko je to zapravo učinio?

Što se tiče povoljnijih kredita, ne znam zašto je samo HBOR na meti kad ih je davala i Hrvatska narodna banka, kao i druge državne institucije i društva, neki čak sa samo 2 posto kamata. Protuzakonito bi bilo da su investicijski, ali u zemlji malih plaća poput naše, ovo je neki način stimulacije zaposlenicima. Ravnatelja AZOP-a, Antu Rajkovaču, optužuje se pak da po prepovoljnoj najamnini živi u stanu bivšeg poslodavca, a s adresa onih koji su svoje dobili, pa se nadam da će se i on uskoro oglasiti. Seksističke ispade koje ovih dana doživljavam nepristojno je i citirati. Tješi me što mi dolazi mnogo pisama podrške jer normalnim ljudima je jasno da je ovo izmanipulirano, pravno pitanje koje je postalo političko. Očito je da ću pravdu morati potražiti na sudu, samo se nadam da nakon svega neću završiti u Vrapču - ojađena je, ali ne i rezignirana situacijom u kojoj se našla jer je, veli, strpljivo i marljivo gradila ozbiljnu karijeru.

Atmosfera linča

- Zar je doista dovoljno da se građanima, razočaranima u politiku i loš standard, servira iskonstruirana priča i u hipu stvori atmosfera linča? Na kojega se muškarca ikada krenulo ovako đonom na osobnoj razini - pita se Dolenc.

- Zastrašujuća je medijska pompa koja se na mene digla jer ovdje se radi o rješenju koje je donio AZOP u okviru svojih ovlasti, koje je argumentirano i doneseno na temelju zakona, podliježe kontroli Upravnog suda i postoje pravni lijekovi, pa su odgovarajući pravorijek trebale dati institucije. Nažalost, ovdje su se upleli neki drugi faktori i stvar je poprimila političke razmjere, pa se dogodio medijski linč uoči predstojećih izbora, čime je sve eskaliralo i izazvalo bijes javnosti usmjeren na AZOP, koji se neosnovano krivi za uklanjanje imovinskih kartica s interneta. AZOP nikada nije takvo što naložio niti učinio pa s te strane doista nema razloga obijediti nas. Svatko ima pravo na mišljenje, ali morao bi ga braniti argumentima. Uopće ne znam kako bih komentirala što sam se ja našla u poprištu skandala, kao ni napade koji nemaju nikakve veze sa strukom ili radnjama koje bi trebale izazvati osudu javnosti, u smislu da sam digla kredit čime sam se dovela u povlašteni položaj spram drugih, odnosno u sukob interesa. Neosnovano je davati šovinističke komentare u ad hominem člancima, izravno usmjerenima na defamaciju, klevetanje, vrijeđanje, sramoćenje, ponižavanje pojedinca, čime ga se izlaže silnim izljevima mržnje, na internetu koji svi čitaju. Tema je to kojom se naša Agencija zapravo jako puno bavila - gorko se nasmijala, pa dodala: “Baš zato to najoštrije osuđujemo.”

Kad lavina seksizma krene teško ju je zaustaviti, smatra, ali planira nešto i poduzeti.

- Definitivno ću pokrenuti pravne radnje i potražiti zaštitu, jer to je jedini način obrane budući da do sada nitko od nadležnih tijela nije reagirao. Smatram da bi se o tome trebala izjasniti i struka, jer ne znam je li baš ovakva sloboda pisanja, neutemeljenog vrijeđanja, seksizma i diskriminacije svake vrste dozvoljena. To je neodgovorno i neobjektivno, a neki tekstovi nisu ni informacija već čisto ponižavanje - poručuje Dolenc.

Ima, kaže, osjećaj, kako je sama samcata na vjetrometini. Kako to da se, uz ostalo, na udaru više našla ona kao zamjenica ravnatelja, a ne šef AZOP-a, Anto Rajkovača?

- Nemam što skrivati i apsolutno stojim iza svih svojih izjava. Nastojala sam jednostavno, jasno i utemeljeno objasniti i ovo rješenje. Sve dosad imala sam korektnu suradnju s medijima i nitko ne može kazati da sam uskratila bilo kakvu informaciju ili očitovanje - smatra.

Doista je čudno kako u Hrvatskoj iziritiranoj korupcijom nikome nije palo na pamet da bi se mogla dogoditi ovakva drama kad se imovinske kartice dužnosnika maknu s interneta.

- Već sam više puta ponovila da ja zaista ne mogu ulaziti u motive Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa da samoinicijativno ukloni s weba kartice, što mi nismo naložili. Isto tako, ponavljam da smo rješenjem dali nalog samo za ispravljanje određenih nekorektnosti.

Tjedan dana nedovoljno

Predsjednica prozvanog povjerenstva, Dalija Orešković, brani se argumentacijom da im je tjedan dana zadanog roka za korekcije bilo nedovoljno. Vlada se, pak, jako požurila s izglasavanjem nepovjerenja čelnicima AZOP-a jer pred izbore pogreške u koracima nisu dozvoljene.

