STRAHOVIT PAD JOBSOVA NASLJEDNIKA

Scott Forstall: Potjerali su me iz Applea jer sam se borio da ne postanemo obična, dosadna korporacija!

Scott Forstall, legendarni šef divizije za iPhone software, smatrao se najsličnijim osnivaču Applea Steveu Jobsu, a ovaj tjedan su ga potjerali zbog divljeg temperamenta i pogrešaka u mobilnim aplikacijama kao što su Maps i Siri

Scott Forstall možda jest stvorio način na koji danas koristimo mobilne telefone i sudjelovao u kreiranju svjetske pomame za tabletima, no ništa od toga nije bilo dovoljno da blokira cipelu koju mu je na tur prilijepio šef Applea Tim Cook.

Kao glavni razlog za micanje Forstalla s mjesta starijeg potpredsjednika za iOS navodi se njegovo tvrdoglavo odbijanje da se ispriča korisnicima zbog uistinu dosta loše aplikacije Maps. Izradu Mapsa - i to dugogodišnju, mukotrpnu i skupu izradu - nadgledao je upravo on, baš kao što je pod njegovim nadzorom izrađen i Siri, Appleov osobni pomoćnik koji je, barem u trenutku kada je izašao, bio proglašen nedovršenim projektom. Pismo isprike zbog Mapsa umjesto Forstalla potpisao je prvi čovjek kompanije Tim Cook, istom rukom kojom je početkom proteklog tjedna potpisao i otkaz svojem potpredsjedniku. I premda se ta epizoda spominje kao izravan povod otkazu, uzroci su mnogo dublji od jednog povrijeđenog ega.

43-godišnji Forstall gotovo je pa veteran u Appleu, tamo je proveo posljednjih 15 godina, većinu od kojih je bio štićenik prošle godine preminuloga Stevea Jobsa. Pratio ga je imidž genijalca sklonog riziku, ali i osobe koja se uzdignutih laktova penjala po korporativnoj ljestvici, toliko brzo da se njegovim imenom često baratalo kada bi se govorilo o Jobsovu nasljedniku.

Javne kritike

Relativno brzo stekao je reputaciju nemogućeg suradnika i luđaka. Forstalla su kolege optuživale da nije kooperativan i da se previše poziva na blisko prijateljstvo s Jobsom, koji je često posredovao u iščašenoj komunikaciji između njega i drugih glavešina u firmi. U trenutku kada je svijet napustio Steve Jobs bilo je jasno da je potrebna samo jedna iskra pa da situacija eksplodira.

Cooku se, prije svega, nisu svidjeli Forstallovi istupi u kojima govori da, otkako nema Jobsa, u Appleu nema autoritativne osobe koja prelama sve važne odluke, a nije pomogao ni e-mail koji je nedavno poslao nekim članovima svoje iOS software divizije u kojem se žali kako ne rade na dovoljnom broju velikih ideja u mobilnom softwareu.

Osim toga, voditelji pojedinih odjela žalili su se da im se Forstall miješa u posao, odnosno da pokušava preuzeti sve više kontrole nad kompanijom.

Teško je reći bi li Forstall zadržao posao da se javno posuo pepelom zbog Mapsa, ali je prilično jasno zbog čega je odbio osobno se ispričati korisnicima.

Naime, dok nitko ne može osporiti da je za nedostatke te aplikacije kriv upravo Forstall, osobe iz njegova tima koje su mu i dalje sklone tvrde da je unatoč njegovim prigovorima bio prisiljen izbaciti na tržište nedovršen proizvod, bez mogućnosti da popravi greške i bugove za koje se znalo da postoje. Ista se situacija svojedobno dogodila i sa Sirijem, što upućuje na nedavan problem u Appleu: robovanje rokovima.

Forstallova defenestracija samo je jedan od segmenata velike reorganizacije na vrhu Applea, kojom će tvrtka iz Cupertina pokušati u nekim područjima zadržati prednost koju ima pred konkurencijom, a u drugima takvu prednost pokušati ostvariti. Skupa s Forstallom - koji će deklarativno ostati u Appleu do kraja godine na funkciji Cookova savjetnika - optušten je i šef prodaje John Browett nakon samo devet mjeseci u sedlu i nakon što je tvrtka reterirala od njegove najave da će skresati broj radnika u Appleovim trgovinama.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 19:24