RAT ZA VRIJEDNU IMOVINU U HRVATSKOJ

SIN RUSKOG MILIJARDERA 'Prepisao sam joj tvrtku jer me trovala' DARIA ČUMAK 'On je mene otrovao i ostavio da umrem u hotelu!'

Otac je ljut. Govori sinu da nije bio dovoljno pametan. Previše ga je, kaže, razmazio. “Zavrtila mu je glavom...”, govori mi. Sin ga sluša. Vidi se da mu nije drago što čuje, ali ne komentira. Tvrdi da u vezi s njom nije bio priseban. “Trovala me”, uvjerava me. “Ne sjećam se tih dana, mjeseci, to nisam bio ja...”, govori.

Ne želi priznati da se zaljubio, da ju je volio, izbjegava govoriti o osjećajima. Kaže da se tako ponašao jer ga je stalno trovala, i to, nagađa, biljnim otrovima. “Stavljala mi ga je u malim dozama svaki dan u piće, hranu, sve dok jedan dan nije pretjerala, pa sam završio u bolnici. Rekli su mi da sam došao u zadnji čas”, prisjeća se. Ona se na te optužbe smije. Kaže da je on pokušao ubiti nju, otrovati je. Da joj i danas šalje prijeteće poruke.

“Kad sam došla u Hrvatsku, morala sam angažirati tjelesne čuvare”, tvrdi. Ona je prekrasna plavuša. Pravilnih crta lica, skladne građe. Ženstvena, zavodljiva, šarmira na prvu. Prava ruska ljepotica. Ima 34 godine. Tri puta se udavala, uvijek za uspješne poduzetnike, ima troje djece, tvrdi da je u Engleskoj diplomirala biznis i ekonomiju te da je u St. Peterburgu imala umjetničku galeriju.

Predstavlja se kao poslovna žena. Njezine navode teško je provjeriti. Ali ništa od toga joj ne priznaje njezin bivši suprug. Osim toga da je lijepa. Ali kaže mi: “Ne vjeruj joj ni kad ti poželi dobar dan”. On ima 35 godine. Fizički nije toliko atraktivan. Ali čini se u razgovoru simpatičan, brižan, zabavan, skroman. Ne razmeće se, nije bahat. Glasniji je njegov otac, burniji, otvoreno iskazuje ljutnju, bijes. Traži da joj poručimo da gubi strpljenje.

“Samo neka vrati tvrtku i nikad više neće čuti za nas”, ponavljaju u isti glas i otac, litavski milijunaš Nikolaj Čumak, i njegov sin Aleksejus Čumak, koji je podnio kaznenu prijavu protiv bivše supruge Ruskinje za koju tvrdi da ga je na prevaru dobila da na nju prepiše tvrtku koja je imala dionice Hotela Baška Voda vrijedne nekoliko desetaka milijuna eura. Tvrdi da mu je tvrtku trebala vratiti.

“I želim da prizna da je moj brak s njom bio nelegalan te makne moje prezime”, dodaje sin.

Uvjeren je da je cijeli brak bio unaprijed organizirana prevara kako bi ga opljačkali, i to njegova bivša supruga te njezini pomagači.

“Ne znam tko su oni, ali znakovito je da je par dana nakon što sam hrvatsku tvrtku vrijednu nekoliko desetaka milijuna eura prepisao na nju, ona ju je prebacila na treću osobu. Zašto?”, pita se.

Ubacuje se njegov otac.

“Naravno da je to bila organizirana prevara, pa njezin otac duguje novac na sve strane, ništa nemaju”, ljutito će.

, a da se za one koje navodi kao vlastite spori na sudu s drugim suprugom.

“Nema ona ništa”, ponavlja Čumak te nastavlja:

“Sve je to samo prezentacija: skupocjena odjeća, cipele, torbice, mobiteli, pa bivši suprug joj je darovao mobitel vrijedan 50.000 eura... Takve su stvari njoj važne”, kaže. No, Daria Čumak poslala nam je fotokopije kupoprodajnih ugovora iz kojih se vidi da se kao suvlasnici nekretnina u Parizu, Španjolskoj te Finskoj navode ona i njezin drugi suprug Andrej Viktorov. Također se obje suprostavljene strane - Daria i Aleksejus - pozivaju na izjave drugog supruga Viktorova.

Obitelj Čumak prilikom susreta mi je dala prijevod Viktorove ovjerene izjave u kojoj tvrdi da je nakon razvoda njegova bivša supruga kao preduvjet za dobivanje skrbništva nad djecom morala dokazati da raspolaže imovinom potrebnom za njihovo uzdržavanje. A to ide u Aleksejusovu korist koji tvrdi da je zato na nju prepisao tvrtku, koju mu je poslije spora trebala vratiti.

“Budući da supruga prije braka nije imala imovinu, a imovina stečena za braka bila je u mom vlsništvu te je podjela iste bila predmet sudskog postupka, upitao sam suprugu kako misli dokazati da raspolaže imovinom, na što mi je ona odgovorila da će joj pomoći njezin novi životni partner koji će joj ustupiti vlasništvo nad njegovim poduzećem u Hrvatskoj”, navodi se u toj izjavi ovjerenoj 14. rujna 2012. koju nam je ustupila obitelj Čumak.

U izjavi, koju nam je, pak, poslala Daria Čumak, njezin drugi suprug ponešto je izmijenio vlastite tvrdnje: “U ljeto 2012. Aleksejus Čumak mi se kao davnom poznaniku i bivšem Darijinom suprugu obratio s molbom za pomoć. Govorio je o ogromnom skandalu s roditeljima koji je nastao nakon toga, kad su oni saznali da je prodao Dariji tvrtku u Hrvatskoj. Zamolio me da potpišem izjavu čiji tekst mi je ranije poslao e-mailom. Složio sam se imajući za to svoje motive i potpisao sam tu izjavu”.

Zatražila sam broj telefona od Andreja Viktorova - i od Čumaka, a i od Darije Čumak. Aleksejus Čumak obećao nam ga je poslati, ali to nije učinio dok nam je Daria poslala broj čovjeka za kojeg je rekla da je njezin drugi suprug. Čovjek koji nam se javio predstavio se kao Andrej Viktorov te je rekao da je bivši suprug Darije Čumak.

“Prvu izjavu sam dao Aleksejusu dok sam još bio ljut na Dariju zbog svega i u to vrijeme nisam znao ništa o njihovu sporu”, rekao je. Potvrdio je da neke nekretnine još uvijek zajedno posjeduju, a da neke glase samo na njegovo ime, a druge samo na njezino. Nije želio otkriti kakvim se poslom bavi te je dodao da je zabrinut za sigurnost njihove djece s obzirom na ponašanje obitelji Čumak.

“Ne želim previše toga otkrivati jer me strah za djecu”, rekao je.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 11:28