GODINA POTRESA

Pravovremena reakcija i ogroman doprinos HEP-a u otklanjanju posljedica potresa

Potres koji je 29. prosinca 2020. pogodio Sisačko – moslavačku županiju i središnji dio Hrvatske uzrokovao je brojne kvarove i štete na elektroenergetskoj mreži i objektima za proizvodnju električne i toplinske energije

Bez napajanja električnom energijom ostalo je više od 150 tisuća korisnika, i to oko 50 tisuća korisnika mreže na području Sisačko-moslavačke županije, 32 tisuće na području Velike Gorice te oko 70 tisuća korisnika na području grada Zagreba.

Prioritet ključni objekti

Iz Hrvatske elektroprivrede napominju da su prednost u ponovnom osiguranju opskrbe električnom i toplinskom energijom imali ključni objekti i institucije poput bolnica, vatrogasnih ustanova, policije i drugih službi neophodnih za spašavanje ljudskih života.

"Zbog iznimnog značaja stabilnosti zdravstvenog sustava u okolnostima prirodnih katastrofa, a dodatno u okolnostima pandemije koronavirusa, odmah nakon potresa pristupilo se provjeri ključne infrastrukture za opskrbu zdravstvenih ustanova. Sve su bolnice u Zagrebu čitavo vrijeme imale urednu opskrbu električnom i toplinskom energijom, a čim je bilo moguće, prioritetno je uspostavljena opskrba bolnice u Sisku", pojašnjavaju iz Hrvatske elektroprivrede.

Brza opskrba električnom energijom

Radnici HEP-a već su istog dana, 29.prosinca, tijekom poslijepodneva i večeri osigurali napajanje većeg dijela područja stradalog u potresu. Tog istog dana do 22 sata vraćena je opskrba električnom energijom za oko 85 posto korisnika mreže u Sisačko–moslavačkoj županiji. Sljedećeg dana, 30. prosinca, nastavljena je sanacija kvarova na području Sisačko–moslavačke županije, u čemu su pomogle i dodatne ekipe iz okolnih HEP-ovih distribucijskih područja. Na terenu je bilo angažirano više od 150 montera iz Elektre Sisak i tri susjedna distribucijska područja: Zagreb, Križ i Karlovac. U Zagrebu je napajanje vraćeno svim korisnicima u manje od 24 sata od izbijanja potresa. Nakon 24 sata od izbijanja potresa, od ukupno 150.000 korisnika koji su ostali bez električne energije, ostalo je oko 850 korisnika bez napajanja na području Sisačko-moslavačke županije. U 48 sati nakon potresa vraćena je električna energija za 150.000 korisnika, svima osim za oko 50 korisnika na području Gline i 50 korisnika na području Petrinje čiji su objekti prije potresa bili nenastanjeni ili su u ruševnom stanju, tako da se u njima ne može uspostaviti opskrba električnom energijom.

Oštećenje i sanacija HEP-ovih objekata

U potresu je uništeno ili teško oštećeno 238 trafostanica, a šteta na distribucijskoj mreži procjenjuje se na oko 200 milijuna kuna. Sanacija štete na elektrodistribucijskoj mreži odvija se u tri faze. Prva faza je interventna sanacija kojom su obuhvaćene hitne sanacije na srušenim objektima nužne za funkcioniranje elektrodistribucijske mreže. Ta sanacija je izvršena u prvih deset dana. Druga faza je ponovna izgradnja srušenih objekata. Realizacija te faze je u tijeku.

Treća faza je potpuna sanacija elektrodistribucijske mreže i ona će trajati jednu godinu. Priključenje na mrežu privremenih smještajnih objekata kao i sanaciju i popravak mreže ekipe HEP ODS-a provode kontinuirano svakoga dana a u smjenama i vikendom. Traju intenzivni radovi na priključenju privremenih smještajnih objekata kao što su kontejneri, mobilne kućice i drugi privremeni smještajni objekti.

Iako se taj podatak stalno mijenja i sve je veći, može se radi dojma o kojem se broju radi otkriti da je priključeno 2.000 objekata.

Otpis potraživanja te obustava ovrha i iskapčanja

Priključenja i isključenja s mreže radi sigurnosti pristupa objektima na kojima se izvode radovi HEP ODS provodi bez naplate propisane naknade, odnosno besplatno. Kao hitnu mjeru pomoći stradalom stanovništvu, HEP je još 4. siječnja donio odluku o obustavi ovrha i iskapčanja električne energije svojim kupcima na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije za razdoblje od prva tri mjeseca 2021. godine, a koja se odnosi i na podmirenje redovnih akontacijskih rata.

Na temelju popisa jedinica lokalne samouprave koji je utvrdio Stožer civilne zašite RH sukladno Zaključku Vlade RH u vezi provedbe otpisa potraživanja za energiju krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima, Hrvatska elektroprivreda će svim svojim kupcima i korisnicima kategorije kućanstvo u gradovima Petrinji, Glini, Sisku i Hrvatskoj Kostajnici te općinama Lekenik, Sunja, Donji Kukuruzari, Majur, Dvor, Topusko, Gvozd, Jasenovac, Hrvatska Dubica, Martinska Ves, Pokupsko i Kravarsko, otpisati sva potraživanja za energiju za mjesece siječanj, veljaču i ožujak 2021. godine.

Ukupan iznos otpisa potraživanja u HEP-u procjenjuju na oko 60 milijuna kuna. Uračuna li pretrpljena šteta u ovom, ali i potresu koji je u ožujku pogodio Zagreb i okolicu, može se reći da će HEP u sanaciju šteta od potresa i pomoć građanima na nastradalim područjima uložiti više od 300 milijuna kuna.


Sadržaj nastao u suradnji s HEP-om

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:27