POTPREDSJEDNIK SDSS-a

PUPOVAC ZA JUTARNJI 'SDP s profašističkim HDSSB-om ne bi smio koalirati, a HDZ je iz političkih razloga podigao orbanovsku žicu prema nama...'

Mi s Tomislavom Karamarkom nikad nismo imali loše odnose, ali HDZ je rekao da nikad više neće biti u koaliciji s nama. Mogu pretpostaviti koji su politički razlozi, ali mislim da je to velika šteta
 Darko Tomaš/CROPIX

Sudeći prema anketama, ovi će izbori biti najneizvjesniji dosad, a o novoj Vladi mogli bi odlučivati glasovi osam zastupnika manjina. Kome će se prikloniti trojica zastupnika srpske manjine, hoće li potpise za sastav Vlade dati politički bliskom SDP-u, ili ipak HDZ-u budu li oni relativni pobjednici izbora, u intervjuu za Nedjeljni Jutarnji otkriva Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, s kojim smo razgovarali u petak poslijepodne u sjedištu Srpskog narodnog vijeća u Gajevoj ulici.

Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije napokon su dogovorili suradnju u prihvatu izbjeglica i migranata. Jesu li to mogli napraviti i prije te koliko je zaoštrena retorika štetila odnosima dviju zemalja?

- Spor zbog izbjeglica i migranata nesumnjivo je pokazao loše potencijale za odnose među državama na prostoru bivše Jugoslavije, posebno Hrvatske i Srbije. Nadam se da takvi potencijali neće biti aktivirani između Slovenije i Hrvatske. Pozdravljam postignuti sporazum. Još bih bio sretniji kad bi se postigao sporazum između svih zemalja kojima prolaze izbjeglice koje bi predložile trajnije i efikasnije rješenje, a to je da se problem rješava na izvoru, na tursko-grčkoj granici. Bilo bi dobro da zemlje imaju zajednički stav o tome i da ga prezentiraju Europskoj uniji.

Kako ste vi doživjeli zatvaranje granica i slanje oštrih poruka? Upravo ste se vratili iz Srbije gdje ste razgovarali s premijerom Vučićem. Jeste li s njim razgovarali o tome?

- Kad god se sretnem s premijerom Vučićem, razgovaramo o svim pitanjima bitnim za srpsko-hrvatske odnose, kao u slučaju Veljka Marića, a sada i izbjegličke krize. Ono do čega je meni stalo u tim razgovorima jesu dobri odnosi između Hrvatske i Srbije i što je moguće bolja i otvorenija komunikacija o pitanjima koja bi mogla pogoršati te odnose. Razgovarali smo i o negativnostima u tim odnosima, o onome što se otelo kontroli i kako da se situacija popravi. Na sreću, popravlja se.

Je li na to utjecao i vaš sastanak?

- Ne treba precjenjivati moju ulogu u tim razgovorima, ali nema sumnje da svatko od nas može pridonijeti boljoj komunikaciji između premijera Milanovića i Vučića, a svi mi koji tome možemo pridonijeti radili smo ono što smo mogli. Drago mi je što je ta komunikacija sada ono što treba biti - dogovaranje.

Jeste li s premijerom Vučićem razgovarali o nadolazećim izborima i je li vam sugerirao s kim koalirati? Naime, postoje neslužbene informacije da bi on više volio da koalirate s Karamarkom jer njegova stranka i HDZ pripadaju eurpskim pučanima?

- Priroda naših razgovora nije takva da bismo mogli razgovarati o tome s kim bi SDSS mogao koalirati. Ta vrsta spekulacija potpuno je neosnovana.

Znamo da ste se dogovorili sa SDP-om da se Boris Milošević nađe na njihovoj listi u IX. jedinici. Koji su bili uvjeti te suradnje i je li vam SDP postavio uvjet da ne koalirate poslije s HDZ-om?

- Ne. Ni s njihove ni s naše strane nije bilo uvjeta. Oni su bili otvoreni za to da na njihovoj listi bude jedan naš kandidat, a mi smo još nakon prošlih izbora shvatili da do tog četvrtog mandata možemo doći samo koalicijskim dogovorom. Da smo prije četiri godine imali taj dogovor, mi bismo taj mandat imali. Ali tada okolnosti nisu bile takve. Sada je još povoljnija okolnost to što postoji preferencijalno glasovanje i što SDSS i Boris Milošević doista mogu dosegnuti to s preferencijalnim glasovima. Mi nismo inzistirali na sigurnim mjestima kao drugi koalicijski partneri u toj izbornoj jedinici, nego je Boris na zadnjem mjestu i računamo na preferencijalne glasove. Naravno, pozvat ćemo naše glasače da ga zaokruže.

