MIŠLJENJA

Predsjednički kandidati: Ministar mora odmah otići iz Vlade

Predsjednik mora tražiti od Vlade da smijeni svog člana, a od nadležnih institucija da riješe aferu Podravka do kraja

ZAGREB - Potpredsjednik Damir Polančec mora dati ostavku i objasniti tok novca iz Podravke, slažu se predsjednički kandidati koje smo pitali kako bi se oni, da su na mjestu aktualnog predsjednika države, postavili u aferi Podravka i što bi učinili po pitanju odgovornosti Damira Polančeca.

Kako je Polančec odgovoran Vladi, predsjednik bi trebao inzistirati da nadležne institucije raščiste slučaj do kraja. Predsjednički kandidat Nadan Vidošević nije želio otkriti što bi on učinio da je predsjednik, ali je komentirao aferu.

Ivo Josipović predsjednički kandidat SDP-a:

- Da sam predsjednik države, tražio bih od nadležnih institucija da se ispita odgovornost svih koji su povezani s aferom Podravka, pa tako i uloga i odgovornost potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Budući da predsjednik ne može mijenjati članove Vlade, zatražio bih od premijerke da ga smijeni.

Nadan Vidošević nezavisni predsjednički kandidat:

- Ne vjerujem da se sastalo pet ili šest menadžera Podravke i napravilo ovakav plan. On je morao biti rezultat djelovanja izvan te tvrtke. Neosporno je da je premijerka otvorila mogućnost da se raspravi o svim aferama dok bivši kormilar Vlade po tom pitanju nije bio spreman ništa učiniti.

Damir Kajin predsjednički kandidat IDS-a:

Polančec bi svima učinio uslugu kada bi ponudio ostavku, ali sumnjam. Određeni dio HDZ-a alarmirat će Ivu Sanadera kako bi zaštitio Polančeca. Ja bih sazvao sjednicu Vlade, a od Polančeca bih tražio da objasni tijek novca iz Podravke. Od Rohatinskog bih tražio da objasni preko kojih off shore tvrtki rade javne tvrtke.

Vesna Pusić predsjednička kandidatkinja HNS-a:

Na predsjedniku je da od institucija zatraži da se slučaj raščisti do kraja i da ustraje na tome. Ministar gospodarstva Damir Polančec je odgovornost Vlade i nije na predsjedniku da se miješa u to.

Ali, Polančec se ne može praviti da ništa nije znao o tome i jasno je da mora snositi konsekvence zbog afere Podravka.

(R. V., N. J., V. N.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 11:12