NADA ČAVLOVIĆ SMILJANEC ZA NEDJELJNI JUTARNJI

Šefica Porezne uprave: 'Fiskalizacija super funkcionira, protiv nje su samo lopovi'

U veljači krećemo s nagradnom igrom za građane koji će prijaviti one koji varaju s fiskalnim kasama
 Bruno Konjević/CROPIX

Nada Čavlović Smiljanec na čelu Porezne uprave nalazi se godinu dana. Posljednjih se dana ponovno našla u središtu pozornosti jer je na snagu početkom godine stupio Zakon o fiskalizaciji. Tisuće obrtnika i poduzetnika morale su se opremiti fiskalnim blagajnama i početi izdavati fiskalne račune. Svi oni koji nisu, već su prošli tjedan to morali objašnjavati inspektorima. Samo ovaj petak zapečaćeno je šest ugostiteljskih objekata, a kazne nakon završetka prekršajnog postupka mogle bi iznositi i do pola milijuna kuna.

S ravnateljicom Porezne uprave i pomoćnicom ministra financija Slavka Linića razgovarali smo o prvim rezultatima fiskalizacije, planovima Porezne uprave, sustavu OIB-a, ali i o cjelokupnoj borbi protiv neplatiša i njenim osobnim motivima u raščišćavanju nereda u hrvatskom poreznom sustavu. Razgovarali smo u subotnjim ranim jutarnjim satima jer je to zbog, kako kaže, jakog radnog ritma bio njen jedini slobodan trenutak.

Gotovo su dva tjedna od uvođenja fiksalizacije. Već u prvim danima uočeno je da oko 10 tisuća poduzetnika i obrtnika krši Zakon. Odgovorili ste inspekcijom. Što ste zatekli na terenu?

- Zaključno sa 11. siječnja obavili smo 3500 nadzora, utvrdili 250 obveznika koji ne provode fiskalizaciju, a u petak smo zapečatili šest ugostiteljskih objekata. Prekršajni postupci su u tijeku, a kazne se kreću od 10 do 500 tisuća kuna. Dojam je da ljudi nisu vjerovali da smo ozbiljni u provođenju Zakona i da se s početkom 2013. neće ništa bitno promijeniti. Fiskalizacija se najavljuje od svibnja prošle godine, prošla je sve moguće javne rasprave, imali smo i strahovite otpore, ali mi od toga ne odustajemo.

Tko je pružao otpor?

- Interesne skupine kojima to nije odgovaralo. Vjerojatno se tu nalaze i oni koji nisu uredno prijavljivali svoje promete.

Kako sustav funkcionira s tehničke strane? Izdržavaju li serveri navalu računa? Bilo je mnogo primjedbi da je informatički sustav spor i neučinkovit.

- Prošlu subotu, kada je najveća špica, izdali smo četiri milijuna računa bez ikakvih problema i zastoja. To dovoljno pokazuje koliko je kvalitetan i brz. Sustav je napravljen tako da povratne informacije šalje u roku od dvije sekunde. Ako pukne internetska veza, sustav pamti i račune izdane bez JIR-a. A ako se pokvari fiskalni uređaj, obveznici imaju dva dana da uklone kvar.

Najavljena je akcija lova na obveznike fiskalizacije koji nemaju blagajnu ili izdaju neispravne račune. Pozvali ste građane da dojave takve slučajeve, a planirate ih i nagrađivati. Kod dijela građana javio se negativan osjećaj da ih pozivate da “otkucaju” svoje sugrađane. Kako funkcionira model?

- U cijelom procesu fiskalizacije potrebna nam je suradnja građana. U Hrvatskoj je bila razvijena kultura brisanja računa na kraju radnog vremena, što znači prijavljivanje vrlo malih prihoda. Krajem mjeseca kreće nacionalna kampanja kojom ćemo građanima reći koliko je važno da se poštuje Zakon. Taj novac treba ići u državni proračun, a ne privatne džepove. Priljev novca u proračun znači bolju javnu uslugu, bolje bolnice, dječje vrtiće... Općenito, bolji sustav. Nagradna igra još nije potpuno razrađena, zaživjet će u veljači.

Prošlo je pola godine od javnog objavljivanja liste poreznih dužnika. Koliko je novca naplatila Porezna samo temeljem te liste?

- Tri mjeseca od objavljivanja liste 155 milijuna kuna, a krajem listopada napravljena je nova lista nakon koje smo naplatili 80 milijuna kuna. No, glavni motiv nije bila naplata, nego poruka da nema više povlaštenih i da svi moraju plaćati svoje obveze.

Najavili ste i da ćete plijeniti imovinu najgorim tvrtkama i dužnicima?

- Do sada smo utvrdili 680 milijuna kuna duga za 450 najgorih poduzetnika. Riječ je o onima koji su zloupotrebljavali sustav i osnivali vezane tvrtke samo radi izvlačenja novca. Naplatili smo 10 milijuna kuna u gotovini i 73 milijuna kuna u nekretninama. Ali postupak ide dalje, takvih je društava oko 15 tisuća. Važno je reći da se takvi slučajevi više ne rješavaju godinama, nema više zastare. Slučajevi se rješavaju vrlo brzo.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:23