Vidjeli smo vas na predavanju liste koalicije Hrvatska raste. Znači li to da ste im dali podršku za sastavljanje Vlade?

- SDSS je bio lojalan partner svojim koalicijskim partnerima u tri perioda od 2003. pa naovamo. I bez obzira na turbulentne odnose koji su mogli postojati, a postojali su u nekim od tih razdoblja, mi smo uvijek čuvali najbolje što Vlada može postići. To vrijedi i za Vladu Zorana Milanovića. Također, poznato je da je politika SDSS-a, osim što je manjinska, i lijeva, a većina srpskih birača u Hrvatskoj glasa za lijeve opcije. Nama bi, naravno, više odgovaralo da smo u koaliciji sa strankama koje su nam politički i ideološki bliže. I nadamo se da će tako i biti.

A ako bude drukčije, je li moguća suradnja s HDZ-om?

- One stranke koje kažu da ne mogu s nama, da ne žele ili da im je bilo ponižavajuće biti s nama…

Budimo jasni, to je rekao Tomislav Karamarko?

- Rekao je nažalost nekoliko puta. Dakle, stranke koje na svojim listama imaju zagovornike poraženih ideologija i pokreta iz ‘41. ili ‘45. Stranke koje otvoreno veličaju profašističke vrijednosti, simbole, pozdrave... S tim strankama SDSS ne može biti u političkom savezu. Bilo bi bolje da HDZ nije u savezu s onima koji proizvode mržnju i netoleranciju i da je branio ono što smo zajedno do ulasku u EU stvarali.

Dakle, odlučno odbacujete suradnju s HDZ-om i njihovom koalicijom?

- Nisam rekao da je HDZ profašistička stranka. Ni u ranijim ni u sadašnjim fazama. Ali HDZ je rekao da nikada više neće biti u koaliciji s SDSS-om. SDSS nikad nije svojim bivšim partnerima rekao da s njima više nikada neće surađivati. To je bila odluka HDZ-a. I oni su se opredijelili za takvu poziciju i za takvu politiku.

A da je na čelu HDZ-a netko drugi, a ne Karamarko?

- Mi nismo s Karamarkom nikada imali loše odnose, ni kada je bio ravnatelj SOA-e, ni kad je bio ministar unutarnjih poslova, a ni nakon što je postao predsjednik HDZ-a. Karamarko je samo odabrao tu vrstu stava prema nama vjerojatno iz politički motiviranih razloga i na taj način prema nama podigao ‘orbanovsku žicu’. Zašto? Ja mogu pretpostaviti, ali mislim da je to velika šteta. Nadam se da će se u nekoj budućoj politici HDZ-a takav stav promijeniti.

Možda sada hoće ako im budete trebali za sastav Vlade u slučaju da se nađu u toj mogućnosti?

- SDSS želi čuvati temeljne ustavne vrijednosti Hrvatske koje neke politike zapravo ruše. Želimo, kao i dosad, biti faktor političke stabilnosti u zemlji i nema sumnje da ćemo, ako budemo u prilici, znati pronaći način kako da pridonesemo tome. Dakle, uvijek ćemo se voditi političkim kriterijima zaštite temeljnih ustavnih vrijednosti, kao što su antifašizam, međuetnička tolerancija, socijalna prava. S druge strane, mi znamo da nakon izbora zemlja može biti u nestabilnim okolnostima. Ako se održi ovakav trend s tijesnim rezultatima, SDSS će sa svojim kolegama zastupnicima drugih manjina znati pronaći najbolji način da u interesu zemlje pronađe moguće rješenje.

S druge strane imamo i kod SDP-a, moguće koalicije s HDSSB-om, koju nisu jasno odbacili. Hoće li to možda biti vaš uvjet, da SDP ne koalira s HDSSB-om, ako od vas budu tražili potporu?

- Žao mi je što je HDSSB, koji se bio počeo profilirati kao regionalna stranka s izrazitim razvojnim, socijalnim i otprije nacionalnim elementom, odjednom počeo ugrožavati ta tri elementa okrećući se ekscesnim, profašističkim ispadima. Bez obzira koliko neki o tome šutjeli, to nije duhan koji se legalno puši. Nadam se da će tako biti i za SDP i za HDZ. Jer bi i HDZ i SDP, svatko na svoj način, time opteretili svoj portfelj. A hoće li HDSSB nastaviti ovako u narednih 15-ak dana, a posebno nakon izbora, ja u to ne mogu ulaziti. Ali nema sumnje da ta vrsta politike, ideje, simbolike i organizacije nije spojiva s demokratskim ustavnim vrijednostima Hrvatske, za koje se mi u SDSS-u zalažemo.

