POGLED U SVIJET EKSCENTRIČNOG MILIJUNAŠA

'PRVO ĆU NAPRAVITI JEDAN PONTON OD LEDA ZA PROBU. NIJE SKUPO, PAR MILIJUNA EURA...' Novi šef splitskog škvera

Otkako je preuzeo potonuli splitski škver, redovito šokira. Svađa se sa sindikatima, ostavlja im usred noći poruke na Facebooku, sudi se s njima, angažirao je zaštitare da ih nadgledaju, prijavljuje ih zbog prijetnji smrću

Kad sjedi na toaletu, broji pločice na zidovima. A kad vozi, moli Zdravomariju ili broji stupiće uz cestu. Mozak mu stalno mora raditi. Ideje mu naviru i u snu. Najnovija s kojom je izletio jest projekt santi leda diljem Jadrana, kojima bi čak u obliku mosta povezao Split i Anconu. Zbunjuje javnost. - Težak slučaj - komentira jedan PR stručnjak s kojim se savjetovao o promjeni imidža u javnosti. Mnogi se pitaju je li riječ o ekscentričnom genijalcu ili o tipu koji će zabiti posljednji čavao u lijes splitskog škvera. Novi vlasnik Brodosplita, Tomislav Debeljak , već mjesecima traži spretnu PR agenciju s kojom bi surađivao. Uvjeren je da bi ga skandali tada manje pratili.

Otkako je preuzeo potonuli splitski škver, redovito šokira. Svađa se sa sindikatima, ostavlja im usred noći poruke na Facebooku, sudi se s njima, angažirao je zaštitare da ih nadgledaju, prijavljuje ih zbog prijetnji smrću. U škveru si je uredio sobu za spavanje, a sindikati kažu da je postavio jacuzzi i golemi televizor.

- Vezano za kadu u škveru, kao i u svakom našem poduzeću radi uštede plaćanja hotelskog smještaja, imamo smještaj u tvornici, tako i u škveru imam malu sobicu od 15-ak četvornih metara s kupaonicom, a time radimo uštedu od barem 50.000 kuna godišnje - kaže Debeljak.

I stručnjak za PR kaže da u škveru ne vladaju uvjeti za postavljanje jacuzzija.

- Ako je u škver stavio jacuzzi, ili mu hitno treba osoba za odnose s javnošću, pa i unutarnju komunikaciju s radnicima, ili škveru zaista više nema spasa - prokomentirao nam je, pak, drugi PR stručnjak.

Debeljak je u najmanju ruku neobičan tip. Taj 38-godišnji poduzetnik iz Samobora, koji je od oca preuzeo biznis s vijcima, nije stigao do diplome strojarstva. Na trećoj je godini zbog nedostatka potpisa u indeksu odustao od fakulteta. Posao u očevoj tvrtki ga je, kaže, obuzeo. Predstavlja se kao šljaker, ali, kaže, s idejama i njuhom za biznis. Ne štedi kad govori o sebi. - Dobra sam osoba, predobra... - govori mi dok sjedimo na terasi kafića jednog hotela u kojem se smjestio Debeljakov zagrebački ured DIV-a. Susreli smo se prošle nedjelje, a to je popodne Debeljak proveo s obitelji na roštilju. Neformalno je odjeven. Naručuje bijelo vino i satima pričamo. Uvjerava me da je iskren. Govori o svemu: djeci, supruzi, prvoj ljubavi, kakav je bio učenik u osnovnoj i srednjoj školi, koje je instrumente svirao kao dijete. Kaže da od glazbe sluša sve, a najdraža mu je Azra.

Povjerava mi obiteljsku tragediju, davnu pogibiju brata u prometnoj nesreći, te opisuje transcendentalno iskustvo koje je poslije doživio. Iznenađuje me doza njegove otvorenosti o pojedinim privatnim temama.

Čini se kao da mu odgovara medijska pažnja. Predstavlja se kao vjernik, ali ne ide redovito u crkvu. - Danas sam bio nakon dva mjeseca i baš se super osjećam. Politički se ne izjašnjava.

- Kao poslovni čovjek cijenim prvenstveno ljude i kao takav nisam član niti jedne stranke - ističe. No, životnim stilom i stavovima inklinira konzervativcima. Priznaje da je prije bio buntovniji, ne skriva da je u mlađim danima probao i joint, ali nikad ga takav život nije privlačio. Danas mu je motivacija da uvijek stremi višem.

- Kroz život idem kao Blanka Vlašić koja želi preskočiti više, tako se i ja uvijek trudim više... Debeljak ima sedmero djece u dobi od dvije do 12 godina. Svi još žive u stanu od 60 četvornih metara, ali ovih dana završava gradnju obiteljske kuće od 800 četvornih metara u koju bi se trebali useliti na jesen. Kuća ima i bazen, vinski podrum te sobicu za svako dijete. - Kad sam je počeo graditi, projektirao sam pet soba za djecu, ali u međuvremenu sam dobio još dvoje djece - priča. Ističe da je skroman. Kaže da nema golem vozni park, nego vozi Mercedes CLS 500 star sedam godina. Planirao ga je zamijeniti, ali brine ga što bi tada rekli radnici.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 07:04