PIŠE ANA MUHAR

SKANDALOZNI IZBOR ZA ENGLESKOG GUVERNERA ‘Naš novi glavni bankar je luđak spreman na svaki rizik, ali nas jedino on može spasiti!’

Kada se britanski ministar financija George Osborne odlučio da na mjesto guvernera Bank of England, narodne banke Engleske, prvi put u njezinoj 319 godina dugoj povijesti postavi stranca, znao je da on mora imati izvanserijske kvalitete. “On je jednostavno najbolja, najiskusnija i najkvalificiranija osoba na svijetu da radi taj posao”, rekao je premijer krajem studenoga, najavivši da će nakon isteka mandata Mervina Kinga iduće godine njegovu uglednu poziciju preuzeti Kanađanin Mark Carney.

Dok je City vodio debatu o vijesti dana, britanski mediji novog su guvernera prigrlili kao novog miljenika. On ima zanimljiv životopis, suprugu Britanku i slične crte lica kao George Clooney, dakle sve sastojke da u suhoparne vijesti visokog bankarstva unese dašak glamura.

Uz to, da parafraziram Osbornea, najbolji je na svijetu.

Iako nepoznat širokoj javnosti, 47-godišnji Carney od rane mladosti gradi svoje ime u svijetu bankarstva. Na čelo britanske Old Lady (stara gospođa, op.a.), kako tradicionalno tepaju narodnoj banci, stiže s iste pozicije u Kanadi koja ga je proslavila zbog okretne reakcije na gospodarsku krizu.

Gorko i slatko

Dok se ekonomske velesile, poput Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, nikada nisu oporavile od posljedica ekonomskog šoka, Kanada je preko njega prešla gotovo neoštećeno. GDP Kanade danas je 5 posto veći nego prije krize. U Britaniji je 3 posto manji.

Ni u jednu kanadsku banku nije bilo potrebno ubrizgati državna sredstva, za razliku od Britanije, čije banke i dalje vuku porezni obveznici. Stoga i ne čudi da je vijest o Carneyjevu odlasku na drugu stranu Atlantika doživljena s istovremeno gorkim i slatkim osjećajima, kako je to opisao kanadski ministar financija Jim Flaherty. S jedne strane Kanada gubi čovjeka koji je besprijekorno upravljao njezinom kasom, s druge, pak, piše povijest: Ujedinjeno Kraljevstvo, država koja se povijesno smatra bankarskim središtem svijeta, svojeg novog čelnog čovjeka pronašla je na udaljenosti od gotovo 6000 kilometara od svoga financijskog središta City.

Činjenica da je na mjesto čelnog bankara odabran stranac velik je rizik za Osbornea. No, kako to obično biva s velikim rizicima, on dolazi s velikim mogućnostima pobjede; neki analitičari već predviđaju da će Carney donijeti prijeko potrebnu kreativnost i svježinu u banku često kritiziranu zbog svoje zatvorenosti i stroge hijerarhije te alarmantne potrebe za modernizacijom.

Pravo supervizije

Ovo je ključno razdoblje za Bank of England čije ovlasti s novom godinom znatno rastu. Uz vođenje monetarne politike kojom će se kontrolirati inflacija, od 2013. narodnoj banci pripada zadaća i pravo supervizije individualnih komercijalnih banaka.

Za Carneyja ovo je izazov života. Iako britanska ekonomija nije nužno veća od kanadske, njezina narodna banka ima znatno veći utjecaj na međunarodnoj pozornici. Marku Carneyju Britanija nije nepoznat teritorij; upravo na zelenim livadama Otoka, odnosno sveučilišta Oxford, upoznao je svoju suprugu Dianu koju zbog fizičkih obilježja opisuju kao “englesku ružu”, postigao uspješnu karijeru u investicijskoj banci Goldman Sachs te ostvario doktorat na Oxfordu.

Osim što izgleda kao holivudski glumac, i njegov životni put podsjeća na filmski scenarij. Carney je odrasao u malome mjestu na sjeverozapadu Kanade i kasnije u Edmontonu u skromnoj katoličkoj obitelji. Njegov otac bio je ravnatelj lokalne srednje škole, a mama učiteljica.

U njegovoj obitelji, rekao je, nije bilo novca, ali bilo je obilja knjiga, razgovora i discipline. Carney je radio već kao srednjoškolac, raznoseći novine i čisteći snijeg kako bi zaradio džeparac.

“Svoje vrijednosti najprije dobivaš od obitelji, ali i od društva u kojem odrastaš. Edmonton je svakako bilo društvo koje me oblikovalo. Želim vjerovati da imam ispravne vrijednosti kao što su integritet, naporan rad, razboritost, dobru prosudbu i ustrajnost.”

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 00:42