Dakle, ne dolazi u obzir suradnja s bilo kojom koalicijom koja bi uključivala ovakav HDSSB?

- S ovakvim političkim stanjem i porukama, s ovom vrstom guranja u prvi plan paramilitarnog simboličkog poretka, to nije stranka kojoj je stalo do demokratskih ustavnih vrijednosti koje bi Hrvatska mogla prihvatiti, pa ne može ni SDSS.

Ali čini mi se da je manji problem postrojavanje crnokošuljaša od činjenice da će nam u Saboru sjediti nepravomoćno osuđeni ratni zločinac.

- Mi znamo odakle dolazi ovo postrojavanje i tko uživa u tome.

Imate i vi probleme u svojoj stranci i to u nezgodno vrijeme pred izbore. Nekidan ste izbacili dvojicu članova - Milakovića i Ljubojevića, a oni idu samostalno na izbore. Što se dogodilo?

- Moglo se to dogoditi i prije, ali smo im dali priliku. Mi čuvamo svoje ljude i dajemo im priliku, a oni to nisu iskoristili već su se odlučili za ovo. Mogu samo reći neka im je sa srećom. Mislili su da trebaju postići više i brže nego što to dinamika glasova u Glavnom odboru i Skupštini stranke omogućava.

Mogu li vam njih dvojica poremetiti planove o osvajanju tri mandata?

- Ne mogu. Mogu samo poremetiti planove koje smo mi imali s njima. Ako netko u roku od četiri-pet godina postane predsjednik županijske organizacije, pa dožupan i kandidat za zamjenika zastupnika, a drugi u Vukovaru kao prvi posao dobije mjesto dogradonačelnika, onda je to za nas kao ljude koji smo investirali u njih ozbiljan gubitak. Nažalost, na to nismo mogli utjecati. Izgubili smo njih, ali od njih izgubiti nećemo.

Pričalo se da vi niste baš za ideju zajedničke škole hrvatske i srpske djece u Vukovaru. Je li to točno?

- To nije istina. To je naš nesretni bivši predsjednik Josipović širio, i to se povlači i danas u nekim krugovima. Mi ćemo podržati koncept da djeca imaju mogućnost proći kroz taj eksperiment ako roditelji i djeca koji to žele ne ugrožavaju postojeće manjinske modele. To je interes jednih i drugih i to neće ugroziti ništa, može samo pospješiti odnose.

Spomenuli ste bivšeg predsjednika koji vas je nazivao etnobiznismenom. U kakvim ste danas odnosima, održavate li komunikaciju i što mislite o njegovu pokušaju s novom strankom?

- Naša komunikacija je rijetka i u posljednje vrijeme nema povoda za to. Svi mi koji poznajemo bivšeg predsjednika i profesora Josipovića znamo da on nije čovjek koji bi na takav način i u ovim okolnostima mogao donijeti ono što on misli da može i što očekuje. Šteta što je otišao na ovu stranu, šteta što nije čuvao, a to mu je obveza, instituciju predsjednika, jer to će biti do kraja života. Šteta je što je u komunikaciji sa svojom bivšom strankom bio više vođen negativnim iskustvom, nego pozitivnim. Ipak mu je ta stranka omogućila nešto što nikada sam, ni u savezu s bilo kojom drugom strankom, ne bi mogao postići. Mi njega i dalje trebamo kao faktor političke stabilnosti i ravnoteže u zemlji i nadam se da ga rezultat - koji očito za njega neće biti povoljan, ili onakav kakav je očekivao - neće obeshrabriti da tu svoju ulogu kao bivši predsjednik nastavi igrati.

Kako komentirate mandat nove predsjednice?

- Žao mi je što ponekad u javnosti vidimo sporenja koja ne pridonose stabilnosti institucija, jer institucije moraju čuvati institucije. Vlada mora čuvati predsjednicu, predsjednica mora čuvati Vladu. Postoji komunikacije kada se iznose i neslaganja, ali jedno drugo treba čuvati. A to, nažalost, nije slučaj.

Izbjegli smo da se u finišu kampanje govori o obljetnici u Vukovaru. hoćete li vi doći i ove godine?

- Da, bit ću i treći put tamo. Dobro je da se izbori ne miješaju s tim i nadam se da će ova obljetnica vukovarskog stradanja proći bez onih elemenata sukobljavanja i tenzija.

Očekujete, dakle, da se ovaj put obljetnica dostojanstveno obilježi?

- To ovisi o tome kako će završiti izbori. I o tome kako će se ponašati ključne državne institucije, pa i predsjednica Republike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:21