SLAVONIJA SE ZAINATILA GLAVAŠU

RASPAD POLITIČKOG PROJEKTA VELIKOG VOĐE? HDSSB tone sve dublje: 'Glavaševa retorika samo nam tjera glasače!'

Dva tjedna nakon trijumfalnog povratka u Hrvatsku i pučkog slavlja u Osijeku Branimir Glavaš nema razloga za osobito zadovoljstvo: u trenutku kad se politički reaktivirao, njegovoj se stranci rejting srozao na 1,3 posto. Novinari Nedjeljnog ispitali su što se doista zbiva u HDSSB-u i zašto ga Glavaš gura u desni radikalizam
 Vlado Kos/CROPIX

Cirkus se vratio u naš grad! - tim je riječima osječki gradski vijećnik Laburista Jaroslav Pecnik opisao povratak Branimira Glavaša iz mostarskog zatvora u Osijek. A Glavaš, koji je trenutačno u statusu nepravomoćno osuđenog za ratni zločin, u protekla dva tjedna svojski se potrudio da ta Pecnikova izjava bude što vjerodostojnija.

Nakon dočeka koji mu je priređen u Osijeku, a koji je Pecnik nazvao “političkim dernekom koji za cilj ima poslati poruku javnosti da Glavaš još nije politički mrtav”, prvi čovjek HDSSB-a krenuo je u akciju. Posjetio je braniteljski šator u Savskoj 66, prošetao se Saborom i osječkom Gradskom skupštinom, izvrijeđao SDSS-ova Milorada Pupovca i prijetio mu na Facebooku... Umiješala se i policija, koja istražuje te prijetnje, a Glavašu se u govoru mržnje pridružio i njegov stranački kolega Dinko Burić.

Rizično desničarenje

I baš kad se činilo da je HDSSB, nakon dugo vremena, napravio odmak od svoje radikalne retorike, čemu su najviše pridonijeli mladi kadrovi - novi šef stranke Dragan Vulin te, u Saboru, nekadašnji HDZ-ovac Josip Salapić, koji im se pridružio - samo u nekoliko dana sve se srušilo kao kula od karata. Bilo je dovoljno samo da se Branimir Glavaš vrati.

No, nekoć najmoćniji čovjek Slavonije daleko je od onoga što je bio. A i rejting HDSSB-a sve više tone. Prema najnovijim anketama Ipsos Pulsa, Glavaševa stranka ima potporu od 1,3 posto.

- Glavaš će sada pokušati ojačati stranku u regiji i pripremiti je za parlamentarne izbore. Krajnjom desnom retorikom sada pokušava pridobiti glasove propalog Saveza za Hrvatsku. Zato je sada zaoštrio odnos prema Miloradu Pupovcu i žestoko ga napada. No, to može imati i negativan efekt jer će time odbiti one umjerene opcije. To je rizična zona. HDSSB nije nacionalna desna stranka, nego regionalna - kaže jedan od naših sugovornika, blizak vodstvu HDSSB-a i dobro upućen u političke prilike u Osijeku. Procjenjuje kako će HDSSB na idućim parlamentarnim izborima proći lošije nego na prošlima.

- Mislim da će osvojiti četiri mandata: tri u 4. izbornoj jedinici te jedan u 5. - dodaje.

U dijelu vodstva HDSSB-a uvjereni su da stranka bez problema može doći do pet mandata. Smatraju da će se s Glavaševim dolaskom stranka početi dizati.

- Sada kad je Glavaš tu, svi su kao vojska. Ustrčali su se po Slavoniji - kaže nam jedan od utjecajnih članova stranke, ali upozorava da HDSSB ima problem s vodstvom.

Okretanje HDZ-u

- U stranci nitko nije bio lider u pravom smislu. Dobar je bio Vladimir Šišljagić, ali svi su oni, zapravo, izvrsni drugi ljudi. I mladi Vulin je dobar, pametan je i obrazovan dečko, čak dobro prihvaćen u javnosti, ali nije lider. Dodatni je problem što će mu sada Glavaš neprestano puhati za vratom. I prije je Glavaš upravljao svime iz zatvora, ali sada će to biti još intenzivnije - kaže.

Glavašev je plan, doznajemo, i dalje gurati mlade ljude u prvi plan. Neki članovi stranke procjenjuju da će Vulina kandidirati za župana, dok je za Šišljagića predviđen Sabor.

No, neki osječki političari vjeruju da će HDSSB pokušati nagovoriti Šišljagića da podnese ostavku kako bi ga naslijedio Vulin.

- To bi bila slična situacija kao u Zagrebu s Milanom Bandićem i Sandrom Švaljek. No, iako je Šišljagić odstupio s mjesta šefa stranke, ne vjerujem da će pristati na to da odstupi s mjesta župana. To ipak neće dovesti do nekog sukoba između njih - smatra naš izvor blizak vrhu HDSSB-a.

Što se tiče parlamentarnih izbora, na njih će HDSSB ići samostalno. Eventualne suradnje mogu se očekivati tek nakon izbora. A prema tvrdnjama upućenih u situaciju u stranci, HDSSB je najbliži suradnji s HDZ-om, unatoč njihovim međusobnim sukobima i javnim optužbama.

- Glavaš je pragmatičan, dobar je trgovac i ima instinkt za političko preživljavanje. Ima još tu snagu da ljude drži na okupu. Ali, Glavaš je loš politički strateg. Često ima krive procjene - kaže nam jedan osječki političar s ljevice. Ističe kako je iz Glavaševih izjava koje je dao nakon izlaska iz zatvora vidljivo da HDZ-u ne zatvara vrata za suradnju. S druge strane, ne čini to ni HDZ pa je sve moguće. Uostalom, kako se moglo čuti u krugovima HDSSB-a, te dvije stranke već su nekoliko puta proteklih mjeseci razgovarale o mogućoj suradnji, a navodno je bilo više pokušaja iz HDZ-a da pridobiju Glavaša. Kako doznajemo, održano je i nekoliko sastanaka između dvojice glavnih tajnika, HDZ-ova Milijana Brkića i HDSSB-ova Ivana Drmića.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:20