TOČKA PREOKRETA

Pobjednički niz utišao je svaku oporbu u HDZ-u

 Marko Todorov/CROPIX

U HDZ-u u sljedećem razdoblju ne treba očekivati veće poteze niti će biti nekih potresa. Puno zanimljivije će biti vidjeti što će se događati s vladajućima. Šef stranke Tomislav Karamarko i glavni tajnik Milijan Brkić nakon izbornih uspjeha su ojačali i time su, zapravo, eliminirali bilo kakve naznake jače opozicije unutar stranke koja smatra da HDZ s dvojicom policajaca na čelu ne ide u dobrom smjeru. Pogotovo doda li se tome Karamarkova retorika. Njih dvojica će sada diktirati kadrovska rješenja za parlamentarne izbore - komentirao je jedan dužnosnik HDZ-a nakon što je njihova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović osvojila predsjedničke izbore.

- HDZ je sada postrojen, vojnički. I sve nam ide na ruku - dodaje. Od nedjelje u HDZ-u vlada euforija. Na krilima, kako vole naglašavati, četvrte uzastopne pobjede - na dvama europskim, lokalnim te sada predsjedničkim izborima, HDZ-ovci su sa svoje sjednice Nacionalnog vijeća ovih dana pobjedonosno poručili - već se spremamo za parlamentarne izbore!

Prijevremeni izbori

A sve češće se zazivaju i oni prijevremeni.

- Ako ova Vlada ne bude imala rješenje za gospodarske probleme, morat će otići - izjavila je novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

- Za Hrvatsku bi bilo dobro da prijevremeni izbori budu što prije - tvrdi i šef njene stranke Tomislav Karamarko.

No, HDZ je, kako procjenjuju naši sugovornici iz te stranke, daleko od prijevremenih izbora.

- U ovom trenutku nikome ne odgovaraju prijevremeni izbori. HDZ ih i ne može izazvati s obzirom na to da Vlada ima većinu, a nismo ni spremni za njih - kaže naš izvor. A da HDZ nije spreman za njih otkro je i sam HDZ-ov šef kad je prije dva dana komentirao nagli rast tečaja švicarskog franka.

- To je udar na naše građane... Tražim od Vlade da hitno definira neke amortizacijske mjere - napadao je Karamarko aktualnu Vladu zbog nesposobnosti. No, na jednostavno pitanje novinara - koji je prijedlog HDZ-a za rješenje tog problema - odgovorio je: “U ovom trenutku ne mogu reći kako bismo to riješili”.

Upravo ta rečenica otkrila je da ni u najvećoj oporbenoj stranci nemaju rješenja za goruće probleme u Hrvatskoj, iako zazivanje prijevremenih izbora Karamarku očito lijepo zvuči. Nemaju još gotov ni gospodarski program o kojem se mjesecima priča. I to je otkrio sam Karamarko kazavši da će njihov program, koji rade s njemačkim stručnjacima, do kraja biti dorađen tijekom lipnja.

Saveznički odnosi

Možda je upravo i to jedan od razloga zašto mnogi u toj stranci ne vjeruju ni da će HDZ riješiti gospodarske probleme ako dođe na vlast.

Kad je riječ o HDZ-u i njegovim koalicijskim partnerima, HDZ je nakon zadnjeg uspjeha nesumnjivo ojačao svoju pregovaračku poziciju te će zasigurno manje biti spreman na ustupke svojim partnerima nego ranije. U HDZ-u drže i kako nema potrebe da šire svoju koaliciju.

- Karamarko nema interesa trgovati, primjerice, s Milanom Kujundžićem iako je on na kraju podržao Kolindu Grabar Kitarović na izborima. Realno je očekivati da će Branimir Glavaš, ako izađe iz zatvora, radikalizirati svoj odnos s HDZ-om te pokušati reciklirati varijantu s Kujundžićem - smatra naš sugovornik. Kad je riječ o odnosu HDZ-a i nove predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, oni će, smatraju mnogi HDZ-ovci, do parlamentarnih izbora biti saveznički. Naravno ne otvoreno, jer nakon prisege K. Grabar Kitarović više neće biti članica HDZ-a.

- To će biti jedan pristojan odnos. Ne treba očekivati bilo kakve sukobe između nje i Karamarka dok je na vlasti Zoran Milanović. Tek ćemo vidjeti kako će se taj odnos razvijati nakon parlamentarnih izbora - zaključio je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 21:50