- Slažem se s vama da se ovako burna reakcija trebala očekivati jer bliže se izbori, pa sve poprima političke konotacije. Ne mogu ulaziti u Vladine odluke. Mi smo kao neovisno tijelo odgovorno Saboru donijeli rješenje i dali rok samo za ispravljanje nepravilnosti, što je vidljivo iz dokumenta. Nažalost, Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa nam se za razliku od ostalih voditelja zbirki nije obratilo i zatražilo produljenje. Ne bi to bilo pri put, uobičajeno je da se po utvrđivanju pogrešaka reagira s molbom za davanje vremena po procjeni. Praksa govori da smo tome redovito udovoljavali jer nama je isključivo cilj da se nepravilnosti uklone, pa bismo tako postupili i ovaj put - poručuje.

Kao sporni podaci koje valja izbrisati navedeni su bračno stanje, broj djece te neto plaća i krediti podignuti prije početka obnašanja dužnosti.

- AZOP se rukovodio Zakonom o sprječavanju sukoba interesa koji je u svom članku jasno naveo koji su podaci javni i mogu se objaviti bez suglasnosti dužnosnika. Krenimo redom: zakon nalaže objaviti podatke o imovini malodobne djece i supruga. Nigdje ne stoji da se obznanjuje bračni status u smislu informacije je li dužnosnik rastavljen, udovac, neoženjen, u nekoj novoj zajednici ili slično. To je privatni podatak koji netko ne želi na internetu, a zaista ne odgovara na pitanje o sukobu interesa. Dužan je prijaviti imovinu te osobe, ako je ima, sve prethodno nije propisano zakonom i mi tu definitivno moramo reagirati. Nismo željeli donositi ishitrene odluke, pa smo upitali Povjerenstvo kako činjenica pukog broja djece može odgovarati na pitanje je li se dužnosnik našao u sukobi interesa. Zakon nalaže samo objavu imovine djece, a prethodno je nefunkcionalno i bez zakonskog uporišta. Odgovorili su da neimanje ili broj djece odgovara na pitanje je li dužnosnik zaposlio za obnašanja funkcije svog sina ili kćer ili stupio u poslovni odnos čiji su vlasnici njegova djeca. Činjenica je da se na osnovi danog podatka ne može znati je li tako. Da bi Povjerenstvo utvrdilo sukob interesa, moralo bi znati osobne podatke te djece, znači ime, prezime i gdje rade. Dakle, naše rješenje je utemeljeno. Konačno, uvažili smo argument Povjerenstva vezan uz objavu neto plaća iako ni to zakon nije propisao: plaće dužnosnika su ionako javne i dostupne po Zakonu o pravu na pristup informacijama, to je dobar preventivni alat u borbi protiv korupcije i tu nije ništa sporno. Međutim, nije propisana objava neto plaća i do sada je uvijek bilo tumačenje i povjerenika za informiranje i Agencije koja je prije imala pravo na pristup informacijama da se plaće objavljuju u bruto iznosu. Objasnili su da im je to potrebno jer dužnosnici trebaju upisati i štednju, pa ako ona premašuje godišnji iznos prihoda, to se ne može prijaviti bez objave. Učinilo nam se razložnim zato odstupiti od prijašnjeg stava, a sve u svrhu transparentnosti. Međutim, upitali smo zašto bi objavili neto plaću dužnosnika prije negoli je stupio na funkciju, ako je bio privatna osoba bez rukovodeće funkcije ili je radio u inozemnoj tvrtki gdje su podaci o plaćama poslovna tajna. Analogno se može tumačiti stvar s prethodnim kreditima, mada je tu zakon neodređen jer kaže da se podaci o preuzetim dugovima, jamstvima i drugim obavezama također moraju objaviti, s čime se apsolutno slažemo, mada nisu isto krediti privatnih osoba i dužnosnika te isto mogu biti bankovna tajna. Na to nam nisu pružili adekvatan odgovor.

Krediti na sve strane

Ne želimo bez zadrške zadirati u privatnost kada za to nema svrhe. Postupamo po Zakonu o zaštiti osobnih podataka u koji su ugrađeni europski standardi. Oni funkcionalni smiju se stavljati na mrežne stranice Povjerenstva ili drugih tijela, sve drugo je protuzakonito - objašnjava.

Negira bilo kakve pritiske od strane dužnosnika, ali često su lukavo predavali imovinske kartice s neispunjenim itekako važnim rubrikama.

- Ne znam jesu li oni bili svjesni da će njihovi podaci biti globalno dostupni. Mi smo dobivali neformalne upite, slijedom kojih smo izvršili uvide u imovinske kartice i utvrdili da su neujednačene. Neki su ih savjesno popunili do detalja, drugi izbjegli rubrike koje im nisu odgovarale, a najgori ih predali poluprazne, na što smo ukazali Povjerenstvu. No očito nas malo tko čuje jer napisi su krajnje tendenciozni i izrazito neprijateljski obojeni - smatra Dolenc.

