OPASNI PROIZVODI

ŠOKANTNI PODACI Staklo i otrovne plijesni pronađeni u tri vrste dječje hrane u godinu dana

Prevelika količina opasnih tvari u nekim kašicama, keksima, džemovima i čajevima posebno je zabrinula stručnjake

Prošle je godine s polica prodavaonica ili iz skladišta povučeno 11 prehrambenih proizvoda i dodataka hrani zbog opasnosti po zdravlje ljudi, a ove je godine samo do sredine rujna otkriveno čak 13 zdravstveno neispravnih proizvoda na tržištu.

U Ministarstvu poljoprivrede to objašnjavaju sve boljom suradnjom Hrvatske s Europskim sustavom uzbunjivanja te krizom zbog koje mnogi proizvođači slabije kontroliraju svoje proizvode. Ono što najviše zabrinjava je činjenica da među neispravnim prehrambenim proizvodima prednjače dječje kašice.

Preventivno povlačenje

Prije dva dana Europski sustav uzbunjivanja obavijestio je Ministarstvo poljoprivrede da su u mliječnoj kašici od griza Bebivita Milchbrei Grieß od 600 grama, koja se daje dojenčadi nakon navršenih šest mjeseci, nađeni komadići stakla. Premda je staklo nađeno u kašicama na austrijskom i njemačkom tržištu, tvrtka Müller trgovina povukla ju je iz svojih poslovnica u Hrvatskoj.

Šokantni rezultati

Staklo je 22. ožujka ove godine otkriveno i u Alnatura EKO kašici od bundeve, krumpira i komorača, od 190 grama, također u Njemačkoj. Hrvatski uvoznik DM preventivno ju je povukao s našeg tržišta.

Krajem rujna 2012. s tržišta je povučena i dječja kašica od tri vrste žitarica Bio Babybrei 3-Korn proizvođača Holle baby food. Analizom je ustanovljeno da sadrži 1,1 gram okratoksina A po kilogramu, a dopuštena količina te vrste plijesni je 0,5 grama po kilogramu.

Jutarnji je još 2008. saznao šokantne rezultate ispitivanja različitih vrsta dječje hrane u pahuljicama i keksa: u tim je proizvodima količina kancerogenih i halucinogenih tvari te tvari koje su štetne za srce ili izazivaju snažna krvarenja bila dvostruko veća od propisanih ili na granici dopuštenog!

Stručnjake je posebno zabrinulo otkriće da različita “pahuljasta” hrana, koju najčešće jedu djeca, zatim keksi, džemovi i čajevi sadrže preveliku količinu kancerogenog kumarina, koji je jedan od sastojaka cimeta koji dodaju radi boljeg okusa.

Alergijske reakcije

Od 31 proizvoda, u laboratorijima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo otkriveno je da je jedan sadržavao više nego dvostruku količinu kumarina, odnosno 4,16 miligrama po kilogramu ili litri hrane, a dopuštena su 2 miligrama. Radilo se o keksima. Još u četiri uzorka pahuljaste hrane otkrili su graničnu količinu kumarina.

No, ovo su ljeto sanitarni i inspektori državnog inspektorata otkrili i potencijalno opasan domaći med te marmeladu. U medu tvrtke Medo-Flor otkrivena je 20 puta veća količina permetrina i aletrina od dozvoljene. U marmeladi od marelica orahovičke zadruge Eurovoće u srpnju je utvrđen povećan sadržaj sumpornog dioksida.

- To je opasno za osobe s alergijskom reakcijom ili intolerancijom na sumporni dioksid te za malu djecu - upozoravaju u Ministarstvu poljoprivrede.

U čaju od korijena čička domaćih proizvođača lani je, ali i ove godine, otkriven atropin, alkaloid koji je prirodno prisutan u nekoliko biljaka, primjerice u bunici.

Neki od opasnih proizvoda otkrivenih lani i ove godine

- Organsko laneno ulje Crudigno iz Italije povučeno je s tržišta zbog povišene vrijednosti policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH)

- Vermicelli tjestenina od riže, tjestenina od rižinog brašna i rižini rezanci u ožujku su povučeni iz prodaje zbog prisutnosti genetski modificirane riže

- Prirodni namaz od zelenih maslina Dida Boža lani je povučen iz trgovina jer je ustanovljeno da sadrži previše epoksidiranog sojina ulja, koje se koristi kao brtvilo za zatvaranje staklenih bočica. Veće količine tog ulja mogu štetno utjecati na zdravlje jetre, bubrega, testisa i maternice

- Mlijeko iz Dukata, Megglea i Vindije povučeno je zbog prisutnosti aflatoksina M1, nakon čega je kod mnogih farmera otkriven kukuruz zaražen tom plijesni. Akcija suzbijanja trajala je mjesecima

- Zbog povećane koncentracije aflatoksina B1, koji može prouzročiti tumor jetre, poremećaje na bubrezima, dušniku i potkožnome tkivu, koštice marelice Apricot Kernels uklonjene su iz prodaje

- Dodatak prehrani Hemo-Rage i Jack3d iz Slovenije zabranjen je hrvatskim građanima zbog nedopuštene tvari 1,3 dimetilamilamin koja može izazvati srčani i moždani udar

- U Epimen kapsulama ustanovljen je sildenafil, što nije dopušteno u proizvodima koji su odobreni kao dodatak prehrani. Nuspojave su glavobolja, crvenilo, fotofobija te oslabljeni i zamagljeni vid.

- I Epimed Gold zabranjen je zbog prisutnosti iste tvari

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 20:35