Druga afera zbog koje se njeno ime povlačio u medijima ovih dana je dodjeljivanje povlaštenih kredita HBOR-a zaposlenicima, što datira iz 1999., kada je odobreno 166 takvih kredita u vrijednosti od 71 milijun kuna. Riječ je o javnoj ustanovi i novcu poreznih obveznika, a jedan od tih povoljnih aranžmana dobila je i Dubravka Dolenc.

- Vjerujem da HBOR nije jedina javna institucija koja odobrava kredite svojim djelatnicima po malo povoljnijim uvjetima nego ostalima. Osvrnula bih se na svoju imovinsku karticu. Implikacija da nastojim zaštititi nekakve svoje povlastice upravo je apsurdna. Oštro demantiram te totalno neistinite izjave, dane u svrhu osobnog napada, diskreditacije, klevete, sramoćenja i linča. O sukobu interesa apsolutno nema ni govora. Kredit sam ostvarila pod istim uvjetima kao ostali zaposlenici, nikako nisam bila privilegirana ni na istaknutoj funkciji na osnovi koje bih to ostvarila. Najnormalnije ga i dalje podmirujem jer kad ste čuli da je ijedna banka nekome oprostila kredit? Ja nisam, zbilja smiješno, a lansirano opet od jednoga portala koji me sustavno blati.

Isto tako, pojavila se vijest kako običava intervenirati u ilustrativni dio objava o sebi, mijenjajući fotografije fotošopiranima po svom ukusu.

- Ne znam može li itko na to imati komentar jer to je napisano toliko tendenciozno, vulgarno i šovinistički, ispod razine na kojoj se može suvislo raspravljati. Opet je netočno i ciljano da me se na osobnom nivou uvrijedi. Informacija je tako prezentirana i sad se iskoristila - tvrdi.

Isprazna ambalaža

- Nisam manekenka, nego pravnica, pa jesam li kome lijepa posve je irelevantno. Svačije osobno mišljenje je nesporno, sporna je objava seksističkih članaka kakve doista nikada nisam vidjela ni o jednome muškarcu. Žene se tu proglašavaju glupačama kojima je važan samo izgled i površni vanjski dojam. Tako nas se diskriminira, omalovažava naše kvalitete i prikazuje ispraznim ambalažama bez sadržaja. Kritika bi se uvijek trebala braniti argumentima, a ne uvredama. Ako neki moj postupak nije sukladan standardima i normativima, protuzakonit je i nemoralan, valjalo bi podastrijeti činjenice, a ne eseje o izgledu i usporedbe fotografija u malo drukčijim izdanjima, pa sve svesti na ad hominem raspravu, pljuvanje po izgledu i teški primitivizam. Zgodan muškarac neće se naći na udaru tako bijesnih komentara. Ovo je definitivno muški svijet. Svakome je stalo kakav dojam ostavlja u javnosti, ali pritom mislim na osobnost, a neki su izvršili atak na moj rad na osnovi mog izgleda. Kako slika može govoriti o mojoj stručnosti? A ja sam čitav radni vijek u svojoj pravnoj struci, prethodnih 13 godina provela sam u HBOR-u na domaćim i međunarodnim pravnim poslovima, pa nisam tako olako dobila kredit kao što neki misle. U AZOP sam došla u novo, zanimljivo i izazovno područje. Zadovoljna sam što sam se izrazito dobro snašla u promicanju ljudskih prava, materiji koja me zanima, pa entuzijastično obavljam svoj posao.

Voli se informirati

Pravo sam završila u Zagrebu i položila pravosudni ispit, ali advokaturu nikada nisam imala, možda nažalost, jer leži mi, volim argumentirane rasprave i dobro bi mi to išlo. Imam sada iza sebe intenzivno iskustvo u zaštiti osobnih podataka, ne samo kao kreator mišljenja, već i sudionica sastanaka radne skupine u Bruxellesu i u Strasbourgu, gdje smo pokazali izrazitu osjetljivost spram povrede ljudskih prava na internetu, u vezi s čim smo održali tematske koferencije, skrećući pozornost na gorući problem govora mržnje na internetu, u povodu naše 10-godišnjice. Isto tako, imali smo ambasadore privatnosti, poznate ljude koji su besplatno promicali ljudska prava na privatnost jer AZOP ima ograničena sredstva koja koristi namjenski i transparentno - odgovorila je, pa otkrila još ponešto o sebi.

- Ambiciozna sam, ali ne bolesno, i veoma predana poslu. Zanima me štošta, ali područje ljudskih prava trenutno mi predstavlja najveći izazov, no nisam zatvorena ni za druge koji podrazumijevaju komunikaciju i društveni angažman. Apolitična sam. Volim čitati knjige i informirati se, sve što spada u sferu duhovnosti i religiju, parapsihološke fenomene koji me oduvijek zanimaju, kazalište, filmove i glazbu, putopise i upoznavanje dalekih zemalja, imam širok krug interesa osim sporta koji baš ne pratim, ali bavim se pilatesom koji me najviše opušta. Sve ostalo dosljedno sam razotkrila u svojoj besprijekorno popunjenoj imovinskoj kartici - poručuje Dubravka Dolenc.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je na svoju web stranicu ipak vratilo imovinske kartice dužnosnika s korekcijama po naputku AZOP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:32